logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Az őrláng felélesztése


Gázbojler őrláng javítás

Házilag is megoldható az őrláng felélesztése a gázbojleren, de…

Akiknek átfolyó vizes gázbojlerük van, azok számára nem ismeretlen az őrláng kifejezés. De azért nem árt átismételni, hogy mi is valójában az őrláng. Mi a feladata? Mi történik, ha megszűnik az őrláng? Megannyi kérdés, amikre választ kell adnunk, hogy pontosan tudjuk, mi a teendő, ha kialszik a gázbojler őrlángja. Mert ugye azzal nem mondunk újat, ha kijelentjük: őrláng nélkül nem lép működésbe a készülék, így hiába is várjuk, hogy legyen meleg vizünk a mosakodáshoz, a fürdéshez, a mosogatáshoz. Az pedig megannyi bosszúság forrása lehet.

Mielőtt hozzáfognánk a javításhoz, a legfontosabb teendő, hogy zárjuk el a gázbojlerhez vezető gázcsapot

Miért is fontos tudnunk, hogyan működik az őrláng, és mi a teendő, ha kialszik? Erre egyszerű a válasz: ha kicsit is tisztában vagyunk az őrláng működésével, nem kell rögtön gázszerelő után nézni, ha kialszik a láng, és ezáltal megszűnik a melegvíz szolgáltatás. A hibát ugyanis házilag is el tudjuk hárítani – persze csak bizonyos esetekben.

Amennyiben kialszik a gázbojler őrlángja, akkor nem jut gázhoz az égősor, így nem gyullad be, tehát nem kezdődik meg a víz melegítése. A hiba általában két dologra vezethető vissza. Előfordulhat – és ez az egyszerűbb eset -, hogy huzat miatt alszik ki a gázbojler őrlángja. Ugye mondani se kell: ilyenkor szüntessük meg a huzatot, és gyújtsuk újra az őrlángot.
Őrláng 1

A másik eset, amikor valamilyen szennyeződés teszi lehetetlenné, hogy gázhoz jusson az őrláng, és azért alszik ki. Ez már komolyabb probléma, így a megoldás se olyan egyszerű, mint az előző esetben.

Mi lehet a háttérben? Előfordulhat, hogy az őrláng gázcsövét belülről porszöszök zárták el, ezzel lényegében meggátolva, hogy a gáz folyamatosan és kellő mennyiségben áramoljon. De előfordulhat az is, hogy a láng mögötti hőérzékelő szennyeződött el. Érdemes megjegyezni, hogy a két hibajelenség egyszerre is bekövetkezhet.

Ezeknek a hibáknak az elhárítása nem igényel különösebb szakértelmet, ezért mielőtt rögtön hívnánk a gázszerelőt, akár magunk is megpróbálkozhatunk az elszennyeződött alkatrészek megtisztításával.

No, de hogyan?

Mielőtt hozzáfognánk a javításhoz, a legfontosabb teendő, hogy zárjuk el a készülékhez vezető gázcsapot. Aztán próbáljuk meg levenni a bojler burkolatát. Ehhez a legtöbb berendezésnél előbb el kell távolítani az összes kezelőgombot. Ha levettük a burkolatot, akkor már egyszerűen hozzáférhetünk a piezo gyújtó fejéhez vezető kis gázcsövecskéhez. Amit ki kell emelnünk a helyéről.

Célszerű a piezo elem felszínét, továbbá az égősort és a hőcserélő lamelláit, valamint az oldalsó szellőzők felületét is portalanítani

Ez a bizonyos gázcsövecske egy öntvény hornyába illeszkedik, és egy U alakú acélrugó szorítja a helyére. Első lépésként ezt a rögzítő elemet kell kiemelnünk. Könnyebben boldogulunk, ha van hozzá szerszámunk, mondjuk egy kis kerek csőrű fogó vagy egy csavarhúzó, amiknek a segítségével felfelé húzva kiemelhető, kipöckölhető a rögzítő rugó. Arra persze vigyázzunk, hogy a rugó ne ugorjon el, hiszen később újra vissza kell pattintanunk a helyére.

Látni fogjuk, hogy a hajlított gázcsövet az alsó részén is egy rugós bilincs rögzíti. Ebből is ki kell pattintani a cső végét, hogy aztán az alkatrészt felül kiemelhessük a helyéről. Leírva talán bonyolultan hangzik, de – látva a gázbojler belsejét – minden leegyszerűsödik.
Őrláng 2

Ha sikerült kiszerelnünk a csövet, már csak a tisztítása van hátra. Megpróbálkozhatunk azzal, hogy erősen belefújunk a csőbe, és így tesszük átjárhatóvá a gáz számára. Ha mindez eredménytelen, akkor egy vékony dróttal érdemes próbálkozni. Arra azonban kényesen ügyeljünk, nehogy megsérüljön a cső végén lévő lyuk. Szemmel könnyedén meggyőződhetünk róla, hogy sikerült-e eltávolítani a dugulást, pontosabban a szennyeződést. Ha igen, és úgy találjuk, hogy megtisztult a cső, már csak vissza kell illesztenünk a helyére.

Mielőtt azonban ezt megtennénk, célszerű a piezo elem felszínét, továbbá az égősort és a hőcserélő lamelláit, valamint az oldalsó szellőzők felületét is portalanítani, ha már egyszer szétszedtük a készüléket. Erre a célra egy használt fogkefe vagy bármilyen lapos kefe kiválóan megfelel.

A szerkezet összeszerelése értelemszerűen ugyanúgy történik, mint a szétszedés, csak fordított sorrendben. Ha mindezzel megvagyunk, nyissuk meg a gáz főcsapot, majd gyújtsuk be az őrlángot. Ha minden működik, visszahelyezhetjük a gázbojler burkolatát. És akár koccinthatunk is a sikeres munkára.

De mi van akkor, ha sikertelen a gyújtás?

Ha gyújtáskor nem keletkezik szikra a piezo gyújtó és a cső között, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a gyújtó a hibás. Ilyenkor nincs további lehetőségünk a házilagos javításra. Jöjjön, aminek, illetve akinek jönnie kell: hívjuk a gázszerelőt! A gyújtó kicserélése ugyanis mindenképen szakember feladata.

Ha kevés a levegő, elégtelen lesz a fűtés, aminek következtében megemelkedhet a szén-monoxid-szint, és az veszélyes is lehet

Bár a fentebb leírt tisztítási munkafolyamatot – egy kis hozzáértéssel – szinte bárki el tudja végezni, arra azért nem árt figyelni, hogy a gázbojlert – és minden más gázkészüléket – ajánlatos évente legalább egyszer szakemberrel alaposan átvizsgáltatni. A gázszerelő amellett, hogy kitisztítja a hőcserélő lamelláit és a gázégősort, ismer néhány szakmai fogást a gázbojler gazdaságos működésére vonatkozóan is. Ami ugye azzal egyenértékű, hogy a készülék mindig csak annyi gázt használ el, ami a működéséhez feltétlenül szükséges. Megszűnik tehát a pazarlás, ami a pénztárcát is érinti.

Egyébként érdemes időnként ráfigyelni az őrláng színére is. Miután ugyanis a csőbe a gázzal együtt a por is beszivárog, azaz elkezdődik a cső belsejének eltömítődése, a gyújtóláng vagy őrláng egyre kisebb lesz, a színe pedig egyre sárgább. Ha ezt észrevesszük, komolyan gyanakodhatunk arra, hogy megkezdődött az eltömődés, ami előbb-utóbb az őrláng kialvásához vezet. És még egy jó tanács: csak abban az esetben vállalkozzunk a fentebb részletesen ismertetett házilagos tisztítással, ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy véghez tudjuk vinni a feladatot. Ellenkező esetben jöjjön inkább a gázszerelő. Aki – mint utaltunk rá – komoly szakértelmével biztos, hogy nem hibáz.

A gázszerelő évenkénti igénybe vételével véghezvitt karbantartásokra egyéb a készülékek biztonságos működése érdekében is szükség van. Előzzük meg a CO-mérgezést, ami sajnos napjainkban is gyakran előfordul. És nem csak a fűtési idényben, hanem még nyáron is.
Őrláng 3

A vízmelegítő vagy a kazán nemcsak gázt, hanem levegőt is fogyaszt, amikor működésbe lép, ezért nagyon fontos gondoskodni az adott helyiség, különösen a kisméretű fürdőszoba megfelelő szellőztetéséről. Ha ugyanis kevés a levegő, elégtelen lesz a fűtés, aminek következtében megemelkedhet a szén-monoxid-szint. Különösen az olyan lakásokban, ahol jól szigetelnek a nyílászárók. Sajnos kevesen gondolnak arra, hogy az elszívók és a nyílászárók cseréjénél a gázkészülékek levegő ellátásának megtervezéséhez is szükség van a szakemberek tudásra. Nem árt, ha gázszerelőt is hívunk, amikor kicserélték az ablakokat. Akár a gázbojlerek és más gázkészülékek évenként karbantartása a feladat, akár a biztonságos üzemeltetésükhez lenne szüksége szakértelemre, hívjon minket Budapesten és Pest megyében!

Gebe László +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Gázkészülék szerelő Budapest

Őrláng 3
Őrláng 2
Őrláng 1
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-05-24 12:31:12