logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkészülék csere?


Mérnök bevonása a tervezésbe

Gázkészülék csere: Mikor van szükség a gázkészülék szerelőn kívül mérnök bevonására is?

Nem mindegy, hogy a régi gázkészülékünket cseréljük újra vagy mondjuk egy teljes lakásfelújítás során úgy korszerűsítjük a rendszert, hogy a fűtő berendezést is áthelyezzük máshova. És most nem anyagi vonatkozásban közelítjük a dolgot. Sokkal inkább szervezési oldalról. Előbbi esetben ugyanis elég egy tapasztalt gázkészülék szerelőt hívni, míg az utóbbinál még mérnököket is be kell vonni a munkálatokba.

De nézzük mindezt kicsit részletesebben is. Sokszor ugyanis nem csak a lakástulajdonosok, hanem még a gázkészülék szerelők sem tudják, hogy miként kell eljárniuk.

Leegyszerűsítve a lényeg: a készülékcsere tervköteles, míg a meglévő készülék cseréje egyszerűsített eljárással, terv nélkül is kivitelezhető. Gázkészülék csere szakszerűen

Pontosítsunk még egy kicsit a dolgon.

Az egyszerűsített készülékcseréről az alábbiak teljesülése esetén beszélhetünk:
 • Amennyiben az új felszerelni kívánt készülék hőterhelése 36 kW-nál nem nagyobb és az új berendezés hőterhelése nem több a meglévő készüléknél.
 • Érvényes a megállapítás, ha a gázkészülék cseréjéhez nem szükséges a fogyasztói gázvezeték cseréje, annak átalakítása.
 • Valamint a készülék beüzemelésekor minden műszaki biztonsági feltétel a korábbiaknak megfelelően változatlanul adottak.

Például minden, égéstermék-elvezetésre vonatkozó szabály teljesül. Úgy, mint:
 • Amennyiben a készülék kéménybe kötött, az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék-elvezetőbe csatlakozhat, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek. Vagyis a kéményseprő nyilatkozott arról, hogy az égéstermék-elvezető rendszer megfelel az előírásoknak.
 • Fontos: ha az új készülék tanúsított égéstermék elvezető rendszerrel és égési levegő hozzávezető rendszerrel szerelt, akkor a helyiség levegőjétől független üzemmódban helyezhető csak üzembe.
 • Szabály továbbá, hogy ha az égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer nem a gázkészülék részeként tanúsított berendezés, akkor az égéstermék elvezetőnek EK típusvizsgálati tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.
 • Illetve az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszert a gyártó elvárásai szerint kell szerelni, a helyiség levegőjétől független üzemmódban kell üzembe helyezni.
Gázkészülék

De milyen gázkészülék szerelő végezhet egyszerűsített készülékcserét?

Kizárólag olyan gázkészülék szerelő végezhet egyszerűsített készülékcserét, aki megfelel a területileg illetékes földgázelosztó vagy telephelyi szolgáltató, PB-gáz-fogyasztó esetén a vezetékes PB-gáz-szolgáltató által előírtaknak. Gázkészülék bekötés

Egyebek mellett a gázkészülék szerelőnek rendelkeznie kell csatlakozóvezeték és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálat jogosultságon túl:
 • csatlakozó- és fogyasztói vezetékek létesítésére
 • felhagyására
 • üzembe helyezésére
 • karbantartására
 • üzemzavar elhárításra
 • gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák,

valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok létesítésre, felhagyására való tevékenységhez kapcsolódó jogosultsággal.

Vagy a felülvizsgálati jogosultság mellett, ahogy a szabály fogalmaz:
 • gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok létesítésére, felhagyására üzembe helyezésére, karbantartására, és üzemzavar elhárításra szolgáló jogosultsággal.

Mindezek mellett a gázkészülék szerelőnek rendelkeznie kell gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálati szakképesítéssel, gáz- és hőtermelő- berendezés szerelői jogosultsággal vagy központifűtés- és gázhálózat- rendszerszerelő végzettséggel. Ez utóbbiak közül bármelyik is teljesül, három év gyakorlati idő minimum elvárás. Gázkészülék javítás

Mi a teendője még a gázkészülék szerelőnek mielőtt nekilát a munkának?

Egyszerűsített gázkészülék csere esetén a gázkészülék szerelőnek nyilatkozatot és bejelentő bizonylatot kell küldenie a földgázelosztónak, a vezetékes PB-gáz szolgáltatónak illetve a telephelyi szolgáltatónak. Mindezt a Műszaki Biztonsági Szabályzatban (MBSZ) előírtak szabályozzák.

Röviden: egyszerűsített készülékcsere esetén elegendő csak jogosultsággal rendelkező gázkészülék szerelőt hívni. Tervező bevonásra nincs szükség. Ha készülékcserét fontolgat, Pest megyében, Budapesten hívjon minket.

Nézzük, mit mond a szabályzat a készülékcserékre

A legfontosabb különbség, hogy a készülékcsere tervköteles. De a tervező nem csak az előkészítést végzi, a MEO is az ő feladata. Nem a szolgáltató szakembere végzi ezt. Ez egyébként rengeteget gyorsít az eljáráson, ugyanis ellenkező esetben hónapokba is telhet mire megérkezik az engedély.

A szabály rendelkezik továbbá arról, hogy a meglévő gázfogyasztó készüléknek vagy készülékeknek a cseréje nem foglalja magában a csatlakozóvezeték átalakítását, vagy a felhasználási hely névleges méréshatárú gázmérőjének cseréjét. Ettől függetlenül a készülék áthelyezhető, az óra utáni és a készülék közötti gázvezeték szakasz átalakítható.

Nem árt tudni, hogy a készülékcserét olyan gázkészülék szerelő, központifűtés- és gázhálózat- rendszerszerelő is végezheti, aki nem rendelkezik gázipari műszaki- biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal. Ugyanis ebben az esetben mérnökök bevonására is szükség van, aki a tervezés mellett az ellenőrzési feladatot is ellátja. Gázbojler javítás

Még egy-két szabály, amit jó tudni.

Amennyiben a korábbi készülék cseréjére kerül sor és a felhasználói berendezéshez tartozó fogyasztói vezeték átalakítására, esetleg cseréjére is szükség van, akkor a tervező által elkészített kiviteli terv alapján ez is elvégezhető. A cserélni kívánt gázfogyasztó készülék részét képező gázfelhasználó technológia tartozékainak cseréje tervköteles tevékenység. Ugyanis az együttes hőterhelés meghaladja 70 kw-ot. Ebben az esetben pedig a gázfelhasználó technológiaátalakítás utáni ismételt használatba vétele a hatósághoz, a földgázelosztóhoz tartozik.

Mikor nincs szükség kéményseprőre?

Egyszerűbb azt megnézni, hogy mikor kell bevonni a gázkészülék szerelő mellett képményseprőt is a kivitelezés folyamatába.

Abban az esetben, ha a gázfogyasztó készülék működése az égéstermék-elvezető üzemét érinti, mindenképpen szükség lesz kéményseprőre.

Vagyis a gázkészülék szerelőnek tudni kell, hogy mely típusú gázfogyasztó készülékek nem működhetnek az égéstermék-elvezető igénybevétele nélkül. Gázszerelő Budapest Segítségül az MBSZ bevezette a gázfogyasztó készülék részeként tanúsított égésterméket elvezető helyett az égéstermék-vezető fogalmat. Illetve a gázfogyasztó készülékek telepítésére vonatkozó ábrákon külön jelölik azokat a tartozékokat, amik közvetlenül részt vesznek az égésilevegő-ellátásban vagy az égéstermék elvezetésében. Minden olyan készüléktípus esetében, amelyiknél a telepítés ábráin az égéstermék-elvezetés nyomvonalán vastag fekete vonal nem található, a készülékcsere és az egyszerűsített készülékcsere folyamatába nem kell kéményseprőt bevonni.

Vagyis mivel a kémény nem érintett a munkálatokban, kéményseprő munkájára sincs szükség.

Az egyértelmű tájékoztatás kedvéért egyébként az MBSZ a készülékek telepítés tervein szövegszerűen is jelzi, hogy a készüléktől független égéstermék-elvezető csatlakoztatására szükség lesz-e, vagy ilyen égéstermék-elvezető alkalmazása nem megengedett.

Összegezve: ha a régi készüléket cseréli újra (bizonyos feltételek mellett), nem kell sem tervezőt, sem kéményseprőt hívnia. Viszont, ha komplett átalakításról van szó, és a gázkészülék új helyre kerül, az átalakítás pedig a kéményt is érinti, a tervező mellett kéményseprőnek is szólni kell. Cirkó szerelő

Gebe László +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Gázkészülék szerelő Budapest

Gázkészülék
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-09-26 09:12:27