logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkészülék kiválasztása


Milyen gázkészüléket válasszunk?

Tippek a felelős döntéshez

Ugye önnek is van a lakásában víz-, villany- és gázvezeték. Buta a kérdés? És ha úgy tesszük fel, hogy melyik szolgáltatásért fizeti ki havonta a legtöbbet? Feltehető, hogy a gázra. Ha pedig ez így van, akkor egyáltalán nem haszontalan dolog foglalkozni azzal, hogy mindenki a lehető legkevesebbet költse a gázra. A kulcskérdés pedig ebben az estben az, hogy milyen gázkészüléket használunk. Pontosabban: milyen gázkészüléket válasszunk, ha módunk van erre? Nézzük a lehetséges megoldásokat!

Anyagi és kényelmi szempontok miatt ma már a legtöbben gázkészüléket szereltetnek a központi fűtés és a melegvíz előállítás kiszolgálására

Konvektor

Sokféle szempontot mérlegelhetünk, de végeredményben mindig oda jutunk, hogy anyagi és kényelmi okokból rendszerint a gázkészülékeket választjuk, ha a lakás energiaellátásáról döntünk. Egészen pontosan akkor, ha a fűtésről és a melegvíz előállításáról van szó. Földgáz, villany vagy olaj üzemelésű készülékek egyaránt vannak forgalomban, de a legtöbb, amikhez mostanában szívesen nyúlnak az emberek, a gázüzemű berendezések piacán található. A hazai gázkészülék piacon mintegy félszáz gyártó több száz készüléke szerezhető be, tehát a választék már-már túlzottnak is nevezhető. A bőség zavara pedig nem könnyíti meg a választásunkat.

A problémát tetézi, hogy a hozzá nem értők szemében az egyik gázkészülék olyan, mint a másik gázkészülék. Nem látják, nem vizsgálják a különbséget, ami a paraméterekben, a méretekben és a teljesítményben nyilvánul meg. Ezért aztán a választásnál legtöbbször a gázkészülék ára számít. Sokan akkor veszik meg a kiválasztott berendezést, amikor az akciósan, azaz olcsóbban megvásárolható. És ez hiba.

Mire kellene figyelni?

Például arra, hogy az adott gázkészülék gyújtóláng vagy villamos szikra hatására lép-e működésbe. Az úgynevezett égésbiztosító ma már valamennyi korszerű háztartási gázkészüléknek elengedhetetlen tartozéka. Ennek az alkatrésznek az a feladata, hogy ha bármilyen okból kialszik a láng, elzárja a gáz útját, így megakadályozza az elégetlenül elégett gáz beáramlását az égéstérbe, valamint abba a helyiségbe, ahol a gázkészüléket használjuk. Az égésbiztosításra többféle műszaki megoldás létezik, ezek közül a háztartási gázkészülékeknél a termo elektromos, illetve az ionizációs módszert alkalmazzák.

A termo elektromos égésbiztosító fontos tartozéka a termoelem, ami lényegében a gyújtóláng működését szabályozza. A gyújtóláng a felelős azért, hogy amikor a készülékbe gáz áramlik, az meggyulladjon, és elégjen. Előfordulhat azonban, hogy a gyújtóláng valamilyen okból, például huzat hatására elalszik. Ilyenkor az égésbiztosító lezárja a gáz útját, megakadályozva a további problémákat. Ebből következik, hogy ezeknél a termo elektromos készülékeknél a gyújtóláng folyamatosan ég, azaz készenléti állapotban van, ami viszont kismértékű, ám folyamatos gázfogyasztást eredményez. Alapesetben ez legfeljebb napi 1 köbméter gáz elfogyasztását jelenti, de ha nem jól állították be a gyújtólángot, a napi fogyasztás akár 3-5 köbméter gáz is lehet.

A központi fűtéshez és a melegvíz előállítására alkalmazott gázkészülékekben ma már inkább az ionizációs eljárást alkalmazzák

Nézzük a másik megoldást!

Az elektronika fejlődése ezen a területen is meghozta az előrelépést, ma már általánosan elterjedt megoldás az ionizációs égésbiztosítók használata. Ezek működési elve a következő: ha a lángban elektródát helyeznek el, akkor a láng jelenléte esetén az égő és az elektróda között áram indul meg. Ez az áram ugyan kicsi, de megfelelő elektronikus erősítéssel jól használható jelet képes kibocsátani. Az ilyen, szakszóval: ionizációs készülékeknél ennélfogva nincs őrláng, következésképpen nincs készenléti gázfogyasztás sem. Hőigény jelentkezésekor a gázkészülék nagyfeszültségű szikrával begyújtja önmagát, majd az ionizációs lángőr ellenőrzi a gyújtás sikerességét, továbbá hiba esetén beavatkozik: elzárja a gáz útját.

A központi fűtéshez és a melegvíz előállításához alkalmazott gázkészülékekben ma már többségében ezt az ionizációs eljárást alkalmazzák. A vezető nyugati gyártók kazánjai, lakásfűtő gázkészülékei között napjainkban már nem is találunk gyújtólángos változatúakat. Itthon viszont a készülékek egy része még gyújtólángos, azaz termo elektromos égésbiztosítású, aminek egyetlen oka van: ez az olcsóbb megoldás. Ha tehát összevetjük a hazai kínálatban megtalálható kétfajta gázkészüléket, azaz a gyújtólángos és az elektronikus szikrával működő berendezéseket, egyértelmű, hogy az előbbiek az olcsóbb változatok. Aki tehát nem számol azzal, hogy az őrláng folyamatos készenlétével napi legkevesebb plusz egy köbméter gázt is elfogyaszt a készüléke, hosszabb távon a drágább megoldásra szavaz.

Ezt is érdemes végiggondolni, amikor gázkészüléket választunk.

Arra a választási lehetőségre most külön nem térünk ki, hogy központi fűtéssel vagy gázkonvektorral célszerűbb-e megoldani a lakásunk fűtését. Elég csupán arra rávilágítani, hogy a központi fűtés hosszabb távon mindenképpen olcsóbb megoldás, mint minden helyiségbe külön-külön gázkonvektort szereltetni. A kényelemről nem is beszélve. A lényeg: ne aszerint döntsön, amikor gázkészüléket vásárol, hogy éppen melyik berendezést kínálják akciósan. Hallgasson a szakemberre!

És ha már központi fűtés, akkor fókuszáljunk arra, hogy kéményes vagy ventillátoros legyen-e a gázkazán. A központi fűtést kiszolgáló fali gázkészülékek, ismertebb néven a cirkók, valamint a használati melegvizet is adó kombi készülékek nagy része ugyanis nem csupán kéményes, hanem ventilátoros, azaz turbó változatban is kapható.

A turbó készüléknél a zárt égésterében keletkező füstgázt egy ventilátor távolítja el. Az ilyen készülékek drágábbak, mint a kéményes elvezetésűek, de sok előnyük van. Például nincs kémény igényük, a kivezető nyílás pedig akár a külső falon is elhelyezhető. A zárt, az adott helyiségtől elválasztott égéstér miatt ezek biztonságosabbak, mint a kéményes készülékek. Kevésbé szennyeződnek, így esetükben a hőcserélő eldugulása sem fordulhat elő.

A kondenzációs készülékek egyenesen a jövőt testesítik meg, hiszen rendkívül környezetbarát módon végzik a vízmelegítést, Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy a kondenzációs fali gázkazánok csak alacsony hőmérsékletű fűtések, többnyire padlófűtések esetében igazán hatékonyak. Ráadásul ezeknél a készülékeknél az égéstermék elvezetése mellett gondoskodni kell a keletkező kondenzátumnak a csatornába történő elvezetéséről is.

Ügyfeleink gyakran megkérdezik: álló vagy fali cirkó legyen a központi fűtést kiszolgáló gázkazán. Valljuk be, nem könnyű a választ megadni. Sok függ attól, hogy milyen helyiségben akarjuk azt elhelyezni. Egy kisebb lakásban, ahol a fürdőszobában csak a falon van hely, hiába is próbálkoznánk az állókazán telepítésével. Ha ugyanitt a lakás használati melegvíz ellátását is meg akarjuk oldani, méghozzá átfolyó rendszerben, akkor erre a célra csak a fali kombi készülék alkalmas. Más a helyzet, ha nincsenek ilyen kötöttségek, hiszen akkor inkább az állókazánt tanácsoljuk megvásárolni, ami a központi fűtést és a melegvíz szolgáltatást is kiválóan kiszolgálja.

A lényeg: ne aszerint döntsön, amikor gázkészüléket vásárol, hogy éppen melyik berendezést kínálják akciósan. Előtte mindenképpen kérje ki szakember tanácsát. Hívjon minket! - Gebe László +36 30 949 2052 - Mi valamennyi, forgalomban lévő készüléket jól ismerjük. És a kiválasztásnál a legmesszebbmenőkig képviseljük az ügyfél érdekeit. A költségeknél pedig a pénztárcabarát megoldásokat helyezzük előtérbe.

Gebe László +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Gázkészülék szerelő Budapest

Konvektor
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-05-24 12:25:16