logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Acéllemez lapradiátor


Acéllemez lapradiátort a szobákba

Acéllemez lapradiátort a szobákba, törölközőszárítós csőradiátort a fürdőbe! - Így választunk manapság, amikor a fűtést tervezzük

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 7 órától (ünnepnapokon is).

Két dolog van, amit megnézünk egy radiátoron a fűtés korszerűsítéskor. Az egyik a kinézete, a másik pedig a teljesítménye. Röviden fogalmazva: azt tekintjük jó radiátornak, amelyik visszafogottan illeszkedik az adott helyiség enteriőrébe. És természetesen hatékonyan fűti a szobát. Persze mindezek teljesülése mellett azért azt se bánjuk, ha nem kell túl sokat fizetni a radiátorért. Ön is ezeket tartja szem előtt? Ha igen, valószínűleg az acéllemez lapradiátorokra esik a választása. Úgy, ahogy a legtöbbeknek is. Magyarországon ugyanis manapság az eladott lapradiátorok száma meghaladja az évi 600 ezer darabot.
Acél lap radiátor

De mi az ilyen lapradiátorok titka, tényleg sokkal hatékonyabb ezekkel a fűtés?

A válasz röviden és tömören: igen. Ráadásul ezeknél a készülékeknél a bevezetőben említett két másik szempont is teljesül. Viszonylag jó áron beszerezhetők, hosszú időn át szolgálják az igényeinket és szinte bármilyen környezetbe illeszkednek. Sokkal esztétikusabbak, mint a korábbi vasradiátorok. Ez részben a jóval keskenyebb kivitelnek, illetve a porszórt festést követő beégetéssel kialakított felületi lakkszerű bevonatnak köszönhető. Ami nem csak esztétikussá teszi a radiátort, hanem strapabíróvá is. Hiszen így nincs szükség arra, hogy időközönként újra kelljen festeni azokat. Ezek a felületek ugyanis szinten teljesen ütés- és kopásállóvá teszik a radiátort. Sőt, az egyes tisztítószerek, vegyszerek sem kezdik ki. Radiátor szelep csere

A radiátor és a hőleadó képesség

Ami pedig a hőleadó képességüket illeti: számos variáció létezik ezekből a berendezésekből is. Akár még két, látszólag azonos paraméterű radiátor között is jelentős különbségek lehetnek. Egy méret akár ötféle hőteljesítményű kivitelben is elkészíthető. Az acél lapradiátorok óriási előnye, hogy az ablak alatti, egyébként holt teret is esztétikusan ki lehet velük használni. Mondhatni észrevétlenül elhelyezhetők úgy, hogy közben maximálisan ellátják a feladatukat. Persze mindehhez azért praktikum is párosul. Hiszen az ablak alatti parapet térkitöltésével az egyébként nagyobb hőveszteségű ablakfelület teljes vonalán egyenletesen melegítik fel a levegőt. Ennek köszönhetően az adott helyiségben is egyenletes lesz a hőmérséklet. És ha már a dizájnt érintettük: érdemes tudni, hogy egy ilyen acél radiátor ma már nem csak fehér színben vásárolható meg. Ha szeretnénk egy kicsit extrább enteriőrt, egészen különleges megoldások közül is választhatunk. Sőt, akár már függőleges, vertikális radiátor is vásárolható. Gyakorlatilag minden igényt kielégítenek ezek a korszerű berendezések. Ami pedig a felhasználás szabadságához tartozik, hogy a radiátor szelep helye sem fix már. Illetve léteznek rejtett szelepes radiátorok is. Ezek azok a berendezések, ahol a radiátor alatt sem cső, sem csőcsatlakozás nem látszik. Ez apró dolognak tűnik, de a szoba összképén nagyon sokat dob. Hiszen így a padlóburkolat is sokkal szebb lesz.

Érdemes még pár szót ejteni a lapradiátorok fedőlapján lévő rács közeinek méreteiről.

A kisgyerekes családoknak erre különösen célszerű figyeli, hiszen ha nem elég kicsik a távolságok, a gyerekek ujjai beszorulhatnak.

No, de térjünk vissza még kicsit a szelep kérdésre. A rejtett szelepes radiátorok általában alsó csatlakozásúak, és náluk egyoldali felső-alsó radiátor bekötés valósítható meg. Ezek a radiátorok általában jobbos és balos csatlakozási kivitellel is rendelhetők. De ha igazán biztosra szeretnénk menni, választhatunk olyat, aminek középen alul és a faltól azonos távolságra van a csatlakozási pontja, valamint a szelepoldal is felcserélhető. Ez a kivitel azért lehet ideális választás, mert így akkor is van lehetőségünk a fűtés szerelésére, ha nem ismert a radiátor szükséges teljesítménye. További előnye még ezeknek a radiátoroknak, hogy két-, illetve egycsöves fűtési rendszerbe is beépíthetők. Mindezek pedig ahhoz is hozzájárulnak, hogy a négy csatlakozású radiátorokhoz képest a szerelésük egyszerűbb, ezáltal jóval gyorsabb is.

És akkor térjünk ki kicsit az ár kérdésére is. Ahogy arra már utaltunk, azonos méretű radiátorok esetén is nagy különbségek lehetnek a teljesítmények között. Ami az árban is meglátszik. Szóval az nem jó megközelítés, ha a látszólag egyforma radiátorok közül az olcsóbbat választjuk. Hiszen míg radiátor és radiátor között az árkülönbség 5-6 százalék, addig a hőteljesítmény különbsége 17 százalék is lehet.

Mit kapunk még a pénzünkért?

Természetesen garanciát. A törvény szerint legalább 3 évet. Ennyi minden acéllemez radiátorra jár. Viszont a gyártók tudják, hogy a garancia rendkívül fontos az embereknek, így jellemzően ennél jóval hosszabb ideig vállalják a cserét, illetve a javítást. Már amennyiben szakszerű volt a berendezés beüzemelése. Egyébként az egy éven túli radiátor meghibásodások 99 százaléka a nem előírásoknak megfelelő beszerelések miatt következett be. Ami azt bizonyítja, hogy a fűtésszerelő szakember kiválasztása is legalább olyan fontos, mint a radiátoré.

Végül térjünk át még egy kicsit a fürdőszobai fűtésre is. Hiszen ha a fűtés felújításán a sor, a fürdőt sem hagyhatjuk ki. Ide pedig nem biztos, hogy a lapradiátor a legjobb választás. Régen persze nem volt kérdés, hogy a fürdőbe is ugyanolyan radiátor megy, mint a többi helyiségbe. Ma viszont már léteznek sokkal praktikusabb megoldások. Olyanok, amik az egyébként is szűkös helyiségből nem foglalnak el óriási helyet. Ezek lehetnek olyan készülékek is, amik akár a fűtési szezonon kívül is használhatók, ráadásul az új konstrukciók többfunkciósak is. Hiszen a helyiség fűtésén kívül akár törölközőszárítóként is használhatók.
Törölköző szárító

Milyen fürdőszobai radiátorok kaphatók?

De, hogy kicsit konkrétabbak legyünk: kapható manapság porszórt bevonattal rendelkező csőradiátor. Ez egy időben rendkívül kedvelt volt. Aztán ott vannak a krómozott vagy rozsdamentes csövekből készült, létrára hasonlító radiátorok. Ezeken természetesen törölköző is szárítható. Sokan választják ezekből azokat a változatokat, amik kis helyiségekbe akár az ajtók mellé is elhelyezhetők. Vagyis kicsit laposabb kivitelűek. Ugyanakkor népszerűek az ívelt csövekkel rendelkező radiátorok is. Ezek azért praktikusak, mert a csövek faltól számított távolsága nagyobb. Ezáltal a légáramlás is ideálisabb.

Amennyiben a letisztultabb formavilág áll közel hozzánk, megfelelő választás lehet egy csőkeretes, ritka keresztcsövezésű radiátor is. Viszont ezeknek a teljesítménye értelemszerűen kisebb. Emiatt inkább kisebb fürdőszobákba ajánlott beszerelni. És ha már kis fürdő: léteznek úgynevezett sarok csőfűtőtestek is. Ezek hatékonyak, jól néznek ki és még a helyet sem foglalják. Hátrányuk viszont, hogy ezek csak méretre rendelhetők.

Választék tehát bőven van. Ami sajnos egyáltalán nem teszi könnyebbé az ideális radiátor megtalálását. Viszont segítség bármikor kérhető. Akár tőlünk.
Nem csak a radiátor kiválasztásában, hanem azok beüzemelésében, a fűtés kiépítésében is számíthat ránk. Budapesten, Pest megyében keressen minket!
Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtéskorszerűsítés árak: Gázszerelés árajánlat kérés


További hasznos információk:
Acél lap radiátor
Törölköző szárító
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2020-07-19 08:40:30