logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Radiátorcsere - mire figyeljen?


Mutatjuk, mire figyeljen radiátorcserénél

A radiátorcsere: nem is olyan egyszerű, mint gondolná - Mutatjuk, mire figyeljen

Minden lakásban előbb-utóbb eljön az az idő, amikor a fűtés korszerűsítése szükségessé válik. Ami gyakran nem csak a fűtőberendezést érinti. Bizonyos esetekben a radiátorcsere is szükségessé válik. Rendszerint esztétikai okok miatt kerül sor cserére. A régi robosztus vasradiátorok helyett esztétikusabb acéllemez radiátort szereltetnek. Legalábbis a szobákban és a közös helyiségekben ez az indok. A fürdőszobában már egy kicsit másabb a helyzet. Ott az esztétikum mellett a funkcionalitás igénye is szerepet játszik a radiátorcserében. A fürdőszobai radiátorok ugyanis jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi pár évben.

Nézzük is meg, mit tud ma egy fürdőszobai radiátor, és mire kell figyelnünk akkor, ha mondjuk acéllemez radiátorcsere van éppen napirenden nálunk. Radiátor csere

Kezdjük a fürdőszobával

Nem is olyan régen még a fürdőszobában is ugyanolyan radiátorokat használtak, mint a lakás, ház más helyiségeiben. Mára azonban ez a trend megváltozott. Mivel ezek a radiátorok rengeteg helyet elvettek az egyébként is szűkös helyiségekből, valami másra volt szükség. Valami olyanra, ami hatékonyan működik, akár több funkciót is ellát, mindezt úgy, hogy közben alig észrevehető. A gyártóknak, fejlesztőknek egyébként nem volt könnyű dolguk, hiszen a fűtőtestnek amellett, hogy magas hőmérsékletet kell leadnia, még az átlag feletti páratartalmat is bírnia kell. Természetesen azért a mérnökök megoldották a dolgot és mára olyan csőradiátorokat fejlesztettek, ami formailag, műszakilag szinte minden igényt kielégítenek.

Ellentétben a régi vasradiátorokkal, a mai csőradiátorok esztétikai látványelemnek is ideálisak. A plusz funkció pedig, hogy törölköző szárítására is alkalmasak. Előnyük továbbá, hogy még akkor is használhatók, amikor nincs fűtési szezon. Ha a rendszerbe kerül egy úgynevezett elektromos fűtőpatron, még ez is megoldható. De akár teljesen elektromos fürdőszoba radiátorok is kaphatók már. Ám ezeket inkább csak idényjelleggel használt épületekbe ajánlják a szakemberek. Radiátor szerelés

Radiátorcsere a fürdőszobában

Ha fürdőszobai radiátorról van szó, a legtöbbeknek egy létra elrendezésű, pórszórt bevonattal ellátott csőradiátor jut eszébe. Mára azonban ez csak egy változata a fürdőszobai radiátoroknak. Jelenleg óriási a választék. Gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határt a kinézetnek. Ha úgy gondoljuk, akár a krómozott, rozsdamentes csövekből készült radiátor még térelválasztónak is használható a fürdőben.

De nem csak a kinézet számít, a teljesítmény is fontos. A radiátor méretét pedig ez utóbbi határozza meg. Ami pedig a berendezés elhelyezését illeti, kis fürdőszobákban akár az ajtó mellett is felszerelhetők. Ha pedig oldalról nyitottak a csőtagok, a törölközők felhelyezése is könnyebbé válik. Ami akkor nagy segítség, ha egy időben több törölközőt is szárítanánk. A radiátorcsere során arra is érdemes figyelni, hogy a fűtőtest milyen távol kerül a faltól. Ez a légáramlás miatt fontos. Egyébként ugyanezt a célt szolgálják az ívelt keresztcsövek is.

Ha a modern dizájn is fontos számunkra, a radiátorcsere során választhatunk olyan fűtőtestet is, ami teljesen letisztult formavilágú. Olyat, ami ritka keresztcsövezésű, mondhatni minimál stílusú. Ha ilyet vásárolnánk, de úgy találjuk, hogy a hőleadása nem elégséges, akár egy másik falrészre is felszerelhetünk belőle még egyet.

De a letisztult verzió ellenkezője is létezik. Olyan törölközőszárítós fürdőszoba radiátorok, amik sűrű keresztcsövezésűek. Bizonyos helyiségekbe pont ez az ideális. Ahol több törölközőt kell egyszerre szárítani, talán ez jobb választás. Vagy az, ahol változó hosszúságúak a csőpárok. Jól néznek ki és praktikusak is.

Aztán ott vannak még a sarokba szerelhető csőradiátorok is. Amik kis fürdőbe rendkívül praktikusak, viszont egyedi kialakításúak ezért csak egyedileg gyártják ezeket.

A törölközőszárító funkció mellett érdemes számolni a fürdőszobai radiátor térelválasztó szerepéről is. Ahol mondjuk a WC a fürdőszobában van, ez egy remek megoldás. Radiátor szelepcsere
Radiátorok

De mi a helyzet más helyiségekkel, mire figyeljünk, ha azokban válik szükségessé a radiátorcsere?

Az acéllemez radiátorok rendkívül népszerűek a fűtőtestek között. Magyarországon évente 600 ezer darabot értékesítenek belőlünk. Nem véletlenül. Hiszen ezek a radiátorok nem csak jóval esztétikusabbak, mint a régi vasradiátorok, hanem rendkívül hatékonyan üzemelnek.

A felületükre elektrosztatikus porszórást követően beégetéssel készül a lakkszerű bevonat. Vagyis ma már nem kell festeni a radiátort. Nem úgy, mint a régi vasradiátorokat, ahol a gyakran lepattogott bevonatot javítani kellett. A mai acéllemez lapradiátorok kopás- és ütésállóbbak, a bevonat időtálló és vegyszerálló.

Persze nem minden acéllemez radiátor egyforma. Legalábbis a hőleadást illetően vannak különbségek. Ha szemből nézünk egy radiátort, egy ugyanakkora méretű radiátor akár ötféle hőteljesítményű is lehet. A gyártási magasságokat nézve 200-tól 900 milliméterig terjed a skála. A méretek négy-öt lépcsőben állnak rendelkezésre. Ezáltal az ablak alatti parapet esztétikusan kitölthető. Radiátor légtelenítés

Radiátorcsere és a színek

Ha radiátor, akkor fehér szín. Pár évvel ezelőttiig ez a kijelentés tartotta is magát. Mára azonban ez is változni látszik. Kaphatók már színes verziók is, illetve teljesen sík fűtőtestek, sőt függőleges radiátorok is. A kínálat tehát korántsem olyan szűk, mint pár évtizede.

És akkor a rejtett szelepekről még nem is beszéltünk... A manapság kapható radiátorok már így készülnek, illetve a kezelőszervekből és csőcsatlakozásból is csak kevés látható. Ezáltal sokkal esztétikusabb a megjelenés.

De természetesen nem csak az esztétika, a praktikum és a biztonság is számít. Ezért például az sem mindegy, hogy milyen a radiátorok “pálcaköze”. Ha ezek a rések túl kicsik, a kisgyermekek ujja könnyen beszorul. Amiből még maradandó sérülést is lehet. Családosok például erre is figyeljenek. Ugyanakkor jó tudni, hogy az acéllemez lapradiátorok víztérfogata illeszkedik a kazán tágulási tartálynak méretéhez - ez már műszaki vonatkozású információ. De jó tudni ezt is, hiszen ennek megfelelően is tudunk választani ideális radiátort. Akkor lesz ugyanis ideális a felmelegedés és a lehűlés időtartama, ha ez a két tulajdonság megfelelően viszonyul egymáshoz. Radiátorcsere

Rejtett szelep és középső csatlakozási pont?

Jó ha erre is figyelünk. Előbbi sokkal esztétikusabb, az utóbbi pedig az egyszerűbb szerelést teszi lehetővé. Akkor ugyanis, ha középen alul, a faltól mindkét oldalon azonos távolságra van a csatlakozási pont, biztosan szerelhető lesz a rendszer. Az ilyen radiátorok mondhatni univerzális konstrukciók. Az ilyen egyedülálló műszaki megoldás ráadásul akkor is lehetőséget ad a fűtésszerelésre, ha nem ismert a radiátor szükséges teljesítménye. Sőt, ezek a rendszerek beépíthetők két-, illetve egycsöves fűtési rendszerbe is. És a szerelés sem igényel az átlagnál több időt. A szerelési sablon alkalmazhatóságának révén a váratlan helyzetek előfordulásának is kisebb a valószínűsége.

Végül térjünk rá a hőteljesítményre. Merthogy ez az, amit igazából megvásárolunk. Ezért fizetjük ki azt a bizonyos összeget a boltban. Ami - mármint a hőteljesítmény - egyébként ritkán látszik elsőre. Hiszen ugyanolyan méretű radiátorok hőleadási tulajdonságai között is óriási eltérések lehetnek. Szóval a műszaki paramétereket érdemes jobban szemügyre venni. Már csak azért is, mert míg egyes radiátorok hőteljesítménye között 17 százalék a különbség, addig az árban csak 5-6 százalék a különbség. Radiátor javítás

Hogy látja? Belefog a radiátorcserébe? Megértjük, ha kicsit elbizonytalanodott, de semmiképp ne mondjon le a tervekről. Inkább kérjen segítséget. Budapesten, Pest megyében keressen minket. Íme, a telefonszámunk.

A Gebe Kft. munkatársai olcsón, gyorsan és írásos garanciával végzik a gáz- és fűtésszerelést.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Radiátorok
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-09-30 13:29:55