logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Cirkófűtés előnyeiről


A cirkófűtés jó választás

Elmondjuk miért

Fűtéskorszerűsítést tervez? Válassza a cirkó fűtést! Gazdaságos, korszerű és biztonságos megoldás. Igaz, a kiépítése nem minden esetben egyszerű, a régi lakásoknál körülményes és időigényes is. Viszont mindezek ellenére is megéri. Egyrészt mert költségtakarékossá tesszük vele a fűtést, másrészt növeljük vele az ingatlanunk értékét. Mondhatni a cirkó fűtés kiépítése egyfajta befektetés. Legalábbis akkor, ha hozzáértő cirkó szerelő végzi a munkát. Illetve nagyon sokat számít az is, hogy ideális kazánt válasszunk. Cirkó szerelő

De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg azt, hogy mitől cirkó fűtés a cirkó fűtés

Ahogy arra az elnevezéséből is következtetni lehet, valami áramlik, cirkulál valahol. Az a valami a fűtővíz, ami a fűtési rendszerben kering. A kazán gáz elégetésével melegíti a vizet, amit aztán a cirkó fűtés szivattyú segítségével áramoltat a lakásunk radiátoraiba. Amint a hőleadás megtörtént a víz visszaáramlik a kazánhoz, ahol aztán újraindul a fűtés, cirkulációs folyamat. Az alapelv az ilyen egyszerű, a berendezéseknek viszont számtalan verziója létezik. Ott vannak például kombi készülékek. Amik nem csak a fűtési víz, hanem a használati melegvíz előállításáért is felelősek.

Mik a cirkó fűtés előnyei még?

Ha megkérdezünk erről egy cirkó szerelőt, valószínűleg elsőként azt mondja, hogy az egyik legbiztonságosabb és leggazdaságosabb fűtési technológia. Ugyanis míg a tárolós megoldásoknál folyamatosan melegen kell tartani a vizet, addig a cirkó fűtésnél csak a pillanatnyilag használt vizet kell felfűteni. Vagyis annyi meleg vizet állít csak elő, amennyire éppen szükség van. Mindezt alacsony zajszint mellett teszi, ráadásul nem is foglal sok helyet. Akár a lakás mellékhelyiségében is elfér egy modern gázkazán. Előnye még, hogy a fűtési rendszer programozható. Sőt, manapság már akár távolról is vezérelhető. Cirkó javítás
cirkó

Természetesen a cirkó fűtésnek is vannak hátrányai

Tökéletes rendszer nem létezik. A cirkó fűtésnek is vannak hátrányai. Sajnos a rendszer egyszerre nem képes több feladatot ellátni. Vagy használati meleg vizet állít elő vagy fűt. És mivel csak az éppen szükséges mennyiségű vizet melegíti, időbe telik, amíg elér a csapokhoz a meleg víz. Persze ennek kivédésére is van megoldás. Az úgynevezett szabályzókör, komfort üzemmód segít ezen. Ennek használatával a kifolyó víz hőmérsékletét állandó hőfokon tudjuk tartani. Erre azonban nem minden cirkó kazán képes. Illetve az is előfordulhat, hogy egyszerre több helyiségben nyitják meg a csapot. Ilyenkor se megfelelő mennyiségű, se kellően meleg víz nem folyik egyik csapból sem. Ami szintén hátrány… Bár a cirkó szerelők szerint azért nem olyan nagy gond, hogy emiatt le kellene mondanunk egy ilyen rendszer kiépítéséről. Cirkó szerelés és csere

A cirkó fűtéshez használt kazánok típusai

Az imént azt már említettük, hogy léteznek csak fűtésre alkalmas és kombi berendezések is. Ez az alap, de az égési folyamatok szerint is megkülönböztethetjük a kazánokat.

Nézzük tehát mik közül választhatunk pontosan.
  • Először is ott van a fűtési cirkó. Ami önmagában még kevés a működőképes fűtési rendszerhez. Egyéb plusz tartozékok mellett szükség van még szivattyúra és tágulási tartályra is.
  • Aztán ott a kombi cirkó (fűt és használati melegvizet is ad). Ennél már nincs tartály. Ez egy úgynevezett átfolyós rendszerű berendezés.

Nézzük meg, hogy égési folyamat szerint milyen típusú kazánok közül választhatunk
  • A nyílt égésterű cirkó. Ennél a kazán az égéshez szükséges oxigént az adott helyiség levegőjéből veszi el. A keletkező füstgáz pedig egy kéményen keresztül távozik.
  • Ezzel szemben a zárt égésterű cirkó már nem a közvetlen környezetéből veszi az oxigént. Azt a lakáson kívülről, egy erre a célra kiépített csőrendszeren keresztül szerzi meg. Ez a megoldás rendkívül biztonságos, hiszen a szén-monoxid visszaáramlás esélye is minimális.
  • Végül ott vannak kondenzációs cirkók is. Ezek akár 10-20 százalékkal is gazdaságosabban működnek, mint a hagyományos megoldások. Ez pedig annak köszönhető, hogy a füstgázzal távozó hőt is képesek még fűtésre használni. Ha padlófűtést vagy falfűtés kiépítését tervezi ez rendkívül jó megoldás.
A felsorolásban érintettük az égéstermék elvezetésének kérdését is. Fontos tudni, hogy léteznek kéményes és parapetes megoldások is. Szóval még ezen a téren is van választási lehetőségünk. Nyilván arról, hogy nálunk melyik verzió a leginkább megfelelő, arról a cirkó szerelő tanácsát érdemes kikérni. Cirkófűtés szerelése

Ahogy arról is, hogy melyik rendszernek milyen karbantartási igényei vannak

A gázkazánokat évente érdemes karbantartani. Ezzel alacsonyan tartjuk a gázfogyasztást, ezáltal optimalizáljuk a költségeket, nem mellesleg növeljük a cirkó fűtés rendszerének élettartamát.

Mi az, amit a cirkó szerelő ellenőriz a karbantartás során? Egyebek mellett kitisztítja az égőtálcát, kitisztítja a kazánt, a tűzteret, megvizsgálja a vezérlőt, illetve ellenőrzi a készülék gáztömörségét is.

Mikor a legideálisabb megoldás a cirkó fűtés?

Sajnos nem minden lakásba ideális megoldás a cirkó fűtés. Mi azokba a kisebb társas- vagy családi házakba javasoljuk, ahol 2-3 embernél nem élnek többen. A cirkó kazánok ugyanis ennyi ember igényét képesek maximálisan kielégíteni. Beleértve a fűtést és a melegvíz előállítást is. A cirkó fűtés megfelelő lehet olyan lakásokba, házakba, ahol padló- vagy falfűtés adja a meleget. Mivel ezek a megoldások alacsony hőmérsékletű vízzel is jól működnek, a cirkóval igazán ideálisak. A többszintes családi házaknál már inkább az öntöttvas állókazán a jobb megoldás.

Nyilván a választáskor az sem mindegy, hogy mennyibe kerül egy kazán

Amit persze számos tényező befolyásol. Az anyagköltség, a beüzemelés ára, a gázművek ellenőrzési díja vagy a kémény állapota. De általánosságban elmondható, hogy egy kétszobás lakás esetén nagyjából 800 ezer forintba kerül a cirkó fűtés kiépítése, három szobás lakásnál 1-1,1 millió forintba. Ami elsőre lehet soknak tűnik. De az összeg átlagos, más fűtési rendszerekével nagyjából megegyezik. Viszont azoknál sokkal költséghatékonyabb. Vagyis jóval hamarabb megtérül a befektetés.

És itt érkeztünk el oda, hogy cirkó fűtésbe fektetni befektetés. Nem olcsó, de gazdaságos, biztonságos, modern és egy jól kiépített rendszer - éves karbantartás mellett - évtizedekig képes szolgálni a lakókat. Fütéskorszerűsítés

Fontolja meg ezeket! Ha pedig döntött, és cirkó szerelőre lenne szüksége, Budapesten, Pest megyében keressen minket.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

cirkó
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-09-30 13:41:41