logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkészülék beüzemelése


Gázkészülék beüzemelése okosan

Gázkészülék vásárlása, beüzemelése okosan

A gázkészülék kiválasztása elsőre könnyűnek tűnik, valójában viszont igényel némi hozzáértést. Nem árt ugyanis tudnunk, hogy miért fizetünk, egészen pontosan mire számíthatunk a pénzünkért.

Gebe László +36 30 949 2052

Gázkazán

Erre figyeljen a gázkészülék vásárlásakor

Amikor gázkészülék vásárlásán a sor, az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy kire szeretnénk bízni a berendezés típusának a kiválasztását. Ezt a kérdést kevesen gondolják át, a többség szinte kivétel nélkül a bolti eladó tanácsaira hagyatkozik. Ami csak részben jó megoldás, hiszen az illető aligha osztozik a leendő vásárlóval a gázkészülék használat járulékos költségeinek finanszírozásában. Az eladó az eladás során inkább abban érdekelt, hogy nagyobb haszonnal tudjon értékesíteni. Emiatt nem árt, ha a végfelhasználó is valamelyest képbe kerül a gázkészülékek alaptulajdonságait illetően. Majd közösen dönt a készülék típusáról a bolti eladóval és a berendezés leendő szerelőjével együtt.

Sajnos az nem elég, ha a tulajdonos a márka és az ár alapján hozza meg a döntést. Ennél azért jóval több szempontot kell figyelembe venni a vásárlás előtt. Ami viszont az ismeretek hiányában nem egyszerű. Hiszen az eladónak egyszerűbb egymással szembe állítani a készülékek árait, minthogy elmagyarázza azt, hogy a drágább berendezés mennyi pluszt nyújt. Meghát - amire már az imént is utaltunk - az eladó inkább abban érdekelt, hogy a raktárkészleten lévő berendezéseket eladja, illetve a lehető legnagyobb hasznot realizálja. Vagyis a készülékek tulajdonságait kevésbé ismerő fogyasztó nem nagyon tehet mást, mint gázszerelő szakember segítségét kéri a vásárláskor, illetve beleássa magát a gázkészülékekkel kapcsolatos tudnivalókba.

A másik lényeges kérdés, hogy vajon kevesebbe kerül-e a gázkészülék beszerelése, ha nem készítünk tervet

A válasz egyértelműen nem. Általában az a szaki, aki csak ránézésre építi ki a fűtési rendszert, drágábban hozza ki a munkát, mint az, aki fűtéstervet is készít. Ha ugyanis a megrendelő csak annyit mond, hogy nem szeretne fázni, a kivitelezők általában túlméretezik a rendszert. Azt pedig nem kell mondanunk, hogy ennek hosszú távon látjuk a kárát. A fenntartás költsége így jóval magasabb lesz. Pedig csak a hőszükséglet számítást és a tervezést kellett volna kifizetnünk. Ehelyett évekig fizetünk feleslegesen magas rezsiköltséget.

Mondjuk a terv elkészítéséhez a vállalkozók többsége sem feltétlenül ragaszkodik. Hiszen így több a munka, ugyanis neki kell foglalkozni a megrendelői igényekkel, a beszállító cég kínálta műszaki paraméterekkel egyaránt. Neki kell szabályozástechnikát választani, elektromossal és építésszel is egyeztetni. Ezt nem szívesen vállalják a szerelők. Vagyis, amíg nem lesz Magyarországon kötelező fűtéstervet készíteni, ez nem is nagyon fog változni.

Egyébként az Ezermester Magazin tájékoztatása szerint a gázkészülékekkel kapcsolatos problémák 70 százaléka a fűtési rendszerrel összefüggő hibára vezethető vissza... A reklamációk nagy száma azonban mégis a készülék gyártókhoz érkezik. Ez sincs így jól.

Olcsón, gyorsan és megbízhatóan működjön - ezt várjuk el a gázkészüléktől

Ezek közül azonban nem teljesülhet mindhárom egyszerre. Legfeljebb kettő. Ahogy szokták mondani: a két pozitív tulajdonság együttes erősítése a harmadik rovására valósítható meg.

De ettől most tekintsünk el. Sokkal nagyobb gond az, hogy a vásárlók valódi igényei többnyire később körvonalazódnak. Vagy, ha van is elképzelés, az olyan, ami alapvetően behatárolja bizonyos készülékek alkalmazhatóságát.

A gyártók persze igyekeznek mindenféle igényt kielégíteni. Az egyes márkákon belül például több szegmenst is találni. Így gyakorlatilag mindenki tud a saját preferenciáinak megfelelően választani. De kis túlzással mondhatnánk azt is, hogy manapság már minden kombinálható mindennel. Ha szeretnénk, magunk választhatjuk meg a készülék teljesítményét, a melegvíz-termelőt és a szabályozástechnikát is - sok más mellett.

Mégis mi az, amit elsődleges szempontként kezeljünk a gázkészülék vásárlásakor?

Egyértelműen a gazdaságos működés. Persze azért ne feledkezzünk meg többi igényünkről se. Például tudnunk kell, hogy az átfolyó rendszerű vízmelegítők kevésbé számítanak komfortos megoldásnak. Ott, ahol nagyobb a csapoló távolság, inkább mondjunk le az átfolyós megoldásokról. És nem csak a komfort, hanem a rendszer gazdaságossága miatt is. Az ilyen esetekben ugyanis általában az alapterülethez méretezett berendezésnél jóval nagyobb teljesítményűre van szükség. Vagyis ilyenkor jobban járunk, ha tárolós bojlert veszünk. A tárolós berendezés esetén a kapacitást viszont nézzük meg mindenképpen. No meg a csatlakozott teljesítményt is. Ez utóbbi a felfűtés gyorsaságáért felel.

Lényeges még a szabályozástechnikát is jobban szemügyre venni, és inkább a programozható készülékeket választani. Egyébként árban már nincsenek nagy különbségek a külső hőmérsékletfüggő, szabályozható termosztáttal rendelkező gázkészülékek és az egyszerűbb berendezések között.

Végezetül: gondolkodjunk rendszerben!

Az ár nem minden. Ez már a fent leírtakból egyértelműen kiderül. Ha gázkészülék vásárlásán a sor, nagyon fontos, hogy a fűtési rendszer is illeszkedjen a berendezéshez. Ezért mielőtt döntenénk egyik vagy másik készülék mellett, vegyük számításba, hogy milyen tárolók, szabályozók, füstgáz elemek, hidraulikus kiegészítők állnak még rendelkezésre a márka teljes kínálatában. Sőt, azt is térképezzük fel, hogy adott-e a lehetőség napenergia hasznosítást integrálni.

Illetve a rendszergaranciáról, valamint a szerviz szolgáltatásokról is érdeklődjünk, ha erre vonatkozóan nem találunk egyértelmű tájékoztatást a készülék papírjai között.

Jó kazánt venni tehát nem könnyű. Rengeteg olyan szempont van, amit mérlegelni kell, mielőtt kiválasztjuk a gázkészüléket. Az alapokat persze egy laikus is elsajátíthatja, de azért talán biztosabb, ha szakértő tanácsát is kikérjük. De ne érjük be az adott áruház eladójának a tanácsaival, hanem mindig csak olyan hozzáértő véleményére támaszkodjunk, akit mi bíztunk meg. Mindezek mellett az önálló tájékozódáson se spóroljunk. Persze tudjuk, hogy ez mind sok idő. De gondoljunk arra, hogy minimum 15-20 évre választunk fűtési rendszert. Ha elhibázzuk a vásárlást, a szerelést, rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon.

Mi nem szeretnénk, hogy Ön így járjon. Hívjon minket, és mi segítünk Budapesten, Pest megyében a megfelelő gázkészülék kiválasztásában és a fűtésrendszer kiépítésében is.

Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtéskorszerűsítés árak: Fűtésszerelés árajánlat kérés
További hasznos információk: Fűtéskorszerűsítés

Gázkazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2023-09-28 07:17:00