logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkészülék, villany, olaj?


Kérdezze meg a gázszerelőt

Ha biztosra akar menni, kérdezze meg a gázszerelőt, milyen gázkészüléket válasszon

Attól a viszonylag egyszerűnek tűnő helyzettől eltekintve, amikor újonnan épített lakásba vagy házba költözik valaki, és készen kapja a fűtő- és melegvíz-szolgáltató rendszert, ember legyen a talpán, aki könnyen tud dönteni abban a kérdésben, hogy milyen kazánt válasszunk, ha arra kerül a sor. Félszáz gyártó több száz gázkészüléke található meg jelenleg a piacon, ebből a hatalmas kínálatból kellene okosan kiválasztani azt a készüléket, amivel a legjobban járunk. Ugye nem kérdés: ilyenkor nagy segítségünkre lehet a gázkészülék szerelő, akiről okkal feltételezhetjük, hogy kiismeri magát a gázkészülékek rengetegében. Gázkészülék szerelés és javítás

Gáz, villany vagy olaj? Ha gáz, akkor vezetékes földgáz vagy palackos propán-bután? A földgáz minősége se közömbös

Mielőtt sorra vennénk a kínálkozó lehetőségeket, pár szó arról, hogy mit is kell mérlegelni. Először is azt, hogy milyen energiaforrások állnak a rendelkezésünkre. (A villamos energia, az olaj vagy a szilárd fűtőanyagok felhasználásával ebben a bejegyzésünkben nem foglalkozunk, figyelmünket a gázra összepontosítjuk.)

Ha kiépített a vezetékes földgáz, némiképpen leegyszerűsödött a helyzet, hiszen már csak azt kell számításba vennünk, hogy úgynevezett dús földgáz vagy annál gyengébb minőségű földgáz kering-e a központi vezetékben. A gázkészülék szerelő ezt pontosan tudja, tehát érdemes megkérdezni tőle. Miért fontos ez? Az ország legnagyobb részét dús földgázzal látja el a szolgáltató, a gázkészülékek névleges teljesítménye erre a gáz minőségre van megadva. A gyengébb minőségű, éghetetlen alkotókat is tartalmazó földgázzal üzemelő készülékektől ugyanakkor hiába is várnánk el, hogy a megadott névleges teljesítményen üzemeljenek. Erre nyilván azonnal felhívja a gázszerelő az érintettek figyelmét.

Ha egyáltalán nincs lehetőségünk csatlakozni a földgázszolgáltató rendszerhez, attól még nem kell lemondanunk a gázüzemelésű kazánokról vagy vízmelegítőkről, ugyanis propán-bután gázzal is fűthetünk, illetve melegíthetünk vizet. Erre azonban nem minden gázkészüléket lehet alkalmassá tenni, tehát megint csak a gázkészülék szerelő tapasztalata és szakértelme lesz az irányadó, amikor erről dönteni kell. Gondot okozhat továbbá az is, hogy nem mindenhol van elég hely a gázpalack elhelyezésére. Erre is érdemes tehát figyelni. Gázkészülék kiválasztása

Központi fűtés vagy konvektor? A gázvezeték szerelő szerint: ha teheti, inkább a központi fűtés mellett döntsön

A lehetőségek ismeretében és függvényében további számos mérlegelési lehetőségünk van. Például: központi fűtést használjunk vagy konvektorokat?

A tapasztalt gázszerelő erre nyilván azt válaszolja: a központi fűtés a legkényelmesebb, az életminőségünkre és az egészségünkre a legkevésbé ártalmas fűtési mód. Konvektorok inkább olyan ingatlanba valók, ahol nem fűtünk folyamatosan. Ilyen a nyaraló, a szőlőhegyi pince, a műhely, az iroda vagy a garázs. A konvektor ellen elsősorban egészségügyi érvek szólnak. Ugyanis: ezen készülékek hő-leadó dobjának a hőmérséklete jóval 100 Celsius fok felett van. Mivel a konvektor hő-leadójának felületére rárakódó porféleségek legnagyobb része szerves anyag, ami ilyen magas hőmérsékleten bomlik. Ezek a bomló szerves anyagok a levegőbe kerülve ingerlik a nyálkahártyát. Asztmás betegek esetén például az állapotuk súlyosbodását idézhetik elő. A nem kéménybe kötött, úgynevezett parapetes konvektoroknál pedig előfordulhat, hogy bizonyos körülmények között az égéstermék egy része a nyílászárók résein visszaáramlik a fűtött helyiségbe, ami szintén veszélyes lehet. Konvektor tisztítás

Nem véletlen tehát, ha a gázkészülék szerelő azt tanácsolja: ha teheti, inkább a központi fűtés mellett döntsön.
Mini kazán

Kéményes vagy kémény nélküli legyen a gázkazán? Álló vagy falra szerelhető változatot válasszunk?

Igen ám, de a kérdés továbbra is nyitott: milyen gázkazánt válasszunk? Először is: a kombi készüléket részesítsük-e előnyben, ami nem csak a fűtésről, hanem a melegvíz-szolgáltatásról is gondoskodik, vagy külön-külön berendezéssel oldjuk-e meg a kétféle vízmelegítést?

Aztán jön a másik kérdés: kéményes vagy kémény nélküli készüléket válasszunk? A döntésünket persze nagyban befolyásolja, hogy egyáltalán rendelkezésünkre áll-e a kémény, illetve ha van is, az milyen állapotú. Érdemes erről is meggyőződni, megint csak segítségül hívva a gázkészülék szerelőt.

A központi fűtést kiszolgáló fali gázkazánok (cirkók) és használati meleg vizet is előállító kombi készülékek nagy része nem csak kéményes, hanem ventilátoros, úgynevezett turbó kivitelben is kapható. A turbó készülékből a zárt égésterében keletkező "füstgázt" egy ventilátor távolítja el. Ezek a berendezések drágábbak, mint az azonos teljesítményű kéményes típusok, ráadásul az elhelyezésük nincs kéményhez kötve, hiszen az égéstermék a külső falon is kivezethető.

Egyébként vízmelegítők is készülnek kémény nélküli kivitelben. Ezekről azonban érdemes tudni, hogy a használatuk során keletkező égéstermék - szénmonoxid és nitrogénoxidok - teljes mennyiségben az adott helyiségben marad, szennyezve annak, esetleg az egész lakásnak a levegőjét. Kémény bélelése

Ha már itt tartunk, és a lehetőségek mérlegelése után a központi fűtést kiszolgáló kazán mellett tettük le a voksunkat, még mindig van egy nyitott kérdés. Álló vagy falra szerelt gázkészüléket vásároljunk-e. A gázfűtés szerelő ilyenkor egyszerűen körülnéz az adott helyiségben, és az adottságok szerint javasolja eldönteni a kérdést. Az álló kazánnak általában több hely kell, mint a falra szerelhetőnek. Ez utóbbi akkor is előnyt élvez, ha egyetlen berendezéssel akarjuk megoldani a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást. Ha a készülék csak a központi fűtés kiszolgálására szolgál, inkább az álló, ha mindkettőre, akkor a kombi fali készüléket javasolja kiválasztani a fűtésszerelő.

A kombi megoldásnál a fali készülékek kisebb víztartalma, gyors felfűtési lehetősége további előnyt jelent.

Pár szó a kondenzációs készülékekről – Ezek a legkorszerűbbek és a legdrágábbak

Ugye nem kell mondani, hogy a legkorszerűbb készülékek a legdrágábbak. Aki megengedheti magának a legmodernebb berendezés megvásárlását, annak célszerű megismerkednie az úgynevezett kondenzációs berendezésekkel, amikből ma már egyre több megtalálható az áruházak kínálatában. A magas hatásfok és a levegőszennyezéstől mentes üzemeltetés mindenképpen kiemeli ezeket a készülékeket az átlagból.

A kondenzációs készülékeket mindössze 50-60 Celsius fokos hőmérsékletű égéstermék hagyja el, ami összehasonlíthatatlanul alacsonyabb érték, mint ami a kevésbé korszerű fűtőberendezéseknél megszokott. Miért lényeges ez? Az ennyire alacsony hőmérsékletre lehűtött égéstermék ugyanis több hőt ad le a fűtés részére, emellett az égéstermékben lévő nagy mennyiségű vízgőz is lecsapódik, így az ilyen berendezés a párolgáshőjét is hasznos teljesítményként adja át a fűtésnek vagy használati meleg víznek. Hát ez jelenti a legkorszerűbb és a leggazdaságosabb, az egészségre pedig egyáltalán nem káros gázfűtési módot. Gázkazán szerelés

Viszont azt is tudni kell, és a gázkészülék szerelő minden bizonnyal arra is felhívja a figyelmet, hogy a kondenzációs készülékek csak alacsony hőmérsékletű fűtések vagy padlófűtések esetében igazán hatékonyak. Továbbá: ezeknél a készülékeknél az égéstermék elvezetésen kívül a keletkező kondenzátum csatornába vezetéséről is gondoskodni kell.

Nem könnyű a döntés, belátjuk. Ám érdemes alaposan mérlegelni, hiszen nem egy-két évre, hanem akár évtizedekre vásároljuk a gázkészüléket. Amellett, hogy hatékony és takarékos megoldásra vágyunk, egyáltalán nem közömbös az se, mennyire vagyunk biztonságban.

Ha a legjobb tanácsot szeretné, mielőtt gázkészüléket vásárol, kérdezze meg a mi gázszerelőnket! Nem fog csalódni.
Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtéskorszerűsítés árak: Fűtésszerelés árajánlat kérés
További hasznos információk: Fűtéskorszerűsítés

Mini kazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-10-29 08:15:20