logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Fűtési rendszer átmosása


Fűtési rendszerek belső tisztítása

A fűtési rendszer átmosásával nő a berendezés élettartama, csökken a fűtésszámla

Gebe László
+36 30 949-2052

Fűtési rendszerek vegyszeres gépi tisztítása. Hőcserélő savazás, tisztítás.

Fűtési rendszer átmosása tisztítási ára, 40.000-80.000 forint, plusz vegyszer, és esetlegesen felhasználandó anyagok, pld. automata légtelenítő, stb. vegyszer ár kb. 20.000 forint. A fűtési rendszer átmosás költsége csak átlagos irányár, nem minősül kötelező árajánlatnak!

Gázkészülék felülvizsgálat, karbantartás, tisztítás javítás, csere. Arcképes gázszerelői igazolvány száma: Gebe László - Gebe Mester - G/008333

Budapesten és Pest megyében vállaljuk cirkók, kazánok, vízmelegítők, fűtési rendszerek átmosását.
  • Padlófűtés tisztítás, átmosás
  • Fűtési rendszerek tisztítása
  • Fűtési rendszerek átmosása
  • Hőcserélő savazás, tisztítás
  • Radiátoros fűtés tisztítása
  • Fűtési rendszer tisztítása Budapest
  • Gépi vegyszeres fűtésrendszer tisztítás
  • Gázkészülék savazás, tisztítás
  • Gázbojler tisztítása
Szokatlan telefonhívást kaptunk a minap. Azzal jelentkezett be az ügyfél, hogy éppen most jött a kórházból, ahol érfal vizsgálaton vett részt. Nagy baj nincs, de az orvosa azt mondta, nem ártana kicsit „átmosni” az ereit, úgy, akár a padlófűtés csöveit. Ezen kicsit meglepődött, de hazatérve nem is annyira az erei állapota foglalkoztatta, hanem sokkal inkább az, hogy vajon milyen állapotban lehet az otthoni padlófűtés vezetékrendszere, amit – tudomása szerint – még soha nem mostak át. Hát… Elsőre csak ennyit tudtunk mondani az ügyfélnek. Aztán persze hozzátettük: akkor bizony eljött az ideje a fűtési rendszer tisztításának.

A fűtési rendszer átmosása, tisztítása nem csak a padlófűtés, hanem a radiátorok és a gázkészülékek élettartamát is megnöveli

Utóbb kiderült, hogy az ügyfél használtan vette a lakását jó öt évvel ezelőtt, és arról egyáltalán nem kérdezte meg az eladót, vajon mikor volt utoljára napirenden a fűtési rendszer átmosása. A nappaliban padlófűtés szolgáltatja a meleget, míg a hálószobákat radiátorok fűtik. Az egész rendszer lelke pedig a cirkó kombi fali gázkazán.

Ha öt éve biztosan nem történt meg a fűtési rendszer tisztítása, átmosása, akkor épp itt az ideje – tájékoztattuk az ügyfelet. Akit nem is nagyon kellett győzködni arról, hogy ajánlatos megrendelnie a munkát, hiszen bevallotta: már utánanézett a dolognak az interneten. Ott olvasta, hogy már a fűtési rendszer üzembe helyezése után tanácsos azt átmosatni.

Ezen ugyan meglepődött, hiszen azt gondolta: minden, amit beszereltek, egyenesen a gyárból érkezett, tehát mi okunk van azt feltételezni, hogy szennyeződések találhatóak a padlófűtés csöveiben vagy a radiátorokban. Pedig vannak ott szennyeződések. A radiátorok belső felületén például gyárilag alkalmaznak olajat azzal a céllal, hogy megvédjék a fűtőtesteket a korróziótól. Az olaj pedig a használat során feloldódik a meleg vízben, sőt: rá is éghet a hőcserélőre. A csővezetékekben is lehetnek mindenféle szennyeződések, amik a gyártás során keletkeznek. Elég, ha csak a port említjük, de időnként durvább anyagokkal is lehet találkozni.

Ahogy aztán megjelenik a csövekben, a radiátorokban a meleg víz, sokféle kémiai folyamat indul be, ami további lerakódásokat, szennyeződéseket eredményez. A fűtési rendszer tisztítása tehát nem csak tanácsos, hanem szinte kötelező is, hiszen amennyiben a csövekben lévő szennyeződésektől sérül meg a kazán vagy a csatlakozó többi berendezés, azok bizony nem javíthatóak jótállással.

A beüzemelés után és azt követően legalább ötévente át kell mosatni a teljes fűtési rendszert

A probléma tehát nagyobb is lehet, mint azt elsőre gondolnánk. Nincs mit tenni, a beüzemelés után el kell végezni a fűtési rendszer tisztítását a szokott módon: gépi vegyszeres átmosást kell alkalmazni. És nem csak a berendezések jótállása miatt, hanem azért is, hogy megelőzzük a későbbi problémákat. Ha ugyanis elmarad a fűtési rendszer beüzemelés utáni átmosatása, vélhetően előbb jelentkeznek azok a problémák, amik a használat során egyébként törvényszerűen előfordulnak. Ilyen a dugulás.

Képzeljük el! Ha ott maradnak a rendszerben azok a szennyeződések, amiktől a beüzemeléskor meg kellett volna szabadulni, gyorsabb lesz a rendszer használatából fakadó természetes lerakódások, ülepedések keletkezése. Ezek pedig nagyban befolyásolják víz keringését és a fűtés hatékonyságát. Egyfelől tehát akadályt képeznek a víz számára, másfelől csökkentik a vezetékek átmérőjét, ezért több energia kell a hőtermeléshez és a hőleadáshoz. Ez pedig már a pénztárcára is nagyon komoly hatással van.

Mi okozza a természetesnek tekinthető lerakódásokat? Például a vízkő. Főleg ott – Budapesten és Pest megyében sajnos fokozottan igaz -, ahol kemény a víz. Be lehet ugyan építeni a rendszerbe vízlágyítót, de száz százalékban semmi se képes kiszűrni a vízből a vízkövet. Az pedig lerakódik nem csak a padlófűtés vezetékrendszerében és a radiátorokban, hanem minden berendezésben, amivel a víz érintkezik.

A fűtésrendszer ugyanis zárt. A melegen kívül semmi se képes abból eltávozni, hacsak „ki nem nyitjuk” a rendszert, és erőszakkal el nem távolítjuk az oda nem való lerakódásokat. Amik – mint utaltunk rá – dugulást okozhatnak, de komoly károkat idézhetnek elő a kazánban is. És végső soron még lyukadást is előidézhetnek, aminek pedig az lesz a következménye, hogy elázik a padlónk, a szobánk.

A gépi vegyszeres tisztítással megszabadulnak a csövek és a radiátorok a lerakódástól, így a fűtési számla is kisebb lesz

Térjünk vissza azonban az ügyfelünkhöz, aki – miután az orvosa kissé furcsa módon elültette a fejében a fűtési rendszer átmosásának, tisztításának gondolatát, szükségességét -, egyáltalán nem lehetett biztos abban, hogy a tíz éve elkészült, öt éve vásárolt lakásában tisztították-e valaha is a padlófűtés vezetékét és a radiátorokat. Ezért aztán gyorsan akart cselekedni, nehogy baj legyen. Március volt, tavaszias idő, úgy gondolta, tovább már nem halogatja a fűtési rendszere átmosatását. Mi azonban azt tanácsoltuk, várjon még pár hetet. Jobb ugyanis akkor nekiállni az ilyen munkának, amikor már egyáltalán nem kell befűteni.

Megígértük, hogy április végén felkeressük. Elvégezzük a teljes fűtési rendszer vegyszeres gépi tisztítását, azaz átmosatjuk a padlófűtés csöveit és a radiátorokat, megvizsgáljuk és karbantartjuk a gázkazánt, s ha már ott vagyunk, a többi gázkészülék tisztítására is sort kerítünk. Azért is érdemes várni a fűtési szezon befejezéséig, mert a fűtésrendszer tisztítás során nagyon aprólékosan átvizsgáljuk az összes tartozékot, és esetleges egyéb meghibásodás esetén mindent kijavítunk.

Azt is kihangsúlyoztuk, amit minden ilyen és ehhez hasonló munka megrendelése esetén mindig megteszünk: a fűtési rendszer átmosása nálunk nem azt jelenti, hogy egy gumislaggal megmozgatjuk a rendszerben lévő vizet. A bajt ugyanis nem a víz okozza, hanem a különféle szennyeződések, lerakódások. A gumislagos megoldás, amit egyébként sokan előszeretettel ajánlanak, képtelen ezeknek a szennyeződéseknek a felszámolására. Egyetlen jó módszer létezik: a gépi vegyszeres tisztítás. Nem érdemes bedőlni az olcsónak nevezett, slaggal végzett munkát ajánló szakiknak.

Mi alapos és megbízható munkát végzünk Budapesten és Pest megyében. Ha fűtési rendszer átmosása, tisztítása végett szakembert keresnek, hívjanak minket! Előre egyeztetett időpontban házhoz megyünk.

A fentebb idézett ügyfélnek persze azt is mondtuk: az első az egészség. Jó, hogy megrendelte tőlünk a fűtési rendszere, a padlófűtése és a radiátorai gépi vegyszeres tisztítását, de azért az erei „karbantartásáról” se feledkezzen meg!

Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtése korszerűsítés árak: Árajánlatkérés
További hasznos információk: Fűtésszerelő Budapest

Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2022-05-12 08:52:41