logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Fűtésszerelés alapok


Nem kell fűtésszerelővé válni

de bizonyos alapokkal mindenkinek tisztában kell lennie

Amikor központi fűtés kiépítésére kerül sor, a legtöbben a fűtésszerelő tanácsaira hagyatkoznak. Ezt jól is teszik, viszont bizonyos alapokkal azért a megrendelőnek is jobb tisztában lenni. Igazán jó döntést ugyanis csak akkor hozhatunk, ha tudjuk, mit kapunk, kaphatunk a pénzünkért. És nagy különbség van a kettő között.

Hiszen aki nem ismeri az alapokat, az elfogadja, amit kap. Nem is sejti, hogy mit kaphatott volna még ugyanakkora összegért. Mi most abban igyekszünk segíteni, hogy kicsit a teljesen laikusok is képbe kerüljenek a gázkazánok, a központi fűtés alapjait illetően. A leírtakból az is kiderült majd, hogy mit kell jól átbeszélnie a majdani fűtésszerelő kollégával. Cirkó szerelő

Ha az alapokat tudja, a fűtésszerelőtől is tud kérdezni

Nézzük meg először azt, hogyan is működik a központi fűtés. Illetve kezdjük talán azzal, hogy mi is az a központi fűtés. Ez egy olyan fűtési rendszer, aminek a “szíve”, azaz a kazán képes annyi hő-energiát termelni, amivel egyszerre több helyiséget is tudunk fűteni. A kazán a megtermelt hő-energiát víz vagy gőz segítségével juttatja el az adott helyiségekbe.

Ez az úgynevezett központi hőtermelés. A legtöbb esetben manapság erre gázkazán szolgál. Azaz egy olyan berendezés, ami gáz elégetésével állít elő hő-energiát. Ez azonban még nem elegendő ahhoz, hogy felmelegedjen a helyiség. Szükség van valamilyen hőátadó közvetítő közegre is. Ez általában a víz - erre már fent utaltunk. A víz alkalmas ugyanis leginkább arra, hogy a hő gazdaságosan eljuttatható legyen a radiátorokba vagy a padlófűtés csöveibe. A gázkazánok persze nem mind egyformák. A megtermelt hőenergia típusonként változik. De megkülönböztethetők egymástól a gázkazánok az égéstermék elvezetés alapján is. Léteznek nyílt és zárt égésterű gázkazánok, illetve turbós és kondenzációs változatok is.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a gázkazánok típusáról sem - A fűtésszerelővel erről is beszélnünk kell

Meg kell vitatnunk például, hogy hova szeretnénk felszerelni a gázkazánt. Fontos tudni, hogy ezek a berendezések könnyű szerkezetűek, így szinte bármilyen falfelületen elhelyezhetők. Nem mellesleg kicsi a helyigényük is. Nyilván ez utóbbi függ a gázkazán teljesítményétől. Hiszen minél nagyobb hőenergia előállítására van szükség, annál nagyobb a gázkazán mérete is. Persze az, hogy valami nagy, teljességgel relatív. Manapság a legnagyobb lakossági kazánok is bőven elférnek egy kisebb helyiség falán. Akár a fürdőben vagy a ház mellékhelyiségében. Gázkazán szerelés
Fali gázkazán 3

Amit jó még tudni, hogy a korszerű gázkazánok már nem csak a fűtéshez, hanem a használati melegvízhez szükséges energiát is előállítják. Ráadásul a kombi gázkazánokhoz még hideg vizes vezeték is csatlakoztatható. Ha fűtéskorszerűsítésre kerül a sor, a fűtésszerelő az ilyen készülékek beszerelésének a lehetőségéről is beszélni fog velünk. Sőt, az is lehet, hogy a hőtárolós megoldásokat is megemlíti. Ezek pedig olyan gázkazánok, amik a meleg vízből akár 150 litert is képesek tárolni. Lehet, hogy kifejezetten ajánlani is fogja az ilyen berendezéseket, hiszen ezek a gázkazánok a tárolás mellett még egyéb funkciókat is képesek ellátni. Szóba kerülhetnek továbbá a hőenergia termelés legkorszerűbb gázos berendezései, vagyis a kondenzációs kazánok is. Amik zárt égésterű készülékek, így ezeknél a szénmonoxid mérgezés esetleges veszélyével sem kell számolni. Nem mellesleg rendkívül gazdaságosak, ugyanis még az égés során létrejövő füstgázból is kinyerik a vízgőz hőenergiáját.

Térjünk át a fűtésrendszerek fajtáira, nézzük meg azt, hogy milyen rendszereket különböztetünk meg a hő-áramoltatás, a hőközlés szempontjából. Létezik fűtés sugárzás, légfűtés és konvekciós fűtés. Az első esetben az adott helyiségekben lévő fűtőtestek közvetítik a hőenergiát. Vagyis sugárzás útján adják le a hőt a környezetüknek. Ezekből már padlófűtéses változat is létezik.

A légfűtésnél már más a helyzet. Ebben az esetben a rendszer központi egysége levegőt melegít, amit aztán az épület vezetékein keresztül juttat el az adott helyiségbe.

A harmadik, a konvekciós fűtés az úgynevezett hő-áramoltatós fűtés. Az ilyen rendszereknél a fűtőtestek úgy adják le a kívánt hőmennyiséget, hogy azok felülete érintkezik az adott helyiség levegőjével. A levegő pedig felmelegíti a környezetét. Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért beindul egyfajta körforgás. Ami addig zajlik, amíg a rendszer a lent lévő hűvösebb levegőt teljesen fel nem fűti. Ez a módszer remek választás, ugyanis egyenletes melegedés érhető el vele.

Mi a helyzet a több lakás hőenergia ellátásáért felelős központi fűtőrendszerekkel?

Környezetbarát rendszerek, jól szabályozhatók és egyáltalán nem veszélyesek. Ezeknél a rendszereknél a hő-energiát előállító berendezések nincsenek a lakásban. Így a szénmonoxid szivárgástól sem kell tartanunk. Viszont központilag vezéreltek. Ezért megesik, hogy jóval melegebbre fűtik a lakást, mint amilyen hőmérsékletűre nekünk szükségünk lenne. Emiatt bizonyos esetekben a gazdaságosságuk is megkérdőjelezhető. Ugyanis számos lakásban még nincs egyedi mérőegység, ezért marad az átalánydíjas fizetés. Ami nem biztos, hogy arányban van a szükséges hőmennyiséggel.

Végül nézzük meg a padlófűtést!

Hiszen a fűtésszerelő valószínűleg ennek a kiépítését is felveti majd önnek. Már amennyiben új építésű házban kerül sor a fűtési rendszer kialakítására. Érdemes tudni a padlófűtésről, hogy rendkívül gazdaságos megoldásnak tekintendő. Energiatakarékos, rengeteget lehet vele spórolni. Nagyon jól tartja a meleget, illetve az így leadott hő sokkal magasabb hő-érzetet vált ki a lakókban. Vagyis alacsonyabb hőfokon történő üzemeltetésével is melegnek érezzük az adott helyiség levegőjét. Ami viszont hátránya: ha nincs jól megtervezve, esetleg gyenge a kivitelezés minősége, a javítása pedig rendkívül komplikált. Ezért ha padlófűtés kiépítését tervezi, csakis megbízható, tapasztalt fűtésszerelő segítségét vegye igénybe. Fűtéskorszerűsítés

Az alapokról talán ennyit. Ha bármelyik részt illetően kérdése lenne, minket nyugodtan hívhat. Bármilyen gázfűtésről van szó, tanácsadó szolgáltatásunkat is bátran vegye igénybe. Hívjon minket! Egész Pest megyében vállalunk kiszállást.

Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtése korszerűsítés árak: Árajánlatkérés
További hasznos információk: Fűtésszerelő Budapest

Fali gázkazán 3
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-07-26 09:46:40