logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gazdaságos gázfűtés


Így lesz gazdaságos a gázfűtés

Gázzal fűteni gazdaságos - halljuk sok helyen. De vajon ez tényleg így van?

Igen, ez nem kérdés. Általánosságban elmondható, viszont sok háztartásban mégsem egészen egyértelmű a dolog. Egyeseknél ugyanis előfordul, hogy a kelleténél másfélszer több gáz megy el. Mondhatni a semmibe. Ami sajnos előfordul, de ezen szerencsére lehet változtatni. Az ok vagy okok megtalálásához viszont nem árt szakértő segítségét igénybe venni. Merthogy gyakran pont, hogy több probléma együttes előfordulása vált ki túlfogyasztást.
Gázkazán

Nézzük is meg, mi okozhatja azt, ha nem kifejezetten gazdaságos a gázfűtés

Kezdjük talán a gázkészülék beüzemelésével. A fűtési rendszer kiépítésénél már ugyanis nagyon sok minden eldől. Sőt, az is rengeteget számít, hogy milyen anyagokat építünk be a házunkban, milyen annak a szigetelése. Vagyis az energiamegtakarítás alapja a megfelelő szigetelés. A falak, a födém és a nyílászárók minősége rendkívüli módon befolyásolja a hőveszteséget. Ha ugyanis gyengén szigetelt a ház, a fűtőberendezések közül is nagyobb teljesítményűre lesz szükség. A nagyobb teljesítmény pedig természetesen többlet kiadásokkal jár. Mind a beüzemeléskor, mind a fenntartáskor.

De a jó szigetelés csak egy dolog. Attól még, hogy hőtechnikailag megfelelő az épületszerkezet, nem mindegy, hogy milyen fűtési rendszert választunk. Illetve a fűtésszerelő milyen minőségben építi azt ki.

Mitől is lesz igazán gazdaságos a fűtési rendszer?

Induljunk el a megfelelő méretezéstől. És ez fontosabb, mint sokan gondolnák. Még egy gyakorlott szakembernek sem egyszerű ugyanis meghatározni, hogy az adott épület milyen gázkészülékkel fog igazán gazdaságosan és hatékonyan működni. Ahhoz ugyanis, hogy a méretezés megfelelő legyen, nem feltétlenül a fűtött térfogat méretét kell alapul venni, hanem sokkal inkább az azt határoló szerkezet hőtechnikai értékeit. Szóval az már régen rossz, ha a fűtésszerelőnk számítások nélkül határozza meg a fűtési rendszer méreteit. Nem azt mondjuk, hogy így lehetetlen a fűtést kiépíteni. De az kétségtelen, hogy a gazdaságos működéshez kell a tervezés.

Egyébként a tervezést mellőző kivitelezők az esetek többségében inkább biztosra mennek, és “erősebb” rendszert építenek - feleslegesen. Ezzel már a beruházás költsége is emelkedik, illetve maga a fűtés sem lesz gazdaságos.

Fontos tehát a tervezés, de a beépített anyagok minősége is befolyásolja a későbbi költségeket

Főleg a kazán esetében érvényes ez a megállapítás. Érdemes például figyelni a szabályozhatóságra. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hőmérsékletet vesz alapul a készülék a láng nagyságának beállításakor. Ez sokat számít a gazdaságos működtetésben. Ahogy az is, hogy mi milyen hőmérsékletű fűtést állítunk be. A 90/70 fokos “szabály” már korszerűtlen. A radiátoros fűtésnél ma már 60-65 fok az előremenő víz ideális hőmérséklete, míg a padlófűtések setén 40-45 fok. Ez az a hőfok, amit a készülékek a leghidegebb időjárási körülmények között alkalmaznak. Vagyis a fűtési szezon nagy részében ennél azért alacsonyabb hőmérsékleten üzemel a rendszert. Fontos tudatosítani azt is, hogy alacsonyabb hőmérsékletű fűtés esetén a közvetlen hőveszteség is kisebb. Sokkal kevesebb hő távozik a falakon és a nyílászárókon is. Illetve a levegő is kevésbé alkot rétegeket az adott helyiségben. Vagyis a levegő nem lesz a padlónál hidegebb, a plafonnál pedig melegebb. Így a mennyezeti hőveszteség is kisebb lesz.

Érdemes továbbá elgondolkodni a padlófűtés vagy falfűtés kiépítésének a lehetőségén is. Ezek esetén ugyanis 2 fokkal alacsonyabb beltéri hőmérsékletet is kellemesebbnek érzünk, mint a radiátoros fűtésnél.

Az alacsony hőmérsékletű fűtések akkor a leghatékonyabbak, ha a fűtővíz hője 55 fok alatti. Már, amennyiben korszerű kazánt használunk. Minél alacsonyabb hőmérsékletű a fűtővíz, annál gazdaságosabb a készülék működtetése.

Sokat tehetünk a gazdaságosság érdekében azzal is, ha a lakásunk minden helyiségébe külön szabályozást lehetővé tevő termosztatikus radiátor szelepeket szerelünk fel. Így nem kerülhet sor túlfűtésre. Valamint a használaton kívüli helyiségek hőmérséklete is csökkenthető. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ha valamelyik helyiségből termosztát vezérli a kazánt, akkor ott nem ajánlott a termosztatikus radiátorszelep felszerelése.

Plusz: a fűtőberendezés zárt gumimembrános tágulási tartállyal legyen ellátva. Ellenkező esetben a fűtési rendszer idő előtt tönkremegy. Az előbbit egyébként már gyárilag tartalmazzák a korszerű készülékek. Ahogy az oxigéndiffúzió ellen védett csöveket is. Ha ezzel nem rendelkezik a készülék, feldúsul a fűtővíz a műanyag csövek által átengedett oxigénnel, ami miatt elindul a rendszerben a rozsdásodás.

Miért érdemes még gazdaságos fűtésre váltani?

A környezet és a saját egészségünk kímélése miatt. Minél több tüzelőanyag ég el, annál több káros anyag kerül a levegőbe. Gondoljon csak bele: földgáz esetén minden kWh megtermelt energia 0,2 kilogramm szén-dioxid képződéssel jár. Ami egy átlagos méretű családi ház esetén évente 4-5 ezer kilogramm szén-dioxid. Amiről ugyebár tudjuk, hogy nagyban hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához. Vagyis a saját egészségünk és a környezet védelme érdekében sem árt optimalizálni a fűtésen. Illetve azt se feledjük, hogy minél magasabb hőmérsékletű a láng, annál könnyebben egyesül a levegő nitrogénje és oxigénje. Így létrejön a nitrogénoxid, ami rendkívül ártalmas az egészségre és a környezetre is. Azért, hogy ez ne történjen meg, célszerű minél korszerűbb készüléket vásárolni.

Végül térjünk ki kicsit az épületszerkezet minőségének fontosságára

A gazdaságos fűtés szempontjából érdemes erről az oldalról is megvizsgálni a kérdést. Nem árt például, ha tisztában vagyunk a “K” érték, azaz a hőátbocsátó tényező jelentésével.

Ez az érték mutatja meg azt, hogy a szerkezet egy négyzetméteres külső és belső oldalán 1 fokos hőmérséklet differencia esetén mekkora a hőveszteség. Mennyi hőenergia jut át az adott felületen.

Vagyis minél alacsonyabb a házunkba beépített anyag “K” értéke, annál gazdaságosabb lesz a fűtés.

A mai anyagok egyébként átlagban fele akkora hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek, mint a pár évvel ezelőtt használtak. Ebből is látszik, hogy korszerű gázkészülékkel, jól tervezett fűtési rendszerrel és minőségi építőalapanyagok használatával jelentősen csökkenthető a fűtési költség.

Ezekre figyeljen ön is. Ha pedig segítségre lenne szüksége a gazdaságos fűtési rendszer kiépítésében, Budapesten, Pest megyében keressen minket!

Gebe Kft. +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Fűtésszerelő

Gázkazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-06-06 15:31:28