logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázfűtés korszerűsítés


Fűtéskorszerűsítés kazáncsere nélkül

Kényelem és gazdaságosság

Hajlamosak vagyunk időnként könnyelmű döntéseket hozni, amikor elégedetlenek vagyunk az otthonunk fűtésével, pontosabban a fűtés hatékonyságával. Mert ugye előfordul, hogy időnként fázunk, máskor meg melegünk van, és emiatt a legegyszerűbb a meleget szolgáltató kazánt hibáztatni. Olyannyira, hogy akár még a kazáncsere is megfordul a fejünkben, miközben számos más megoldással elejét vehetjük hőfok, ezen keresztül pedig a hőérzet ingadozásának. Lehet, hogy nem is a kazán a problémák forrása? Tegyünk egy próbát!
Gázkazán

A hőfokszabályozó rendszerünk felülvizsgálatával még komfortosabbá és takarékosabbá tehetjük a fűtésrendszerünket

Azt persze nem érdemes vitatni, hogy elsősorban a központi fűtés – beleértve a padlófűtést – működéséért felelős kazán dolga, hogy mindig a legoptimálisabb legyen a hőmérséklet a lakásban, illetve az adott helyiségekben. Ezt a szobai termosztátokkal tudjuk beállítani, illetve ellenőrizni. A korszerű kazánokban alkalmazott technológiának köszönhetően a berendezés többé-kevésbé annak megfelelően végzi a dolgát, ahogy a hőmérsékleti értékeket beállítottuk. Ettől persze még nem lehetünk teljesen nyugodtak, ugyanis előfordulhat, hogy az előre beprogramozott értékek nem mindig felelnek meg a várakozásainknak. Magyarul: egy-egy fokkal többet vagy kevesebbet szeretnénk, mint amiben előre megállapodtunk a termosztáttal, ráadásul úgy, hogy ehhez a lehető legoptimálisabb mértékben használja a rendelkezésre álló fűtőanyagot, azaz a gázt.

A lényeg, hogy a szobahőmérséklet változását a kazán csak bizonyos késéssel képes követni, így az általa előállított meleg víz időnként túl gyorsan kihűl, más esetekben pedig túl sokáig marad magasabb hőfokon annál, mintsem arra szükség lenne. Ez a legtöbb kazánnál így van, tehát máris érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban jó ötlet-e kazánt cserélni, ha gondunk van a fűtés intenzitásával.

Mit lehet akkor tenni?

Érdemes felülvizsgálni a hőfokszabályozó rendszerünket.

Kazáncsere nélkül is korszerűsíthetjük ugyanis a fűtésünket, a fűtésrendszerünket, ha kicsit jobban koncentrálunk a hőmérséklet szabályozására. Ezt pedig az úgynevezett csőtermosztátokkal tudjuk elérni.
A csőtermosztát arra szolgál, hogy közvetlenül mérje a kazánból a radiátorba jutó víz hőmérsékletét, majd a beállításnak megfelelően indítsa be vagy állítsa le a kazán működését. Ilyet alkalmaznak egyébként a padlófűtésnél is, hiszen a padlófűtésre szolgáló csövekbe csak bizonyos hőmérsékletű vizet lehet beleengedni.

Csőtermosztáttal egyszerűbben, gyorsabban és pontosabban szabályozhatjuk a meleget adó kazán működését

A csőtermosztátot tehát a kazán közelében lévő helyiségben állandóan működő radiátornál érdemes felszerelni. A mérési hely pontos kiválasztását akár több kísérlet is megelőzheti, ezért a csőtermosztáthoz mellékelt szorító sodronyt csak a legvégső felszerelésnél célszerű elvágni. A csőtermosztáthoz a gyártók úgynevezett hőpasztát is adnak. A pasztát a cső érintkezési felületére kell felvinni oly módon, hogy a levegőt teljesen kiszorítsuk, és csak a pasztán keresztül létesüljön fizikai kapcsolat a cső és a termosztát között.

A csőtermosztát hőmérsékletét a kísérlet első szakaszában próbaképpen 5-10 Celsius fokkal állítsuk alacsonyabbra a cirkó gázkazán hőmérőjén üzem közben mért értéknél. Később ezt a hőfokot a tapasztalatok alapján optimalizálhatjuk. Ennek a módszernek lesz némi hátránya, mégpedig az, hogy a hidegebb napokon szükségessé válhat a magasabb hőfokra történő beállítás. Az előnye viszont, hogy a kazán a víz melegítését minden alkalommal legalább langyos állapotban lévő víznél kezdi meg, így a beállási idő is sokkal rövidebb lesz. Ami energia megtakarítással jár, s ezt a fűtésszámlán is tapasztalni fogjuk.

Szerencsés, ha a csőtermosztát villamos bekötése a szobai termosztáttal párhuzamosan történik. Ez azért lényeges, mert így hiába érzékel megfelelő hőmérsékletet a szobai termosztát, ha a csőtermosztát a fűtőtest kihűlését érzékeli, úgy az rögtön bekapcsolja a kazánt. Ez fordítva is működik: ha a szobában nagyon lehűlne a hőmérséklet, de a csövek még elég melegek, a szobai termosztát ebben az esetben is be fog avatkozni.

A két termosztátot persze fizikailag össze is köthetjük, ami még nagyobb biztonságot jelent a fűtés hőmérsékletének a szabályozásában. Ezt a megoldást akkor is érdemes alkalmazni, ha a csőtermosztát önmagában is képes a helyiségek temperálására. Ebben az esetben a szobai termosztát csak amolyan biztonsági tartalékként gátolja meg a túlfűtést vagy a beállított maximális szobahőmérséklet túllépését. A programozható eszközöknél az éjszakai és nappali értékek természetesen ilyenkor is beállíthatóak, hiszen azok alkalmazása ennél a megoldásnál is ajánlatos.

Amikor acéllemez lapradiátort veszünk, hosszú távon alapozzuk meg a komfortérzetünket és a fűtésszámlára kifizetett rezsiköltséget

Ha már a radiátorokat emlegettük és fűtéskorszerűsítésről beszéltünk, nem mehetünk el szó nélkül az acéllemez lapradiátorok néhány fontos jellemzőjének ismertetése mellett sem. Miért érdemes ezeket választani, ha jó döntést akarunk hozni, illetve melyek azok az érvek, amik a lapradiátorok mellett szólnak? Sokan nem veszik olyan komolyan a megfelelő radiátor kiválasztását, mint kellene, pedig jó, ha tudjuk, hogy amikor fűtőtestet veszünk, hosszú távon alapozzuk meg a komfortérzetünket és a fűtésszámlára kifizetett rezsiköltséget. A komfortérzetünket annyiban, hogy mindig azt a meleget kapjuk, amire szükségünk van. Ezért fontos, hogy milyen a lakásunkban felszerelt radiátorok hőteljesítménye. A legjobb, ha pontosan annyi, amennyire szükségünk van. Se több, se kevesebb. Ha kevesebbet állítunk be, fázni fogunk. Ha viszont többet, nem csak túlságosan melegünk lesz, hanem felesleges kiadásba is verjük magunkat. A szükséges és elégséges méretű és mennyiségű radiátor kiválasztása pedig tervezői feladat, jó, ha ezt a tudatosítjuk magunkban.

Visszatérve az acéllemez lapradiátorokra: ezek az alacsony árfekvésüknek és a diszkrét megjelenésüknek köszönhetően egész Európában rendkívül népszerűek és elterjedtek. A hagyományos kivitelűek mellett ma már olyanok is nagy számban kaphatók a magyar piacon is, amelyek beépített, más néven rejtett szeleppel készülnek. Ezeknél a csatlakozási pont jellemzően alul található, mégpedig mindkét oldalon, illetve vannak olyan modellek is, amelyeknél az alsó rész közepén lehet rácsatlakozni. Bőséges a színválaszték is, ezek között a szaniter szín is megtalálható.

És még arra is gondoltak a gyártók, hogy egyes lapradiátorokat bizonyos helyiségekben nem azonnal, hanem csak később szerelnek fel. Ma már ez se okoz gondot, az úgynevezett univerzális radiátorok később is könnyen csatlakoztathatóak a kiépített vezetékekhez, illetve csatlakozási pontokhoz. További előnyük – ugyancsak az univerzális kialakításukból fakadóan -, hogy évek múlva is könnyen leszerelhetők és újabbakkal lecserélhetők. A gyártók ma már arra is ügyelnek, hogy a radiátor csere ne azzal legyen egyenlő, hogy át kell alakítani a lakás teljes fűtési rendszerét. Egy elem ki, egy másik elem be. Ez a jövő. Vagy talán már a jelen?

Ha ön is a jövőt tervezi, és kazáncsere nélkül korszerűsítené a lakása fűtésrendszerét, hívjon minket Budapesten és Pest megyében! Segítünk megtalálni a legjobb megoldást, akár csőtermosztát kiválasztásáról és felszereléséről, akár radiátorok cseréjéről van szó. A hőfokszabályozó rendszer felülvizsgálatát is nyugodtan ránk bízhatja.

Gebe Kft. +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Fűtésszerelő

Gázkazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-06-06 14:29:10