logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázfűtés korszerűsítés olcsón


Költséghatékony megoldást kínálunk

Ön spórol, mi költséghatékony megoldást kínálunk

A gázkészülékek használata, a gázfűtés a legkomolyabb biztonsági intézkedések mellett is hordoz magában bizonyos veszélyeket. Ezt kár lenne tagadni. Főleg az olyan házakban, ahol évtizedekkel, sőt akár egy fél évszázaddal ezelőtt tértek át a gázüzemű készülékek használatára, és a gázcsöveket, a kéményeket azóta se cserélték, illetve újították fel. Ezért aztán nem véletlen, hogy az ilyen lakóépületekben fokozott figyelmet kell fordítani nem csupán a meglévő rendszerek, gázkészülékek, gázkazánok működtetésére, hanem a régiek újabbakkal történő kiváltására is. A biztonság és a költséghatékonyság egyformán fontos, amikor korszerűsítjük a gázfűtési rendszerünket.

Mielőtt a fűtésrendszerünk korszerűsítésébe fognánk, mindenképpen ellenőriztessük a kéményt, és kérjünk szakhatósági szakvéleményt

A szabályok rendkívül szigorúak. Itt van például a kéményseprésről szóló vonatkozó rendelet, ami kimondja, hogy gázüzemű tüzelési módnál a kémény terhelésének megváltozása esetén más tüzelő berendezést a kéménybe kötni csak új, a kémény megfelelőségét, terhelhetőségét igazoló szakvélemény birtokában lehet.

Mit is jelent ez a megfogalmazás a gyakorlatban?

Gázkészülék üzemeltetésére csak olyan kémény használható, amiről a szükséges jogosítvánnyal rendelkező kéményseprő kiállította az erre vonatkozó szakvéleményt. Ami aztán alapul szolgálhat a megfelelő teljesítményű gázkészülék kiválasztására, megvásárlására. Megjegyezzük, hogy a megvásárolt gázkészüléket szintén csak az arra jogosult szakember szerelheti fel.

Miért van szükség erre a szigorúnak tekinthető szabályozásra?

Azért, mert az új gázkészülék égésterméke korrodálhatja a kémény belső felületét, ugyanis a keletkező füstgáz hőmérséklete egészen más, mint az előző készülék által kibocsátott égésterméké. Ez a kitétel természetesen csak a lakáson belül található egyedi kéményekre vonatkozik. Gyűjtőkéménybe csak átfolyós rendszerű gázvízmelegítőt és fali melegítőt lehet bekötni, más, gázzal üzemelő fűtőberendezést nem. Ilyen esetekben parapetes, tehát nem kéménybe kötött gázkonvektorral lehet megoldani a fűtést, viszont a füstgáz elvezetésére ebben az esetben csak az építésügyi hatóság adhat engedélyt.

Mielőtt tehát a fűtésrendszerünk korszerűsítésébe fognánk, mindenképpen ellenőriztessük a kéményt, és kérjünk szakhatósági szakvéleményt. Előfordulhat, hogy csak a kémény bélelése után lehet majd üzembe helyezni a kiválasztott gázkészüléket, ami plusz költséggel is jár. Erre tehát érdemes felkészülni.

A másik lényeges kérdés, hogy megfelelő állapotú-e a gázvezetékünk, amihez csatlakoztatni szeretnénk az új gázkészülékünket. Erre is nagyon szigorú előírás van forgalomban.

Ami kimondja, hogy bármilyen, gázzal üzemelő berendezést kizárólag oldhatatlan, azaz hegesztett kötésű gázvezetékre lehet rácsatlakoztatni.

A földgáz tönkreteszi a kóccal tömített menetes csőcsatlakoztatásokat, aminek több helyen is gázszivárgás lehet a következménye

Ezt a szabályt az indokolja, hogy a földgáz tönkreteszi a kóccal tömített menetes csőcsatlakoztatásokat, aminek több helyen is gázszivárgás lehet a következménye. (Megjegyezzük: ha az ilyen, tehát kóccal tömített menetes vezetéken gázszivárgás fordul elő, a gázművek szakemberei azonnal üzemen kívül helyezik a rendszert, és addig nem is kapcsolják vissza, amíg megfelelő gáztömörségűvé nem teszik azt, és a szivárgás mentességet nyomásvizsgálattal nem ellenőrzik.)

A nem megfelelő gázvezetékek cseréjét ennélfogva nem érdemes sokáig halogatni, mert egyrészt veszélynek tesszük ki magunkat, a családunkat, másrészt a fűtéskorszerűsítést is nagyban hátráltathatjuk. Ez is (mármint a gázcsövek esetleges cseréje) olyan tétel lehet a költségvetésünkben, amit előre esetleg nem terveztünk be, ám mégis pénzt kell rá áldozni, hiszen e nélkül aligha lesz teljes és sikeres a fűtéskorszerűsítés.

A harmadik dolog, amire mindenképpen gondolni kell, ráadásul jóval a beruházás megkezdése előtt, az pedig a meglévő gázvezeték mérete. Tisztában kell lennünk azzal, hogy nem minden gázkészülék, illetve fűtőberendezés csatlakoztatható a régi gázvezetékhez. Különösen a cirkófűtésre történő áttéréskor szokott előfordulni, hogy nem egyeznek a méretek, ezért plusz átalakításokra van szükség. Hiszen a rendszerünk csak abban az esetben kap a gázműtől használati engedélyt, ha a gázvezeték minden vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelel. Máskülönben hiába vettünk új gázkészüléket, azt nem lehet üzembe helyezni.

És még egy fontos szempont, amire a fentiekben már utaltunk. Az új gázkészülékek bekötésével összefüggő munkákat csak az erre jogosítvánnyal rendelkező szakember végezheti el. És nem csak a biztonság miatt érdemes szakemberhez fordulni, hanem a garancia érvényesítése miatt is. Fontos továbbá, hogy a szakember elvégezze a készülék optimális beszabályozását is, hiszen az se mindegy, milyen hatásfokkal és – a pénztárcánkat is érintően – mekkora összegből üzemeltetjük a fűtésrendszerünket.

Amennyiben a lakástulajdonos rászánja magát a régi gázkészüléke cseréjére, előtte mindenképpen konzultáljon szakemberrel!

Akár bevalljuk, akár nem, mindenki szeret – és igyekszik is – spórolni, amikor fűtéskorszerűsítésről, gázkészülék cseréről van szó. Vannak, akik árnyalt kifejezéssel költséghatékonyságnak nevezik a spórolást. Pedig a kettő nem ugyanaz. Rendszerint a laikus spórol, a szakember pedig költséghatékony megoldásokat kínál. És nagy különbség van a kettő között.
Gázkazán

A fentebb részletezett szigorú előírások betartása plusz kiadásokkal járhat. Ezért nem véletlenül ajánljuk, hogy amennyiben a lakástulajdonos rászánja magát a régi gázkészüléke cseréjére, előtte mindenképpen konzultáljon szakemberrel. Ha például minket hív Gebe László +36 30 949 2052 biztos lehet abban, hogy költséghatékony megoldást kínálunk a fűtésrendszere korszerűsítésére, az új gázkészülék beszerzésére. És nem lesz gondja arra se, hogy kéményseprőt és gázműves szakembert keressen, hiszen az ezzel járó tennivalókat is átvállaljuk ön helyett. A kéményvizsgálattól a beüzemelésig minden munkafolyamatban számíthat ránk.

Végezetül arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az új gázkészülék évente esedékes – szinte kötelező – felülvizsgálatát, tisztítását és beállítását is elvégezzük. Ugyancsak spórolásból ettől sokan eltekintenek, pedig minden új gázkészülék használati útmutatójában is felhívják erre a figyelmet. Hadd emlékeztessünk arra, hogy nem azzal lehet spórolni, ha elmulasztjuk a gázkészülék évenkénti karbantartását, hanem azzal, ha elvégeztetjük, hiszen ilyenkor beállítjuk a gázkészülék optimális üzemi hatásfokát és ellenőrizzük a biztonságos működését is. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a gázkészülékünk milyen hatásfokkal használja a gázt, ami a számlákon is megmutatkozik. Az évenkénti karbantartáskor elvégezzük nem csak a fúvóka, hanem az egész készülék kitisztítását és újbóli beszabályozását. Mindez persze nem csupán a hatékony gézfelhasználás, hanem a biztonságos működés érdekében is rendkívül fontos.

Ha biztonságra és költséghatékony megoldásra törekszik, mi segítünk önnek. A kezdeti lépésektől, tehát a gázfűtés korszerűsítésének megtervezésétől az üzembe helyezésen át az évenkénti kötelező karbantartásokig. Ezen a telefonszámon a hét minden napján és ünnepnapokon is elér bennünket.

Gebe Kft. +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Fűtésszerelő

Gázkazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-06-06 14:29:57