logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkészülék karbantartás


Gázkészülék karbantartása

A gázkészülék karbantartása - a nyári időszak alkalmas idő lehet erre

Telefon +36 30 949 2052 / hívható 7 órától - ünnepnapokon is.

Gázszerelő mester Arcképes gázszerelői igazolvány száma:
Gebe László G/008333

A gázkészülék karbantartása a gázkészülék tulajdonosának a felelőssége. Ami persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy konkrétan nekünk kell a berendezéseket rendszeresen felülvizsgálni. Viszont az a mi feladatunk, hogy a gázkészülék szerelőt legalább évente elhívjuk karbantartásra. Akiknek egyébként bőven van dolguk - még nyáron is. A gáz ugyanis manapság is rendkívül népszerű energiahordozónak számít. Aki pedig gázt használ, az általában nem egy készülék karbantartását kell, hogy megoldja. Azt ugyan nem tudni, hogy Magyarországon pontosan mennyi háztartásban használnak gázt. De azt biztos, hogy a tűzhelyek közül a legtöbb gázzal működik, és a fűtéshez, valamint a melegvíz előállításhoz is a többség gázkazánt használ.

A gázkészülék karbantartása részben házilag is megoldható, de jobb azért szakemberre bízni

A gázkészülékek nagy száma pedig együtt jár azzal, hogy időközönként hallani gázzal összefüggő balesetekről. Egyesek ugyanis nem látják be, hogy ha nem áldoznak a gázkészülék karbantartásra, a gáz idővel veszélyforrássá válik.
Gázkészülék karbantartás 1

Talán azt mindenki tudja, hogy a gáz a levegővel keveredve robbanó eleggyé válik. Így a legkisebb szikra és láng is robbanást idézhet elő. És nem is kell túl sok gáz ahhoz, hogy ez bekövetkezzen. A PB gáz esetén 1000 köbméterben már 15 liter gázmennyiség is elegendő ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj. Vagyis az arány 1,5 százalék. A földgáz esetén a robbanás 5 százalék esetén következik “csak” be.

De ez csak az egyik veszélyforrás. A gáz ugyanis nemcsak robban, hanem mérgez is. Persze nem úgy, ahogy azt most elsőre mindenki gondolná. Manapság ugyanis a földgáz már nem tartalmaz kifejezetten mérgező anyagokat. Viszont tartós belégzése okozhat légzési zavarokat, szélsőséges esetben fulladást. Ennek az esélye természetesen kicsi, ugyanis a szivárgó gáz könnyedén észlelhető. A gázt egyébként mesterségesen szagosítják. Bizonyára önnek is ismerős a gázszag. Nehezen lehet összekeverni mással.

A gázkészülék karbantartása a fűtési szezonon kívül is ráér, viszont ha hiba jelentkezik, azonnal intézkedjen

Ha netán gázszivárgást észlel, az első lépés, hogy elzárja a gázt, és megkezdi a lakás kiszellőztetését. Illetve mielőbb szakembert hív. Ha csak enyhe gázszagot érez, a szivárgás helyének a felderítését házilag is megpróbálhatja. Ultrás vizet kenjen fel egy ecsettel arra a helyre, ahol gyanítja, hogy szivárog a gáz. A legtöbb esetben egyébként a csatlakozásnál van a hiba. Ennek elhárítása logikusnak tűnik. Rászorítunk a csavarra. Ez azonban ritkán vezet eredményre. Hiába szorít rá ugyanis a hollandi csavarra, a benne lévő tömítés valószínűleg már tönkrement. Vagyis a hibát nem tudja ilyen módon elhárítani. Szükség lesz pentánálló tömítő anyagra. Ezt pedig csak a szakember tudja elhelyezni.
Gázkészülék karbantartás 2

Végül, de nem utolsó sorban szóljunk a gáz égésterméke okozta esetleges veszélyekről. Hétköznapi nyelven a szénmonoxidról. Ha a szénmonoxid elvezetése nem megoldott, az visszaáramlik a helyiségbe, nagy eséllyel okoz fulladást. Ezért ha fejfájás jelentkezik és kellemetlen szagot érez, meglehet, hogy a lakás valamelyik gázkészülékéből visszaáramlik az égéstermék. Hogy ez ne fordulhasson elő, a gázkészülék karbantartására minden évben áldozni kell.

No meg a javításra - ha úgy van. Hiszen attól még, hogy egy gázkészülék működik, korántsem jelenti azt, hogy az nem szorul javításra. Azt azonban fontos tudatosítani, hogy a hozzáértés, a szaktudás nélkülözhetetlen a szereléshez. A gáztechnikai részeket megbontani szakképzettség hiányában például tilos.

Mit kezdjünk azzal a hibával, amikor elalszik a láng?

Attól még, hogy elalszik a konvektor vagy a vízmelegítő lángja, nem áramlik gáz a helyiségbe. Sokan tartanak ettől, pedig a félelem alaptalan. Az égésbiztosító ugyanis gondoskodik arról, hogy ez ne fordulhasson elő. A működési elv egyébként rendkívül egyszerű. Az égésbiztosítóban található egy hőelem, ami minimális feszültségű áramot termel. Ez pedig arra szolgál, hogy nyitva tartsa a gázszelepet. Amikor a láng elalszik, az áramellátás megszűnik, így a szelep is elzáródik. Így nem tud a gáz szivárogni a készülékből. Legyen szó gáztűzhelyről, vízmelegítőről vagy konvektorról, a termoelem, vagyis az égésbiztosító gondoskodik arról, hogy biztonságos legyen az eszköz. Persze ez is meghibásodhat…

Hogy ez ne fordulhasson elő, időközönként áldozni kell a gázkészülék karbantartásra

Például, ha kilazul a hőelemet és a mágnest összekötő csavar, a rendszer hibát érzékel, így a láng kialszik. Az égésbiztosító lezár. Ilyenkor a kilazult csavar meghúzásával orvosolhatjuk a helyzetet. Arra azonban figyeljünk, hogy csak óvatosan szorítsunk rá a csavarra, a túlhúzással ugyanis könnyen zárlatossá tehetjük a rendszert. Egyébként ez a hiba általában a készülék kocogtatásával előidézhető. Szóval, ha bizonytalok lennénk a hiba okát illetően, ezzel sok esetleges problémát kizárhatunk.
Gázkészülék karbantartás 3

Aztán ott van még az a bizonyos “drótdarab”. Ez egy porcelán foglalatú ionizációs elektróda. Ha ez kormos lesz, a láng hatására már nem keletkezik ionáram, ami nyitva tartaná a mágnesszelepet. Vagyis leáll a készülék. Ez poros levegőjű, rosszul szellőző helyiségekben könnyen előfordul. Mit tegyünk ilyenkor?

Az említett kokszréteg akár házilag, finom csiszolópapírral is könnyedén eltávolítható. Viszont ha ezzel megpróbálkozunk, ügyeljünk arra, hogy az elektróda porcelán foglalata ne repedjen meg. Azt ugyanis legfeljebb csak cserélni lehet.

És ha már a meghibásodási lehetőségeket soroljuk, szót kell ejtenünk az égéstermék elvezetéséről is.

A gázkészülék karbantartásakor a kéményt is érdemes ellenőrizni

Egy-két kivételt leszámítva a legtöbb gázkészülék égésterméke a szabadba áramlik. Természetesen kéményen keresztül. Ebből adódik, hogy időközönként a kémény karbantartására is áldozni kell. Az ok pedig egyértelmű. Ha bármi akadályozza az égéstermék kiáramlását, az veszélyhelyzetet idéz elő. A visszaáramló füst, füstgáz, illetve a szénmonoxid ugyanis akár halált is okozhat. De az is előfordulhat, hogy csak egyszerűen a készülék válik használhatatlanná az elkoszolódott kémény miatt. Manapság ugyanis a kéménybe egy úgynevezett füstgáz szenzort építenek. Ami ha visszaáramló égésterméket észlel, leállítja a gázkészüléket. Hogy a mi esetünkben ez történt-e, azt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy a készülék nyílásához egy lehűtött tükördarabot helyezünk. Ha ez bepárásodik, akkor a mi esetünkben is a kémény eltömődéséről lehet szó. Ilyenkor haladéktalanul hívjunk szakembert. De nem csak ez az egyetlen jele annak, hogy eltömődött a hőcserélő. A készülékünk teljesítményének visszaesése is utalhat a hibára. Vagy az, ha a berendezés burkolata a kelleténél jobban melegedik. Azokon a készülékeken, ahol ilyen hiba jelentkezik, általában a burkolat elsárgul. A szép fehér váz sárgássá változik.

Ezt és más hiba jelentkezését se várja meg! Előzze meg karbantartással a készülék meghibásodást! Így anyagilag is jobban jár, ráadásul a biztonság miatt sem kell aggódnia. A gázkészülék karbantartás a lehetséges veszélyek előfordulását is a minimálisra csökkenti.

Ha ön is felülvizsgáltatná a gázkészülékét, Budapesten, Pest megyében hívjon minket!

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Fűtésszerelő


A képek forrása: ezermester.hu
Gázkészülék karbantartás 3
Gázkészülék karbantartás 2
Gázkészülék karbantartás 1
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2021-09-30 08:11:12