logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkészülékek karbantartása


A gázszerelő segít

A gázkészülék karbantartás bizonyos lépéseit magunk is elvégezhetjük - de a szakértő gázkészülék szerelő segítsége azért nem spórolható meg.

Telefon +36 30 949 2052 / hívható 7 órától, ünnepnapokon is.

Ha az ősz derekán gondolunk a gázkészülék karbantartására, elkéstünk. Legalábbis azt biztosra vehetjük, hogy ilyenkor már nem tud azonnal házhoz menni a gázkészülék szerelő. A fűtési szezon kezdetén ugyanis sokan telefonálnak amiatt, hogy nem gyújt be a konvektor, nem kapcsol be a kazán. Ezeknek a munkáknak a megszaporodása pedig azt eredményezi, hogy a gázkészülék karbantartást sem tudjuk azonnal elvégezni. Ezért ha van rá mód, inkább a fűtésszezonon kívül jelezze az igényét. Ami azért is előrelátó lépés mert ha gond lenne a gázkészülékkel, azt időben lehet javítani. Ha ugyanezt a fűtési szezonban történik és nem tud egyből kiszállni a gázkészülék szerelő, lehet, hogy több napig fagyoskodni kell a lakásban. Szóval célszerű időben jelezni a karbatartási igényünket. De nem csak ez az egyetlen ok, ami miatt ajánlott évente fűtésszerelőt hívni.

A készülék, a fűtési rendszeres karbantartása ugyanis költségmegtakarítást hozhat.
Sokat számít, hogy levegős-e a radiátor, minden rendben van-e a szelepekkel. Illetve az sem mindegy, hogy a radiátor visszamenő ága mennyire van lefojtva. Az áramlás szabályozáskor célszerű a kazánhoz közelebbit jobban elzárni. Az egyre távolabb lévőket pedig mindig jobban kinyitni. Így érhetjük el azt, hogy a fűtővíz ne forduljon vissza túl hamar. Ezáltal az utolsó radiátorig is elér majd.

Fontos a gázkészülék karbantartásakor a keringető szivattyút is ellenőrizni. Sokat spórolhatunk azzal, ha alacsony fordulaton működtetjük. Nem érdemes magasabbra állítani, hiszen így a felszálló vezetéken egy másik szabályzó, például a ferdeszelep úgyis lekorlátozza. Éves gázkészülék karbantartás

A vízkő sokat kivesz a zsebünkből

A gázkészülék karbantartása nem lehet teljes vízkőtelenítés nélkül. Amin amellett, hogy költségtakarékos működést eredményez, a berendezés élettartamát is növeli.
Fali gázkazán

Jó, ha az előre programozható megoldásokkal is számolunk

A programozható termosztát segít spórolni. A modern berendezések ugyanis lépcsőzetesen érik el a beállított hőfokot. Vagyis a hirtelen túlfűtéstől megóvja a rendszert. De az se feledjük, hogy így a fűtési rendszer működése a szokásainkhoz igazítható. Vagyis ha nem vagyunk otthon, éjszaka csökkenti a hőmérsékletet. Ilyenkor elegendő 19 fokon működtetni a kazánt.

Persze nem karbantartási kérdés, de az sem mindegy, hogy milyen méretű kazán látja el hővel az otthonunkat. A túlméretezett berendezés értelemszerűen többet fogyaszt a kelleténél. Lényeges továbbá, hogy a kondenzációs kazán mekkora felületen ad le hőt. Ebben az esetben minél nagyobb ez a felület, annál jobb. A víz ugyanis csak akkor csapódik le, ha kellőképpen lehűlve ér vissza a kazánhoz. A padlófűtéses otthonokba ideális választás, de víz hőfoka áttétesen csökkenthető külső hőmérséklet érzékelős vezérléssel is. Rendszeres karbantartás

Gázkészülék karbantartás - csakis képzett szakemberrel végeztesse

Mondani sem kell, hogy gázzal bánni veszélyes. Vagyis magunk soha ne próbálkozzunk gázkészülék karbantartással, javítással. Még akkor se, ha a fűtésszerelő nem tud azonnal házhoz jönni. Jobb inkább pár napig fagyoskodni, mint végzetes hibát véteni. Szóval a fent leírtakkal laikusként ne próbálkozzon, kizárólag képzett szakértőre bízza a gázkészülék karbantartást.

Pest megyében, Budapesten keressen minket! Gebe László. +36 30 949 2052

De akkor mi az, amit mi magunk is elvégezhetünk?

A működés folyamatát figyelemmel kísérhetjük. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy kiderüljön: megfelelően működik a rendszer. Így fogja a lehető leghamarabb észlelni a hibát, és tudja időben hívni a szerelőt.

Mi utalhat arra, hogy valami nem stimmel, szükség lehet a gázkészülék karbantartásra?


Ha megváltozik a láng színe, az már árulkodó jel. De az is utalhat a karbantartás szükségességére, ha a gyújtóláng rendszeresen elalszik vagy gyengének érződik a fűtés. Nyilván ha jelez a szén-monoxid jelző, az a legegyértelműbb jele annak, hogy baj van. Ilyenkor ne várjunk semmire, szellőztessünk, kapcsoljuk le a rendszert és azonnal hívjunk szakértőt. Ha ugyanis egyszer jelzett, az valamit jelent. Persze az is lehet, hogy nem a gázkazán a ludas. Előfordulhat, hogy valami a kéménnyel nem stimmel.

Ahhoz, hogy mindezt kiderüljön gázkészülék szerelőre és a kéményseprő közreműködésére is szükség lesz.

Ha valami megváltozott a rendszer működésében, gondoljuk végig, hogy történt-e valami olyan beavatkozás, ami ezt eredményezheti. Akár egy nyílászáró cseréje is okozhat változást a gázkazán működésében. Vagy mondjuk egy konyhai elszívó, páraelszívó beépítése is. Hibát, pazarló működést eredményezhet, ha a hőcserélő lemezeit összezárnak a ráégett por miatt. Ilyenkor a lánghoz nem jut elég levegő, így tökéletlen égés jön létre. Ami miatt akár szén-monoxid is keletkezhet, amiről tudjuk, hogy életveszélyes, ha visszaáramlik a helyiségbe. Fűtés karbantartás

Végül, amire még magunk is vállalkozhatunk: a nyílt égésterű gázbojler őrláng egységének karbantartása. Óvatosan ezt megtisztogathatjuk. Maximum még annyit tehetünk, hogy a kazán, bontás nélkül leszerelhető burkolatát leemelve, mondjuk egy hosszú szőrű ecsettel portalanítjuk a rendszert.

A gázkészülék más egységéhez mi már ne nyúljunk hozzá. Azok megtisztításához hívjunk gázkészülék szerelőt. Pest megyében, Budapesten hívjon minket.

Milyen rendszerességgel tegyük meg mindezt?

A gázkészülék karbantartására évente szükség van. Legyen szó konvektorról, vízmelegítőről vagy bojlerről. Ez utóbbiaknál különösen fontos a rendszeres felülvizsgálat, hiszen azokat évközben is használjuk használati melegvíz előállítására. Így a vízkőképződés problémája is fennáll. Szóval ha szerelőt hívunk, ezeknél a berendezéseknél vízkőtelenítésre is kérjük meg.
Meg arra, hogy a láng méretét állítsa be. Ezzel hozzá nem értőként tilos próbálkozni. Túl erős láng kárt tehet a készülékben. Kis láng esetén pedig nem lesz hatékony a fűtés. Az optimális beállítást a szerelő feladata. A fűtővíz hőmérsékletét viszont már mi is beállíthatjuk. Ahhoz, hogy a berendezés ne kapcsolgasson állandóan ki és be, az átmeneti időszakban 40-50 fokos fűtővíz hőmérséklet elegendő lehet. Hidegebben pedig viszont magasabbra állíthatjuk.

Még egy dolog. A kémény alapszintű ellenőrzését is elvégezhetjük magunk. A tisztítónyíláson keresztül lámpával, tükörrel megnézhetjük, hogy van-e dugulás. De segíthet az is, ha befényképezünk a kéménybe. A képet felnagyítva látszódni fog, hogy van-e abban valami, ami hibát válthat ki a fűtési rendszer működésében.

A gázkészülék karbantartásának bizony részei tehát elvégezhetők házilag is. De a komolyabb beavatkozáshoz azért célszerű szakember segítségét igénybe venni. És nem csak azért mert a rendszeres felülvizsgálattal spórolhatunk, hanem mert így lesz az egészségre nézve is biztonságos a fűtési rendszer működése.

Ha ön is gázkészülék karbantartáshoz keres szakembert, Pest megyében, Budapesten hívjon minket.

Ezen a számon érhet el bennünket: +36 30 949-2052


Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Fűtésszerelő


A képek forrása: ezermester.hu
Fali gázkazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2021-09-30 08:16:56