logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Rendszeres karbantartás


Gázkészülékek rendszeres karbantartása

Miből áll a gázkészülékek rendszeres karbantartása, tisztítása?

Telefon +36 30 949 2052 / hívható 7 órától - ünnepnapokon is.

Itt a május, végre vége a fűtési szezonnak. Kinek jut ilyenkor eszébe a gázkészülékek karbantartása? Majd ha újra be kell fűteni, és esetleg nem lesz minden rendben, no, majd akkor kell szerelő után nézni – gondolják a legtöbben. Legjobb, ha ilyenkor pihen a gázkazán, a többit meg majd meglátjuk. Bizony-bizony a legtöbben így vélekednek, holott éppen a fűtési idény befejeztével célszerű megrendelni a gázkészülékek – és nem csak a fűtő berendezések – karbantartását.
Rendszeres karbantartás 1
Önnek is érdeke a gázkészüléke tökéletes működése, a biztonságos üzemeltetés és a takarékos gázfelhasználás
Legalább három indoka van annak, hogy a gázkészülékek évenkénti karbantartását a fontos és halaszthatatlan elvégzendő feladatok közé soroljuk. Ezek pedig: a tökéletes működés, a biztonságos üzemeltetés, valamint a takarékos gázfelhasználás.

Ugye mindenki azt szeretné, hogy a gázkészülékei tökéletesen működjenek. Ám erre csak akkor van esély, ha a gázkészülékek karbantartására, a szükséges tisztítási műveletek elvégzésére legalább évente szakembert hívunk. Sajnos még nem találták fel azt a gázkészüléket, ami ne igényelné a karbantartást ahhoz, hogy száz százalékos legyen a működése. Viszont ha nem száz százalékos, akkor veszélybe kerülhet a biztonság, ráadásul nagy valószínűséggel több gázt fogyaszt el a készülék, mint amennyit feltétlenül kellene. Ha a biztonságos működést kockáztatjuk, azzal a magunk és a családtagjaink egészségét, testi épségét veszélyeztetjük. Ha pedig a kelleténél több energiát használunk el, azt a pénztárcánk bánja, és esetleg a következő évi nyaralásra szánt összeget kurtítjuk meg. Ugye senki se szeretne önmaga és a családja ellensége lenni. Jó, ha erre is gondolunk, amikor elodázzuk a gázkészülékek rendszeres karbantartását.

De miből is áll ez a művelet, ami egyébként szakember dolga?

A karbantartás célja tehát a gázkészülék működésének ellenőrzése. A tisztítási műveletek egyik, ha nem a legfontosabb része a tüzeléstechnikai alkatrészek, elsősorban az égő és a hőcserélő állapotának megvizsgálása, amivel természetesen együtt jár azok alapos megtisztítása is. Például a kéményes kombi készülékek hőátadó felületein látható – vagy nem is mindig látható – szennyeződéseket, port enyhébb esetben ecsettel, porszívózással meg lehet tisztítani, ám előfordulhat, hogy vízsugaras átmosásra is szükség lesz. Az eldugult, korommal szennyezett hőcserélő teljes átmosásához megfelelő oldószert kell használni. Ehhez persze a fűtővíz oldalról le kell üríteni a gázkészüléket, ennek viszont az lesz az eredménye, hogy könnyen ellenőrizni lehet a tágulási tartály megfelelő nyomását is, amit egyes szakemberek hajlamosak kihagyni a karbantartási műveletek sorából.

A megbízható, gyakorlott gázszerelő nem mulasztja el a gázkészülék karbantartása, tisztítása után az üzemi próbát se

S ha már fentebb a biztonságos működést említettük, érdemes kitérni egy fontos műveletre. Vannak olyan égőtípusok, amelyeknél a fúvókasor az égővel együtt szerelhető ki. Ilyenkor az is a szakember feladata, hogy ellenőrizze, megfelelő-e a légáramlás a fúvóka és az égő keverőcsöve között. Mert bizony előfordulhat, hogy masszív szennyeződés esetén jelentősen romlik az égés minősége. Úgy is fogalmazhatnák, hogy tökéletlen lesz az égés, ami balesetveszély kialakulásához vezethet.
Rendszeres karbantartás 2

Olyan gázkészülékeknél, ahol elektronikus gyújtást alkalmaznak, az oxidrétegtől kell megszabadítani a gyújtó, valamint az ionizációs elektródák felületét. A gyújtólángos készülékeknél pedig a fúvóka és a gyújtóégő szűrője az, ami ilyen tisztítást igényel.

A régebbi gyártású kombi gázkazánoknál a hozzáértő szakember elvégzi az úgynevezett mozgó vagy „kopó” alkatrészek felülvizsgálatát, indokolt esetben azok cseréjét. Ilyenkor nem maradhat el a tömbszelence zsírozása, a kinyúlt membrán cseréje, a különféle lerakódások eltávolítása, beleértve a vízkőmentesítést is. Az újabb készülékeket szerencsére már áramláskapcsolóval vagy turbinával szerelik fel, amik viszont már kevésbé igénylik a karbantartást.

Azt talán külön nem is kell hangsúlyozni, hogy a tisztítási műveletek a készülék valamennyi belső alkotóelemére kiterjednek, hiszen a cél a száz százalékos biztonság és hatékonyság, amit az alapos karbantartással egyáltalán nem lehetetlen elérni.

A gázkészülék, mármint a fűtő berendezés karbantartása persze a tisztítási, valamint az alkatrészek szükség szerinti cseréjével még nem ér véget. Hátra van még az üzemi próba, a beállítások leellenőrzése. Ez hasonlít ahhoz, mint amikor üzembe helyezik, beüzemelik a készüléket. A megbízható, gyakorlott gázszerelő nem mulasztja el ezt a tevékenységet se, hiszen így válik garanciálissá a munkája.

Ne várja meg, hogy elérkezzen a következő fűtési szezon, mielőbb rendelje meg a gázkészüléke éves karbantartását!

Tekinthetjük ezt egyfajta próbaüzemnek is. Ennek során meg kell figyelni a kazán működését, azaz mennyire látja el a feladatát a fűtés, valamint a használati meleg víz előállítása során.
Rendszeres karbantartás 3

Az égés minőségéről viszonylag egyszerűen meg lehet győződni. Az égő lángképe ugyanis egyértelmű visszajelzést ad a szakember számára. És ami semmiképpen nem maradhat el, hiszen – mint fentebb utaltunk rá, ez az egyik legfontosabb szempont az évenkénti karbantartás szükségességét illetően. Ez pedig a gázszivárgás ellenőrzésére a készüléken belül, továbbá a csatlakozó vezetéken is. A készülék akkor működik szakszerűen és megfelelő biztonságban, ha a gyújtás kellően lágy. Bizonyos gázkészülék típusok képesek megbízható visszajelzést adni a gyújtási folyamatokról, beleértve azok száma, az esetleges sikertelenségeket. De az átlagos és a leghosszabb gyújtási időről szóló visszajelzés se maradhat el.

Ha egészen szakszerűek akarunk lenni, akkor ellenőrizzük a gázarmatúrán a csatlakozási gáznyomást statikus, illetve dinamikus állapotban, továbbá az égő nyomását, végül pedig a gázfogyasztást a gázórán.

Mindaz, amit eddig leírtunk, teljesen még nem meríti ki a szükséges karbantartási műveletek sorát, hiszen a gyártók a különböző készülékekhez más és más karbantartási utasításokat írnak elő. A lényeg, hogy a szakember által elvégzett karbantartási műveleteket dokumentálni kell, és a munkalap egyik példányát – a számlával együtt – a tulajdonosnak, illetve az üzemeltetőnek át kell adni.

Hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy manapság leggyakrabban a kéményes, átfolyós rendszerű kombi készülékkel találkozunk, ezért elsősorban erre a típusra vonatkoztattuk a fent leírtakat. Természetesen minden márkájú és típusú gázkészülék rendszeres karbantartását vállaljuk, legyen szó akár kazánokról, akár gázzal üzemelő tűzhelyekről, sőt: ide értjük a gázkonvektorokat is, amik ugyancsak igénylik az évenkénti karbantartást, ellenőrzést. Hívjon minket most! Ne várja meg, hogy elérkezzen a következő fűtési szezon, amikor a tapasztalataink szerint megnövekszik az ilyen jellegű hívások száma, és bizony eléggé leterheltek vagyunk. Minél előbb végeztesse el a gázkészülékek karbantartását, ne várja meg, amíg leesik az első hó.

Ezen a számon érhet el bennünket: +36 30 949-2052


Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Fűtésszerelő


A képek forrása: ezermester.hu
Rendszeres karbantartás 3
Rendszeres karbantartás 2
Rendszeres karbantartás 1
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2021-09-30 09:37:59