logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Új gázkészülék?


Milyen gázkészülék lesz az ideális?

Milyen gázkészülék lesz az ideális?

Gázkonvektor vagy gázkazán? Látszólag adja magát a válasz. Hiszen ahol konvektor volt korábban, ott általában marad is ez a fajta készülék. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ma már akár egy gázkonvektoros lakásba is szereltethetünk cirkó fűtést. Jól hangzik, igaz? De mielőtt a fejünket vesztve rohannánk gázkészüléket venni, előbb nézzük meg, milyen típusok közül választhatunk, nekünk melyik lesz az ideális.

Milyen legyen az új gázkészülék?

Átfolyós vagy tárolós? - merül fel rögtön a kérdés. Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik gázkészülék pontosan hogyan is működik. Az átfolyós gázkészülékek akkor állítják elő a melegvizet, amikor arra éppen szükség van. Itt a melegvíz mennyisége attól függ csak, hogy mekkora a gázkészüléknek a hőteljesítménye. Illetve attól is, hogy milyen hőmérsékletű a rendelkezésre álló hálózati víz. Nem mindegy ugyanis, hogy télen tíz fokos vízből kell előállítani melegvizet, vagy nyáron az ennél jóval melegebből. Mindezekből az is következik, hogy a zuhanyzáshoz is csak akkor alkalmasak ezek a készülékek, amikor az adott időszakban más nem használ melegvizet a lakásban. Egyidejüleg túl sok melegvizet ugyanis képtelen előállítani még egy korszerű kombi gázkazán és egy modern vízmelegítő is. A kellemesen meleg vízben való zuhanyzáshoz egyébként percenként 10 liter melegvíz előállítására van szükség.

Akkor milyen megoldást válasszon az, ahol nagyobb a család, és a kád helyett inkább a zuhanyzót részesítik előnyben?

Valószínűleg egy tárolós gázkészülékkel jobban járnak. Legalábbis akkor, ha az az előre meghatározott igényeknek megfelelően lett méretezve. Ezek a tárolós berendezések lehetnek direk fűtésűek. Ami azt jelenti, hogy egy automatikával rendelkező gázégő melegíti fel a vizet. Illetve lehet indirekt fűtésű is. Az ilyen készülékek, kazánok a tárolóban lévő fűtőcső kígyón keresztül melegítik fel a vizet. Ezekben a víztárolókban nincs gázégő, így az égéstermék elvezetésére sincs szükség.

A tárolós gázkészülékek rendkívül nagy előnye, hogy cirkulációs kiépítés esetén a melegvíz azonnal a fogyasztó rendelkezésére áll. Nem kell megvárni azt - mint az átfolyós gázkészülékek esetében -, hogy a rendszer felmelegítse a vizet.

Pontosan mekkora teljesítményű gázkészüléket vásároljak?

Ennek a megválaszolására mindenképpen fel kell mérni a lakás igényeit. Az pedig nem megoldás, hogy inkább a nagyobb teljesítmény mellett döntünk, csakhogy biztosan jól válasszunk. A túl nagy teljesítmény ugyanis gazdaságtalan működést eredményez, nem beszélve arról, hogy a kapcsolódó beruházási költség is jóval nagyobb lesz a szükségesnél. Az alulméretezett gázkészülékek pedig értelemszerűen nem képesek melegen tartani a lakást.

Azért, hogy mindezeket elkerülhessük, mindenképpen szakszerűen elkészített fűtés tervre lesz szükség. Amit nyilván tervezésben jártas szakember készít, aki természetesen megnézi majd az épület kialakítását, azt, hogy milyen anyagból készült, így a hőveszteséget is pontosan ki tudja számolni.

Ha megvan a fűtésterv, jöhet a gázkazán vásárlása

De mire figyeljünk? Először is arra, hogy a tervek szerinti teljesítménynek, hatásfoknak megfelelő készüléket válasszunk. Illetve a jótállásra és a garanciára. Gázkazán vásárlása esetén fontos tudni, hogy az új készülékekre 24 havi, azaz két éves jótállás vonatkozik. Viszont ahhoz, hogy a jótállás érvényesíthető legyen, figyelnünk kell a garancia jegyen lévő elvárásokra. Egyebek mellett arra, hogy a beüzemelést csak a gyártó által megjelölt szakemberek végezhetik el. Gyakori kitétel, hogy az első fűtési szezon után kötelező a karbantartás. Illetve meghibásodás esetén csak akkor érvényesíthető a jótállás, ha megőriztük a garanciajegyet, a számlát és a blokkot. Amennyiben ezek hiányoznak, illetve ha meg is vannak, de a garanciajegy nem szabályosan lett kitöltve, a szerviz nem köteles javítani a gázkazánt. Legalábbis díjmentesen valószínűleg nem fogják szervizelni a készüléket.

Milyen egy szabályosan kitöltött garanciajegy? Szerepelnie kell rajta a készülék típusának, gyári számának, az eladás időpontjának. Az eladó bélyegzővel kell, hogy ellássa, illetve ezt az üzembe helyezőnek is meg kell tennie az beüzemelés időpontjának feltüntetése mellett. Ami pedig még ide kapcsolódik: gázkészüléket csakis arra jogosult szakember üzemelhet be.
Konvektor

Végezetül térjünk vissza kicsit a bevezetőben megemlített gázkonvektorokra is - ha mégiscsak maradnánk a konvektor cserénél

Ha maradnánk a gázkonvektoros fűtésnél, de lecserélnénk a régi készülékeket, nem árt tisztában lennünk néhány fontos szabállyal. Először is azzal, hogy Magyarországon manapság már csak korszerű vezérléssel ellátott konvektorok helyezhetők üzembe.

Ez részben azt is jelenti, hogy az új készülékeknek fokozottan energia hatékonynak kell lenniük. Ugyanakkor az EU-ban nem csak a hatékony működés miatt szorgalmazzák a régi készülékek újra cserélését. A korszerű gázkonvektorok ugyanis jóval biztonságosabban működnek, mint a régi társaik. Azok ugyanis nem rendelkeznek úgynevezett “békazárral”. Az 1982 előtti gyártmányoknál a főégő nem tud 30 százalékos terhelésről egyetlen kapcsolással teljesen kikapcsolni. Vagyis képtelen átugrani a vészesen alacsony terhelésű üzemmódokat. Ami azért veszélyes, mert a 20 és 30 százalék közötti teljesítménynél már nem ég stabilan a főégő, csak vibrál, ezzel szemben a gyújtóégő folyamatosan ég. Így a konvektor nagyjából 5000 ppm szén-monoxidot gyárt. Ez pedig - mondanunk sem kell - egészségügyi kockázatokat hordoz. Ha pedig 20 százalék alá esik a teljesítmény, a főégő már nem gyullad be. Ilyenkor a gáz égés nélkül távozik a kényébe, ami viszont óriási pazarlás.

Nem árt tudni azt sem, hogy a régi konvektoroknál azbeszt tömítéseket használtak. Ami köztudottan rákkeltő hatású. Ez az anyag a tömítések szélein szabad szemmel is jól látható. De ez még csak hagyján, hogy látható, de a gázkonvektor cirkulációja ennek a darabjait könnyen kiragadja, amit a szoba légterébe szállít. Ezáltal a szervezetbe is bekerül.

Végül ne feledkezzünk meg a szén-monoxid visszaáramlásának a veszélyéről se. A régi konvektoroknál egy eltömődött kémény esetében sajnos ez előfordult. Az új készülékek - legalábbis a magyar gyártmányok - viszont a visszaáramlás esetén azonnal kikapcsolnak. Nálunk az átlagnál szigorúbbak a szabályok.

A fentiek alapján talán érdemes megfontolnia önnek is a gázkonvektor cseréjét, vagy elgondolkodni azon, hogy a konvektoros fűtés helyett belevág a cirkófűtés kialakításába. Legyen bármelyik is a cél, mi segítünk. Budapesten, Pest megyében keressen minket!

GEBE Kft. +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Gázkészülék-fűtésszerelés árak

További hasznos információk: Gázkészülék szerelő Budapest

Konvektor
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-05-24 11:36:19