logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Fali gázkazán cseréje


Fali gázkazán szerelés

Fali gázkazán cseréje – a tervezéstől a használatbavételi eljárásig

Mennyi ideig tarthat egy fali gázkazán cseréje nyílt égésterű fali gázkazánok esetén, illetve zárt égésterű fali gázkazánok esetén? Mikor lehet használni a gyűjtőkéményt? Előírás a gázterv megléte, szükség van külön gázkivitelező szakemberre? Mi a kéményseprő dolga? Milyen esetekben kell kéményseprő szakvéleményt kérni? Vajon mekkora összeget emészthetnek fel a költségek? Csak úgy özönlenek a kérdések…

Ezernyi kérdés felmerül, ha fali gázkazán cseréje válik szükségessé. A legfontosabb: nyílt vagy zárt égésterű legyen (lehet) a készülék

Sok kérdést már megoldottunk – mondhatjuk magunkról az Illés zenekar legendás slágerének, a Kégli dalnak az első sorát idézve, de azért mindig vannak újabb és újabb megválaszolandó kérdések. És ez így van jól. Mi szeretjük, ha kérdeznek az ügyfelek. Szívesen válaszolunk, hiszen így kevesebb lesz a félreértés, a váratlan helyzet, amikor fali gázkazán cseréje válik szükségessé a háztartásban. Mert azért lássuk be, hogy azok az ügyfelek járnak jól, akik minden részletet pontosan ismernek, mielőtt megrendelik a munkát.

Legyünk tisztában például azzal, hogy a kazán csere nem a készülék kiválasztásával és megvásárlásával kezdődik, hiszen rengeteg körülmény együttesen határozza meg, hogy milyen kazán telepíthető az otthonunkba. Érdemes figyelni például arra, hogy nyílt égésterű gázkazánt kizárólag kazáncsere esetén, meghatározott feltételek teljesülése esetén engedélyez a hatóság, jelen esetben a gázművek. Ha új fűtési rendszer kialakítását tervezzük, abban az esetben csak zárt égésterű – közismert néven turbós – kazánt lehet beépíteni. Mindez biztonsági okokra vezethető vissza. Ezért minden egyes kazáncsere - akár nyílt, akár zárt égésterű kazánt gondoltunk beszerelni - az égéstermék elvezetésének a megtervezésével indul.
Fali gázkazán 1

Mit tartalmaz a gázterv? A nyílt égésterű kazánok a lakás, illetve az adott helyiség levegőjét használják, ezért gondoskodni kell annak utánpótlásáról. Szakemberek feladata, hogy pontosan kiszámítsák, mennyi levegőt használ el a kazán, és az képes-e újratermelődni az ablakok résein keresztül. Ha nem, mert mondjuk kitűnően záródnak és jól szigetelnek az ablakok, akkor a gázterv előírhatja szellőző beépítését abba a helyiségbe – az ablakba vagy a falba -, ahol helyet kap a nyílt égésterű kazán.

A meglévő kéményt ugyancsak ellenőriztetni kell, ehhez van például szükség a kéményseprő szakemberre. Az égéstermékből kicsapódó savas pára ugyanis idővel tönkreteszi a béléscsöveket, ezért cserélni kell azokat, vagy a felújításuk válik szükségessé. Ha viszont egyáltalán nincs béléscsövezve a kémény, akkor azt mindenképpen pótolni kell, hiszen a savas pára csakhamar biztosan kikezdi a falazott kéményt.

Ha ki kell cserélni a fali gázkazánt, különös figyelmet érdemel a meglévő kémény – főleg akkor, ha gyűjtőkéményről van szó

Egészen más a helyzet a zárt égésterű kazánok esetében, már ami a szigorú biztonsági előírásokat illeti, hiszen ezek a készülékek egyáltalán nem használják a lakás, illetve az adott helyiség levegőjét. Hálószobában persze nem tanácsos, sőt nem is engedélyezett a zárt égésterű kazán elhelyezése, viszont például egy előszobai szekrény már szóba jöhet. Ám az égéstermék elvezetésének megtervezése itt se maradhat el, amit lehetőleg a kazán megvásárlása előtt rendeljünk meg. Ezeknél a kazánoknál a bennük elhelyezett ventilátor gondoskodik az égéstermék eltávolításáról, tehát a ventilátor teljesítménye határozza meg, hogy az égéstermék elvezetés milyen hosszú csövön történhet. Ez pedig olyan fontosságú műszaki paraméter, amit muszáj figyelembe venni a kazán kiválasztásakor. Az elvezetés hosszának megterveztetését azért se célszerű elmulasztani, mert ezek a korszerű kazánok képesek beavatkozni, azaz szükség esetén leállítják a fűtést.
Fali gázkazán 2

Külön is érdemes kitérni a turbós kazánokra, amelyeknek az égésterméke vízszintesen is elvezethető. Erre viszont nagyon szigorú előírások léteznek. Például sem a saját, sem a szomszéd ablakának a közelében nem lehet a kivezetés, és afölött lakás sem lehet. Ilyen esetben az az alapelv, hogy az égésterméket a tető síkja fölé kell vezetni. A függőleges elvezetés is megoldható a meglévő kémények használatával, ám itt meg arra kell ügyelni, hogy erre a célra a hagyományos kéménybélelés nem megfelelő, mivel a zárt égésterű kazánok ventilátora túlnyomást idéz elő, amit viszont nem bírnak el a régi béléscsövek. Ha mégis ezt a megoldást választjuk, a régi béléscsövet ugyan nem kell eltávolítani, viszont újabb csövet kell belehúzni a kéménybe.

Fontos tisztázni azt is, hogy a több lakást kiszolgáló úgynevezett gyűjtőkéményekhez se köthetők be a turbó fali gázkazánok, mivel a ventilátor okozta túlnyomás visszajuttathatja a gyűjtőkéménybe kötött többi, nyílt égésterű kazán égéstermékét. Gyűjtőkéménybe égésterméket vezetni csak az összes, oda csatlakozó kazán zárt égésterűre történő cseréje után szabad, persze a kémény előírt átalakítását követően. Ehhez persze együtt kell működnie az összes érintett lakástulajdonosnak.

A fali gázkazán cseréje egy hosszabb folyamat, amelynek során szakszerű, összehangolt munkára van szükség

Ha a bejegyzés elején megfogalmazott valamennyi kérdésre nem adtunk volna választ a fali gázkazán cserével kapcsolatban, íme, egy rövid összefoglaló:

A fali gázkazánok cseréje tehát a tervezési folyamattal veszi kezdetét. Legalább is ez a kívánatos megoldás. Az adott lakás lehetőségei alapvetően meghatározzák a kazán típusát és az égéstermék elvezetésének a módját is. A folyamat egy gázszerelő kivitelező keresésével kezdődik. Normál esetben ennek így kell lennie. Önnek persze nem kell keresgélnie, elég, ha ezt a telefonszámot hívja ( Gebe László +36 30 949 2052 ), és mi minden gondot leveszünk a válláról. És minden kérdésére választ, méghozzá szakmai választ adunk.
Fali gázkazán 3

Segítünk önnek a helyszín felmérése után a gázterv elkészítésében, a kéményseprő szakember delegálásában, az illetékes hatóságoknál szükséges ügyintézésben. A fali gázkazán cseréje – így is – egy hosszabb folyamat, amelynek során szakszerű, összehangolt munkára van szükség, amelynek minden fázisában számíthat ránk. Négy évtizedes szakmai tapasztalattal látjuk el a munkánkat Budapesten és Pest megyében. És ami ugyancsak mellettünk szóló érv: folyamatos kapcsolatban vagyunk azokkal a hatóságokkal és szakemberekkel, akik nélkül nem vihető véghez a fali gázkazán cseréje. A tervezéstől a használatbavételi eljárásig minden feladatot örömmel vállalunk, tudva azt, hogy az ügyfél számára mennyire fontos, hogy megfelelő berendezés szolgáltassa a meleget és a meleg vizet. Méghozzá biztonságosan.

A végén érdemes szólni a költségekről is. Pontos összeget nyilvánvalóan nem mondhatunk, hiszen ahány lakás, annyiféle lehetőség. Azt azonban szeretnénk leszögezni: rosszul gondolkodnak, akik megvesznek egy akciós kazánt, és csak azután fognak hozzá a tervezéshez. A legrosszabb, ami történhet, hogy valaki olyan kazánt vesz, amit fel se lehet szerelni az adott lakásban. Ha mégis számolna egy körülbelüli árral, azzal mindenképpen kalkuláljon, hogy a fali gázkazán csere költségei összességében a készülék árának a kétszeresével mérhetők. De pontos árat is mondunk, ha minket keres meg. Előbb kalkulálunk, aztán fogunk hozzá a tervezéshez, majd a munkához. Hívjon minket most!
Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtéskorszerűsítés árak: Fűtésszerelés árajánlat kérés
További hasznos információk: Fűtéskorszerűsítés


A képek forrása: ezermester.hu
Fali gázkazán 1
Fali gázkazán 2
Fali gázkazán 3
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-05-17 10:42:41