logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkazán karbantartása


A karbantartott gázkazán spórol Önnek

A karbantartott gázkazán spórol a fűtésköltségen

Arcképes gázszerelői ig. szám: Gebe László, Mester G/008333

Telefon +36 30 949 2052 / hívható reggel 7 órától, ünnepnapokon is.

A gázkazán cseréjének legtöbbször az az oka, hogy sokat fogyaszt a készülék. Ami érthető érv, viszont nem biztos, hogy a leggazdaságosabb lépés. Spórolni ugyanis a gázkazán rendszeres karbantartásával is lehet. Létezik néhány trükk, ami nagyobb beruházás nélkül is hozhat megtakarítást.

Gázkazán éves karbantartás. Keresse a gázkészülék szerelő Mestert, Gebe László

  • Kondenzációs kazán karbantartás
  • Gázkészülék éves karbantartás
  • Kondenzációs gázkazán javítás
  • Kondenzációs kazán csere
  • Kondenzációs kazán javítás
  • Kondenzációs gázkazán javítás
  • Keringető szivattyú csere
  • Grundfos keringető szivattyú csere
  • Wilo keringető szivattyú javítás
  • Szivattyú csere

A gázkazán karbantartása nem kevés megtakarítást hoz

A gázkazán téliesítésekor érdemes az alábbi lépéseken végigmenni.
Nézzük először az áramlás szabályozást. A radiátorok alján található egy úgynevezett visszamenő ág. Ha ezek közül a kazánhoz közelebbit jobban, míg a soron következőt kevésbé fojtjuk le, az utolsót pedig teljesen kinyitjuk, a fűtővíz nem fordul meg idő előtt, hanem elér az utolsó radiátorig is. Ezzel spórolunk.
Gázkazán karbantartás 1

A gázkazán költséghatékonyabb működése érdekében a szivattyúkat is érdemes kicsit közelebbről megnézni. Ezeket nem célszerű feleslegesen magas fordulatszámon működtetni. Aztán ott van a karbantartás is. Többször utaltunk már rá, hogy a vízkő bizony komoly károkat tud okozni a gázkazán alkatrészeiben. Aminek következtében a fűtésre fordított költség is emelkedik. Vagyis a fűtési szezon előtt mindenképpen tisztíttassuk ki a gázkazánt. Így olcsóbb lesz fűteni és még a berendezés élettartamát is növeljük. Illetve kérjünk segítséget szakértőtől a gázkazán beprogramozásához. Azzal ugyanis, hogy a termosztát lépcsőzetesen segíti elérni a szükséges hőfokot, kicsi az esély a túlfűtésre. Ezáltal jóval költséghatékonyabbá tehető a gázkazán működtetése. De állítsunk be napi rutinunknak megfelelő programot is. Lehetőleg legyen éjszakai (19), nappali (20 fok), reggeli üzemmód (21 fok). Plusz jól jöhet még egy 15 fokos “szabadság program”. Ebben a beállításban csak arra melegszik fel a lakás, amire hazaérünk.

Az imént érintettük már a gázkazán karbantartásának kérdését - elárulunk még egy-két tippet

A gázkazán rendszeres karbantartása fontosabb dolog, mint gondolnánk, és ez alatt nem csak a vízkőtelenítést értjük. Illetve nem csak az otthoni műveleteket, hanem a szakértői munkát is. Mutatjuk, hogy mit kell még tenni.

Nézzük, mikor és milyen karbantartási munkálatokat kell időközönként elvégezni a gázkazán költséghatékony működtetése érdekében. Természetesen szakértővel!
Gázkazán karbantartás 2

A mikor kérdésre nehéz választ adni. Hiba észlelésekor mindenképpen. Vagyis, ha mondjuk megváltozik a láng színe, gyakran elalszik a gyújtóláng, gyengének érezzük a fűtést, akkor intézkedni kell. Ahogy akkor is, ha jelez a szénmonoxid érzékelő. Ez utóbbi esetben ne várjunk semmire, azonnal zárjuk el a gázt és szellőztessünk. Ezt követően pedig szóljunk szakembernek. Ezt akkor is tegyük meg, ha úgy ítéljük meg, hogy véletlen jelzés volt. Hiszen a véletlennek tűnő riasztás is jelezhet előre hibát. Könnyen lehet, hogy a kéménynél van gond, vagy épp a kazánnál nem valósult meg a tökéletes égés. Fontos, hogy az ok megállapításához kérjük szakember segítségét. Illetve gondoljuk végig, hogy milyen apróbb változtatások történtek a lakásban. Ablakcsere, bármilyen nyílt égésterű berendezés hibája is kiválthat jelzést - akár gáztűzhelyé is. Illetve egy konyhai elszívó beépítése miatt is alakulhat ki probléma. Sőt, akár még a fűtőláng nagyságának állítása is okozhat olyan változást, ami miatt jelez a rendszer. Ez persze csak az olyan készülékeknél lehetséges, ahol nem áldoztak a karbantartásra.

Ha ugyanis vastag a porréteg a hőcserélő lemezein, esetleg már összezáródnak a lamellák, gyengül a kazán légellátása. Vagyis a nagyobb lánghoz nem tud elegendő levegőt szívni, így tökéletlen lesz az égés, ezáltal szénmonoxid is keletkezik. Ami ha visszaáramlik a lakásba, az életveszélyes.

Szóval a tisztítás elengedhetetlen. Amit természetesen érdemes szakértőre bízni. Mi legfeljebb csak olyan egységekhez nyúljunk, amihez semmiféle bontás nem szükséges, és mi magunk is könnyedén hozzá tudunk férni. Ezeket a részeket gyengébb szálú kefével portalanítsuk. De csakis azokat a részeket, amikhez könnyedén hozzáférünk.

A gázkazán tisztításához hasonlóan a gázbojler karbantartása is fontos

Mivel a gázbojlerben lévő vizet egész évben használjuk, ez a berendezés is komoly igénybevételnek van kitéve. Ezért elengedhetetlen a hőcserélő, a bojler belsejének rendszeres, alapos tisztítása. És itt nagy hangsúly van az alapos tisztításon. Ne hagyjuk, hogy egy gázszerelő csak nagyjából végezze el a munkát. A bojler szétszedése ugyanis túl nagy művelet ahhoz, hogy pár hónap múlva újra szükség legyen rá.

A gázbojler esetében célszerű ellenőrizni a láng nagyságát is. Ehhez azonban megint csak szakértő nyúlhat. Az erős láng károsítja a készüléket, az alacsony pedig kellően nem melegíti fel a vizet. Ennek beállításához hozzáértőre lesz szükség. A víz hőjét viszont már magunk is beállíthatjuk. Ha például kint hidegebb van, célszerű a hőmérsékletet magasabbra állítani. Így ugyanis nem kapcsolgat majd ki-be a készülék. Az év többi időszakában működhet a készülék alacsonyabb hőmérsékleten, 40-50 fok ideális lehet.
Gázkazán karbantartás 3

Végül ne feledjük, hogy a kéménynek is óriási szerepe van a hatékony, problémamentes működésben. Hiba észlelése esetén viszont javításra nem bátorítanánk senkit. Legfeljebb a probléma feltérképezését javasoljuk. A tisztító nyíláson keresztül tükrökkel nézzük meg, hogy átjárható-e a kényén. Akár be is fényképezhetünk. Vagy egy égő papírdarabbal is ellenőrizhetjük, hogy van-e huzat. Ha nincs levegő, ami kihúzza a füstöt, mindenképpen szóljunk kéményseprőnek, ellenőriztessük szakemberrel, hogy minden adott-e ahhoz, hogy az égéstermék megfelelően távozzon a gázkazántól.
Ön is láthatja, számos módon lehet csökkenteni a költségeken. A rendszeres karbantartással sokat spórolhat. De, ami még ennél is fontosabb: ha időközönként szakemberrel is megnézeti a gázkazánt, a gázbojlert, minimálisra csökkenti az esélyét annak, hogy bármilyen, gázzal összefüggő veszélyhelyzet alakuljon ki a lakásban.
Ha gázkészülék karbantartását, korszerűsítését tervezi, Budapesten, Pest megyében keressen minket!
Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtéskorszerűsítés árak: Fűtésszerelés árajánlat kérés
További hasznos információk: Fűtéskorszerűsítés


A képek forrása: ezermester.hu
Gázkazán karbantartás 3
Gázkazán karbantartás 2
Gázkazán karbantartás 1
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2021-09-25 07:26:25