logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázkazán csere előtt


Mielőtt gázkazán csere mellett dönt

Beszéljen szakemberrel - Hogy miért?

Mikor tervköteles és mikor nem a gázkazán csere? Teszik fel a kérdést sokan, amikor a fűtés, a lakás melegvíz ellátásának korszerűsítésén gondolkodnak. Nem mindegy ugyanis, hogy tervezővel, gázszolgáltatóval is kell egyeztetni vagy csak jön a gázszerelő és kicseréli a régi gázkazánt az újra.

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 7 órától (ünnepnapokon is).

Anyagilag és idő tekintetében is sokat számít, hogy a mi esetünkben milyen szabályokat kell figyelembe venni. Szóval nem meglepő, hogy számos alkalommal az ügyfelek első kérdése az a telefonban, hogy kell-e terv a cseréhez vagy sem. Mi ilyenkor az alábbiakat mondjuk el tájékoztatásként. Gáz- és fűtésszerelő Budapest

Az egyszerűsített gázkazán csere nem engedélyköteles, és ezt rendelet is szabályozza

Egészen konkrétan A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet. De mit is mond ki pontosan a szabály, mikor cserélhető egy meglévő gázfogyasztó készülék egyszerűsített eljárással?

Fontos szempont, hogy
  • A régi készülék helyett vásárolt új készülék hőterhelése nem lehet nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél.
  • A gázkazán csere nem járhat a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával.
A szabály kitér továbbá arra, hogy az új készülék besorolásának meg kell egyeznie a régi készülékével. Figyelembe kell venni, hogy az új berendezés a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel-e. Továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó berendezés csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezetőbe csatlakozhat, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek. Azaz a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik - így szól a pontos szabály.

Az előbbiek alternatívája lehet továbbá, ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

Fontos tudni továbbá, hogy attól még, hogy a gázkazán csere nem tervköteles, nem üzemelheti be a készüléket akárki. A szabályok szerint az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag az illetékes földgázelosztó, PB-gáz fogyasztó készülékek esetében a PB-gáz forgalmazó minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti. Gázkészülék gazdaságos üzemeltetése

Lényeges még az is, hogy egyszerűsített gázkazán csere esetén is értesíteni kell a gázszolgáltatót a műveletről. Erre általában létezik egy formanyomtatvány. Szóval különösebb utánajárást és plusz időbefektetést nem igényel a teendő.

A nem tervköteles gázkazán csere esetén tehát nem szükséges tervezővel felvenni a kapcsolatot. Így akár egyből a gázszerelőt is hívhatjuk. Aki, ha megfelelő jogosultsággal rendelkezik, gyakorlatilag az egész folyamatot lemenedzseli pár nap alatt. Úgy, hogy önnek jelentősebb plusz teendője nem is lesz.

Ha így intézné a gázkazán cserét, hívjon minket. Mi Budapesten, egész Pest megyében vállaljuk új gázkészülékek bekötését, beüzemelését.

Mi a teendő akkor, ha gáztervet kell készíteni?

Azt már tudjuk, hogy ha a gázvezetékhez hozzá kell nyúlni, már tervezni kell a folyamatokat, a gázkazán cseréhez be kell vonnunk tervezőt. Vagyis az új készülék beüzemelése csak gázszolgáltató által jóváhagyott terv alapján lehetséges. Amin nem csak az új rendszer tervezett kialakítását, hanem a régi állapotokat is fel kell tüntetni. Illetve természetesen azt is, hogy milyen kazánra cserélnénk a korábbi berendezést. Pontos paraméterek, gyártó, típus és számos kiegészítő adat megadása szükséges.

Persze az, hogy éppen milyen szabályoknak kell megfelelnie a tervnek, az nem az ügyfél felelőssége. A gáztervet készítő mérnöknek kell tudnia, hogy a gázművek milyen terv alapján engedélyezi a gázkazán cserét. Gázkészülék karbantartás

Sokakat ér meglepetésként…

Számos esetben a gázkazán cseréhez a kémény korszerűsítésére is szükség van. Ami sajnos nem egy olcsó dolog. A kivitelezési költségek döntő hányadát általában ez teszi ki. Szóval mielőtt belevág a projektbe, mindenképpen készítsen költségvetést. Ebben szintén segíteni a fog a gázszerelő. Legalábbis tőlünk a várható költségekről is érdeklődhet.

Nézzük a folyamatokat kicsit részletesebben

Gyakori kérdés, hogy ha kész a gázterv, azt hova kell beadni. A válasz erre meglehetősen egyszerű, minden esetben az helyileg illetékes gázszolgáltatónak kell eljuttatni a dokumentumokat. Amennyiben a terv megfelel az elvárásoknak, a gázmű 15 napon belül elfogadja az igényt és meg lehet kezdeni a munkát. Persze amennyiben valami hiányzik, hiánypótlás lehetséges.

Ha tehát a kezünkben a gázművek által elfogadott terv, jöhet a gázkészülék szerelő.

Akinek természetesen a munkálatok során egyáltalán nem szabad eltérnie a kivitelezési dokumentumokban meghatározottaktól. Amennyiben mégis el szükség van erre, azt az általunk megbízott mérnöknek rá kell vezetnie a dokumentumra. Előfordul, hogy előre nem látott kivitelezési probléma merül fel, vagy mondjuk olyan alkatrész beszerelését tervezték meg korábban, amit nem lehet éppen beszerezni. Amennyiben módosul a terv, természetesen azt újra engedélyeztetni kell a szolgáltatóval. Előfordul, hogy a gázkazán cseréhez a gázóra leszereléséhez is szükség van. Ez megint kérvényhez kötött tevékenység. Gázkazán szerelés
Fali gázkazán

Amikor kész a gázkazán csere, jön a műszaki-biztonsági felülvizsgálata, azaz a MEO-zás

A szabályszerű korszerűsítésről a gázművek műszaki ellenőrzési osztálya, azaz a MEO állít ki tanúsítványt. Az illetékes szakember a tervezés határától kezdve minden részletet ellenőriz.

Egyebek mellett a
  • a készülék bekötését,
  • a csőnyomvonalat,
  • a rögzítést,
  • a lejtést,
  • a mérőóra kialakítást.
Mindezek mellett nyomáspróbát is végez.
Ezzel a folyamat le is zárult, ezután viszont már csak a csövek festésére vagy védőszekrény kialakítására van lehetőségünk. A gázcsövekhez, a gázkészülékhez már nem lehet hozzányúlni. Ez utóbbi folyamat, a MEO egyébként ingyenes - első alkalommal. Vagyis ha az ellenőrzés során hibát talál a szakember, a további meózásért már fizetni kell.

Végül térjünk ki a kéményekre is pár mondat erejéig

Ahhoz ugyanis, hogy a gáztervet beadhassuk a szolgáltatóhoz a helyileg illetékes kéményseprő vállalat szakvéleményére is szükség van. Ezt csak akkor állítják ki, ha a megvalósult állapot garantálja az egészségre ártalmas égéstermékek biztonságos és szakszerű elvezetését. Vagyis, amíg a kémény nem felel meg az előírásoknak, addig a gázkazán cserének sem lehet nekilátni. Fontos, hogy a kéménnyel kapcsolatos munkálatokhoz is jogosultsággal rendelkező szakembert kérjünk fel. Ugyanis a kéménnyel kapcsolatos kivitelezés szakszerűségéről is nyilatkozni kell mielőtt a tervet beadjuk a gázműhöz. Gázkazán karbantartás

Röviden talán ennyi. De mint, ahogy mondani szokták: minden eset más. Így mielőtt belefogna a munkálatokba, vagy épp ellenkezőleg: egy-egy félinformáció miatt lemondana a korszerűsítésről, mindenképpen beszéljen szakemberrel.

Pest megyében, Budapesten hívjon minket - akár hétvégén is.
Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtéskorszerűsítés árak: Fűtésszerelés árajánlat kérés
További hasznos információk: Fűtéskorszerűsítés

Fali gázkazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2020-07-19 08:10:57