logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Mini kazán vagy gázkonvektor


Mini gázkazán a konvektor helyére?

Fűtéskorszerűsítés: mini kazán a konvektor helyére? - Az egyik legjobb választás

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 7 órától (ünnepnapokon is).

Ha valaki fűtéskorszerűsítésben gondolkodik és a konvektort cserélné le valami korszerűbbre, rendszerint a radiátoros fűtést választja. Csakhogy többnyire cirkófűtésben gondolkodunk, pedig létezik más alternatíva is a radiátoros fűtésre.
Mini kazán

Mini kazán a konvektor helyére - ez is egy fűtéskorszerűsítési megoldás Mika-6 minikazánnal

Ez egy olyan megoldás, ami nem jár annyi macerával, mint egy cirkófűtés kiépítése. Akár egy Mika mini kazán beüzemelésén is célszerű elgondolkodni, ha a régi konvektor helyére, ahelyett szeretne valami korszerű, hatékony fűtési megoldást telepíteni.

Szóval a parapetes konvektornak van más alternatívája is, mint a cirkófűtés. És nem is akármilyen alternativáról van szó. Kifejezetten hatékony készülékek ezek a mini kazánok.

És nem csak azért kiváló választás a mini kazán a konvektor helyett, mert nagy hatásfokkal dolgozik, hanem azért is, mert a cirkófűtéshez képest jóval egyszerűbb a telepítése.

Mini kazán a konvektor helyére - Nézzük a számokat!

Ami a számokat illeti: mondjuk egy Mika mini kazán akár egy 70 négyzetméteres lakás fűtésére is kiválóan alkalmas. A hatásfoka meghaladja a 90 százalékot, ami azért lássuk be, figyelemre méltó dolog…

Aki esetleg még nem látott ilyet - mert csak az új konvektorok és a cirkófűtéshez vásárolható fűtőtestek között nézelődött -, annak érdemes a Mika mini kazánokra is rákeresni. Valamelyest hasonlítanak a konvektorokra, de mégis inkább egy dizájnos kazánként mutatnánk be a készüléket. Ráadásul egy olyan kazán ez, ami mondjuk a nappaliban is jól mutat. Igen, jól olvasta: a kazán nem a fürdőbe vagy egy gépészeti helyiségbe megy. Ahogy arra fent már utaltunk, a konvektor helyére is kerülhet. De gyakorlatilag bárhová telepíthető a lakásban. Egyszerű fűtéskorszerűsítést tesznek lehetővé ezek a Mika-6 mini kazánok.

A Mika-6 kazánok megállják a helyüket bármilyen enteriőrben - Egyszerű fűtéskorszerűsítés

Nézzük meg egy kicsit a technikai paramétereket is! A bevezetőben említettük, hogy az egyes készülékek akár egy 70 négyzetméteres helyiség fűtésére is alkalmasak. Ennek ellenére azonban ez lokális fűtőtestnek tekinthető. Vagyis csak egy-egy szoba fűtésére ajánlják. Legalábbis a szabályok szerint ilyen készülékről van szó. A teljesítményt tekintve viszont több szoba fűtésére is alkalmas lehet. A készülékhez akár több radiátor is csatlakoztatható, így egyetlen mini kazánnal egy kisebb lakás fűtése is gond nélkül megoldható.

Fent utaltunk arra is, hogy a hatékony működés mellett a készülék nagy előnye, hogy a kiépítése rendkívül egyszerű. A Mika mini kazánok ugyanis nem igényelnek kéménykiépítést. A mini kazánok esetében ugyanis a füstgáz egy ventillátoros megoldással szerelt csőrendszeren keresztül távozik. Ami biztonsági szempontból is fontos információ. Hiszen míg a konvektoroknál van minimális esély a szén-monoxid visszaáramlására, addig a mini kazánoknál ez kizárt.

Jó-jó, ez mind jól hangzik, de hogyan működik egy ilyen mini kazán? Ezt a kérdést tette fel az egyik ügyfelünk, akinek - hasonlóan az imént leírtakhoz - érveltünk a készülék mellett.

Most akkor ez egy modern konvektor vagy egy radiátoros fűtési megoldás? Kettő az egyben - a legegyszerűbben talán így válaszolhatnánk.

A mini kazán úgy működik, mint egy hagyományos kazán? Vizet melegít és azt keringeti? Vagy csak simán gáz éget el, és a keletkezett hőt adja át? - záporoztak a kérdések a telefonban. Érthető, hiszen ahogy arra már utaltunk: nem mindenki ismeri a mini kazánokat.

Nézzük a válaszokat!

Szóval nem fűtőtestről, hanem egy kazánról van szó. A hőt ebben az esetben is a radiátor adja le. Akárcsak a cirkó esetében. Csak itt jóval rövidebb a víz útja a kazán és a radiátor között. Mint arra már utaltunk, lokális fűtési megoldásról van szó. Vagyis a kazán csak az adott helyiség fűtőtestjeit látja el melegvízzel.

Oké, eddig értem is - mondja az ügyfél. De hogyan kerül a víz mondjuk a nappaliban üzemelő minikazába?

És igazából ezen a ponton kapcsolódik be a fűtésszerelő a munkába. Hiszen a vizet valahogy el kell vezetni a radiátorokig. Ezt bizony nem lehet megspórolni. Akkor már inkább a cirkófűtés - válaszol mindezekre az ügyfél. Persze ez is megoldható, viszont a cirkófűtéshez használt kazán esetében szükség van kéményre. A mini kazánok esetében viszont a kémény kiépítésének vagy a kéménybélelésnek a költségét megspórolja. Illetve nem kell gáztervet készíttetni, nincs engedélyezési idő, sem rengeteg bürokratikus macera.

Fűtéskorszerűsítés és a Mika-6-os mini kazán

Mivel a mini kazánra más szabályok vonatkoznak, mint egy klasszikus központi fűtéshez használt kazánra, sokkal gördülékenyebb annak a beszerelése. Ráadásul a hatásfok tekintetében nem kell kompromisszumot kötni. Egy közepes méretű lakás fűtésére egyetlen készülék is alkalmas - érveltünk az alternatív fűtési megoldás mellett.

Rendben, ez elég meggyőző - hangzott el a telefonban. Már csak azt nem értem, hogy ha nincs kémény, akkor hogyan távozik a füst? - érdeklődött az ügyfél. A mini kazánok esetében a füstgáz egy csőrendszeren keresztül távozik. A beszélgetés elején említett ventillátornak itt van nagy szerepe. Az lesz az, ami rásegít arra, hogy a füst zárt rendszeren keresztül távozzon a készülékből. Kivezetés tehát van, de az nem tekinthető kéménynek. Ezután nagy csend lett a telefonban.

Egy pillanatra úgy tűnt, mintha az ügyfél letette volna készüléket. Pár pillanat után azonban kiderült, hogy csak elgondolkodott. Annyit mondott: akkor ez a mini kazán kiváló lenne a mi lakásunkban. A mi otthonunk ugyanis egy hatvanas években épült társasházban található. Vagyis a kéményt biztosan bélelni kéne, ha új kazánt üzemelünk be és cirkófűtést építünk ki.

Még egy utolsó kérdés - szólt az ügyfél. Mit tudunk kezdeni a régi, a fürdőben lévő vízmelegítővel? Ha cirkófűtést építünk ki, a kombi kazán meleg vizet is ad. A mini kazán viszont csak a fűtéshez szükséges vizet melegíti…

Ez csak részben igaz - válaszoltuk egyből. Hiszen a mini kazán is “befogható” használati melegvíz előállításra. De azt sem árt mérlegelni: attól még, hogy öreg egy vízmelegítő, működhet kifogástalanul. Nekünk az egyik szakterületünk a vízmelegítők korszerűsítése.

Úgyhogy ezt bátran ki merjük jelenteni. Azt valljuk: attól még, hogy koros egy gázkészülék, nem feltétlenül kell azt “nyugdíjba küldeni”. Vagyis, ha gondolja, mi első körben leellenőrizzük a vízmelegítőt. Ha az javítható, mi megjavítjuk. Ha nem, akkor úgy választjuk ki és úgy üzemeljük be a mini kazánt, hogy az használati melegvizet is képes legyen előállítani.

Hogy látja? Mikor mehetünk szerelni? A válaszon nem gondolkodott sokáig az ügyfél. Minél hamarabb, annál jobb - mondta. Így is lett, szinte azonnal mentünk, és megkezdtük a fűtéskorszerűsítést. Végül egyébként a vízmelegítő javítható volt. Így “csak” a radiátorokat kellett bekötni a mini kazánhoz.

És önhöz mikor mehetünk korszerűsíteni a fűtést? Hívjon minket és megbeszéljük!
Gebe logó

Gebe László +36 30 949 2052

Kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Fűtéskorszerűsítés árak: Fűtésszerelés árajánlat kérés
További hasznos információk: Fűtéskorszerűsítés

Mini kazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2020-07-19 09:38:56