logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

A FÉG konvektor javítása


nem mindenkinek sikerülhet

Jobb a konvektor szerelő segítségét kérni - A FÉG gázkonvektor javítása nem mindenkinek sikerülhet házilag.

Gázszerelőt keres? Hivatalos gázszerelő, arcképes gázszerelői igazolvány száma: Gebe László G/008333

Telefon +36 30 949-2052 / hívható 7 órától (ünnepnapokon is).

Tárcsázza a konvektor szerelő telefonszámát! - Ha jót akarnak, ezt a számot írják be a telefonjukba – tanácsolta az idős férfi a szomszéd lakásba frissen beköltöző családnak, amikor arról kérdezték, milyen gyakran szoktak meghibásodni a FÉG gázkonvektorok. A legjobb, ha az őszi begyújtás előtt kihívják a szakit, hogy elvégezzen egy röpke konvektor fúvóka tisztítás, ha kell, némi javítást, aztán nyugodtan nézhetnek a fűtési idény elé, nem lesz gondjuk a konvektorokkal. De hát ezek százéves készülékek – vetette oda a családfő. Az lehet, de nem a kor számít – hárított a szomszéd. A lényeg, hogy karban legyenek tartva – tette hozzá.
Konvektor

A konvektor szerelő így látja: Vannak, akik idegenkednek a gázkonvektoros fűtési módtól, mégsem akarnak áldozni a készülékek karbantartására.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vidékről Budapestre költöző család korábbi otthonában központi fűtés üzemelt, így lényegében csak hírből ismerték a gázkonvektorokat. Idegenkedtek is ettől a fűtési módtól, ám mivel egyéb vonatkozásaiban megfelelt számukra a lakás, a fenntartásaik ellenére megvásárolták. A középkorú családfő úgy gondolta, majd a neten utánanéz, hogyan is kell beüzemelni a FÉG gázkonvektorokat, s mire megjön a fűtési idény, elsajátítja a legfontosabb tudnivalókat. De az se áll távol tőle, hogy szétszedje és újjávarázsolja a ránézésre matuzsálemi kort megélt készülékeket.

Erről az elhatározásáról akkor se mondott le, amikor az idős szomszéd átadta nekik a konvektor szerelő telefonszámát. Ezt az embert keressék! – kapta hozzá a felszólítást és a magyarázatot: Ez a szaki évtizedek óta jár ide, már ahová hívják. Ebben a lakásban még nem járt, meg is látszik a gázkonvektorokon. Bezzeg, ha megnéznék az ő készülékeit.

Nosza, meg is nézték. Hát: volt némi különbség. Ahogy mondani szokás: a szomszéd gázkonvektorai akár tíz évet is letagadhattak volna a korukból. Sokkal fiatalabbnak tűntek, mint az övüké. Azért az mégse csak a gázszerelőn múlik – gondolta a családfő, és el is határozta, hogy a következő hétvégén hozzáfog a saját készülékei megfiatalításához. Addig megnéz a neten pár videót, azoknak a segítségével biztosan megtanulja, hogyan is kell azt csinálni.

Az emlegetett konvektor szerelő telefonszámát ugyan elfogadta, de nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget, mondván: szerelőből nincs hiány, majd talál ő magának. Ne már a szomszéd mondja meg, kit hívjon. Vagy esetleg rokona az illetőnek? – gondolkodott el.

A hirtelen jött hideg hirtelen elhatározást szül, de nem biztos, hogy a gázkonvektor hirtelen begyullad.

Három estét is azzal töltött el, hogy internetes videók segítségével tanulmányozta a FÉG gázkonvektorok működési elvét. Úgy találta, hogy nem lesz itt semmi baj, könnyen ki tudja majd tisztítani a készülékeket, aztán jöhet a tél. Ha meg végképp kénytelen csalódni a gázkonvektorokban, akkor jövőre lecserélik valamennyit.

A következő szombaton azonban közbejött valami, el kellett halasztani a konvektor tisztítási magánakciót. Az újabb hétvége munkával telt a családfő számára, aztán megkezdődött az iskola a gyerekeknek… Így ment ez egészen október első hétvégéjéig, amikor kissé szokatlanul hűvösre fordult az idő, és arra gondoltak, be kellene fűteni a lakásba.

A családfő úgy döntött, elég, ha bedurrant a konyhában, s az így előállított hőből enged majd a fürdőszobába és a hálószobákba is. Már indult is, hogy üzembe helyezze az őrlángot. Ahogy az internetes videókból tanulta…

Ám a konvektor mintha teljesen élettelen lett volna. Hiába próbálkozott, csak nem akart megjönni az a szikra, ami minden begyújtásnak a lelke. Nem volt mit tenni, hozzáfogott a konvektor burkolatának a leszereléséhez, hogy közelebb kerüljön a problémához. Hirtelen azonban nem talált ehhez megfelelő szerszámot, a mindentudó bicskával próbálkozott. Sikertelenül. A konyhai készülékkel csakhamar feladta, majd a gyerekek szobájában talán nagyobb szerencséje lesz – gondolta.

A tapasztalt konvektor szerelő szakterületéhez tartozik a tisztítás, a karbantartás, a beüzemelés.

Ott se lett nagyobb szerencséje. Csakhamar kénytelen volt belátni, hogy a jó öreg parapetes FÉG gázkonvektor begyújtása nem is olyan könnyű feladat, ha csak úgy hirtelen nekiugrik az ember. Magát hibáztatta: már régen ki kellett volna tisztítania a készülékeket, de hát nem volt rá ideje – jött a mindent megmagyarázó gondolat.

Azon az estén nem lett meleg a lakásban, bár egy kis langyosságot azért sikerült produkálniuk a gáztűzhely segítségével. Ez viszont a legdrágább meleg, ami egy lakásban létezik.

Nehezen akarta bevallani magának a családfő, mégis megtörtént: gázszerelőként gyorsan megbukott. Az internetes gyorstalpaló nem segített semmit. Elméletben tudta ugyan, hogy mit kellene csinálni, ha nem sikerül a begyújtás, de ahhoz se szerszáma, se ideje nem volt. Még szerencse, hogy nem idézett elő gázszivárgást.

Másnap becsengetett a szomszéd bácsihoz és bevallotta, hogy kudarcba fulladtak az előző esti begyújtási kísérletek. Azért ment, hogy újra elkérje a konvektor szerelő telefonszámát, mert időközben azt is elveszítette. A szomszéd persze szívesen odaadta.

Ez volt az a telefonszám. (Gebe László. +36 30 949 2052) Egy negyven éve a szakmába dolgozó szaki jelentkezett be a hívásra, aki jól ismerte azt a háztömböt, ahová a család költözött. Igaz, az ő lakásukban még nem járt, de a környéken gyakran megfordult. Az egyik szakterülete a konvektor szerelés, ezen belül is a tisztítás, a karbantartás, a beüzemelés.

Már másnap felkereste a családot. A konvektor fúvóka tisztítással kezdte, majd elvégezte a szükséges karbantartást, végül gond nélkül begyújtotta a készülékeket. Mindegyiket. Mivel a tulajdonos előre vetítette, hogy a fűtési idény végén tervezik lecserélni a régi konvektorokat, a szerelő felajánlotta: szívesen vállalja az új készülékek üzembe helyezését is előre egyeztetett fix árakon.

A családfő ezen némiképp meglepődött, hitte is, meg nem is, amit hallott. De azért biztos, ami biztos, beírta a telefonjába a szaki elérhetőségét, a naptárban pedig előjegyezte: májusban konvektor csere. Úgy is lett.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Konvektor
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2020-11-27 06:00:54