logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Megéri a fűtéskorszerűsítés


A fűtéskorszerűsítés megéri

Sok munka, de megéri a fűtéskorszerűsítés - Mutatjuk, hogy miért.


Sokba kerül melegen tartani a lakást, vagy nem érezzük biztonságosnak a kazánt, a konvektort? Általában ez az a két ok, amiért valaki fűtéskorszerűsítés mellett dönt. Persze előfordul az is, hogy a vízmelegítő sorozatos meghibásodása után tárcsázzuk a cirkó szerelő telefonszámát. Merthogy a legtöbben nem klasszikus fűtésszerelőt keresnek, hiszen határozott céljuk, hogy a cirkófűtést választják.

Fűtéskorszerűsítés esetén tárcsázzuk a cirkó szerelő telefonszámát.

Hozzáértőként mondjuk, hogy jól döntenek. A cirkófűtésnek ugyanis nincs párja. Akár kombi gázkazánról van szó, akár egy egyszerűbb, “csak” fűtésre szolgáló kivitelről, a cirkófűtés biztos megoldás. Több szempontból is. De mielőtt a fűtéskorszerűsítés mellett szóló érveket sorolnánk, nézzük meg, mitől cirkó a cirkófűtés. Nem kell komplikált dolgokra gondolni, talán az elnevezésből is lehet következtetni a működési elvre. A cirkó gázkazánban a fűtővíz körbe-körbe áramlik. Vagyis cirkulál - innen jön a név. A kazán a felmelegített vizet egy szivattyú segítségével pumpálja a csövekbe és a radiátorokba. Majd miután a fűtőtest leadta a hőt, az elhasznált víz újra a kazánba áramlik és megint felmelegedik. Gondoljon csak bele, mennyire gazdaságos megoldás ez. Arról nem is beszélve, hogy milyen hatékony. Cirkó szerelőként azt szoktuk mondani, hogy egy konvektoros fűtéssel szemben a cirkó fűtés nagyjából fele annyiba kerül - legalábbis a fenntartást illetően. És ez csak a fűtés. Ha már szóba került a fűtéskorszerűsítés, talán érdemes a melegvíz előállításának a technológiáját is átgondolni.
Cirkó

Nem csak a fűtéskorszerűsítés, hanem a használati melegvíz előállítás modernizálásában is segít a cirkó szerelő.

Mi általában azt szoktuk javasolni: ha már új kazánt veszünk, legyen az kombi gázkazán. Ez annyival több az imént említett változatnál, hogy a készülék a fűtéshez szükséges melegvíz előállítása mellett használati melegvizet is képes produkálni. Az elv itt is ugyanaz, mint a fűtésnél. Az átfolyó vizet melegíti fel a készülék, így nincs hőveszteség. Hiszen nem kell tárolni a melegvizet. Sok más kazán működtetése attól lesz drága, hogy folyamatosan fűteni kell a tartályban lévő vizet. Ha pedig az elfogy, akkor egy darabig nem is lesz melegvíz. Szóval nem csak, hogy gazdaságosabb a cirkó, hanem praktikus is. Csak annyit melegít, amennyit elhasználunk a fürdéshez vagy éppen a mosogatáshoz. Szóval, ha már a fűtéskorszerűsítés mellett dönt, érdemes megvizsgálni a kombi kazán felszerelésének a lehetőségét is.

A fűtéskorszerűsítés a biztonságot is növeli

Azt már tudjuk, hogy a cirkó fűtés gazdaságos. De vajon biztonságos-e? Természetesen. Egyébként nem ajánlanánk. A zárt égésterű verziók kifejezetten azok. Ezek esetén egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a szén-monoxid visszaáramolna az adott helyiségbe. Az égés ugyanis - ahogy a nevében is szerepel - zárt rendszerben történik. De nem csak itt, a kazán környékén hárul el a szén-monoxid veszély, ha zárt égésterű kazánnal működtetett cirkó fűtést építtetünk ki. Ebben az esetben a fűtőtestek is teljesen biztonságosak. Nem úgy, mint az elöregedett konvektoroknál.

Vagyis, ha cirkó fűtésre vált, gyakorlatilag nullára csökkentheti a szén-monoxid mérgezés veszélyét. Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az, aki hagyományos, nyílt égésterű vízmelegítőt használ és konvektorral fűt, az rettegjen. Csupán annyit igyekeztünk sugallni, hogy a fent említett fűtés típusnál aligha építtethetünk biztonságosabbat. Meg gazdaságosabbat. Hiszen a cirkó fűtés technológiai szempontból is korszerű. A kazánokon ugyanis digitálisan állítható a víz hőfoka, a termosztáttal beállítható, mikor fűtsön és mikor ne. Illetve az is lehetővé válik, hogy külön-külön szabályozzuk a hőmérsékletet a lakások egyes helyiségeiben.

És mindezt csak családi házban építhető ki?

Nem, a cirkó szerelő lakásban is kiépíti a cirkófűtést. Csak ez talán valamivel komplikáltabb dolog. Bár minden relatív, hiszen családi házban is adódhatnak váratlan helyzetek. Lényeg a lényeg: akár családi házba, akár lakásba szeretne cirkót, a fűtéskorszerűsítés megoldható. Csak hívjon minket! Gebe László. +36 30 949 2052

Illetve kalkuláljon azzal, hogy egy egyszerű konvektor cseréhez képest a cirkónál nagyobbak a költségek, és több utánajárást is igényel a dolog. Például engedélyezett gáztervre van szükségünk. Ezt egy jogosultsággal rendelkező gépészmérnök készíti el. Amit az adott település gázszolgáltatójához kell beadni. Budapesten értelemszerűen a Fővárosi Gázművekhez. Aztán fontos, hogy a területileg illetékes kéményseprő cégtől is kérjünk állásfoglalást. Hiszen csak az ő szakvéleményük birtokában lehet beüzemelni az új berendezést. Ha ez is megvan és a gázmű is jóváhagyta a tervet, elindulhat a munka. Innentől lép be a képbe a cirkó szerelő, aki szakszerűen elvégzi a fűtéskorszerűsítés munkálatait. Amikor ez kész, a gázszolgáltató leellenőrzi a kivitelezést. Illetve nyomáspróbát végez és jegyzőkönyvet is kiállít. Innentől már beüzemelhető a cirkófűtés.

Lehet, hogy ez utóbb leírtak kicsit komplikáltnak tűnnek, de valójában nem azok. Főleg, ha minket bíz meg a kivitelezéssel. A szakértelmünkre ugyanis az engedélyeztetésben is számíthat... Ha ennek ellenére is bizonytalan lenne a fűtéskorszerűsítést illetően, gondoljon arra, hogy mennyivel takarékosabb és korszerűbb fűtése lesz, ha a cirkófűtést választja.

Illetve nem csak a fűtés lesz modernebb, hanem a használati melegvíz előállítása (a kombi kazán esetén) is a 21. századnak megfelelő lesz. Az energiatakarékosság tekintetében mindenképpen. Így ugyanis nem kell folyamatosan melegen tartani a vizet. Csak annyit fűt a készülék, amennyit elhasználunk. Ja, majd elfelejtettük. A cirkó fűtésbe nem csak a radiátorok, hanem a padlófűtés is bekapcsolható. Ami azért lássuk be, elég vonzó opció. Szerintünk mindenképpen. Gondolja át ön is mindezt!

Ha pedig kérdése lenne, egyeztetne a lehetséges kivitelezési megoldásokról, hívjon minket!

Gebe László: +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Cirkó
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-01-31 15:38:04