logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Szén-monoxid érzékelő


Kötelező tartozéka a lakásnak

A szén-monoxid érzékelők sem olyanok már, mint régen. És ezt most nem rossz értelemben mondjuk. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek hála ugyanis már kezdenek kiszorulni a piacról a kevésbé megbízható berendezések.

Csak kifogástalanul működő szén-monoxid érzékelőt vásároljunk!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a katasztrófavédelem közösen szeretné elérni, hogy szén-monoxid mérgezés egyáltalán ne fordulhasson elő. Azért, hogy mindez teljesüljön, egyebek mellett felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy melyek azok a szén-monoxid érzékelők, amik nem számítanak manapság megbízhatónak. Amikből sajnos rengeteg van. Illetve volt az ellenőrzések megkezdéséig. Egy nem olyan régen tartott teszt során ugyanis negyvenkét termékből csupán tizenkettőről állapították meg azt, hogy kifogástalanul működik. A silány minőségű berendezésektől tehát megtisztítják a piacot.

Viszont attól még, hogy a fogyasztóvédelem kiszűri a nem megbízható készülékeket, sajnos történnek balesetek

Az érintett lakások nagy százalékában ugyanis nincs szén-monoxid érzékelő. Ha csak a 2012-es évet nézzük: azokban az otthonokban, ahol a mérgező gáz mértéke az egészségre ártalmas mennyiségben halmozódott fel, túlnyomórészt nem volt szén-monoxid érzékelő. Egészen pontosan csupán az ingatlanok 17 százaléka rendelkezett olyan berendezéssel, ami jelez, ha visszaáramlik a lakásba a színtelen, szagtalan mérgező gáz.
Érzékelő

Ami viszont bíztató, hogy egy évvel később, 2013-ban már a lakások 58 százalékába szereltek szén-monoxid érzékelőt. Ami ugyan nem jelenti feltétlenül azt, hogy kevesebbszer riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. De legalább csökken a tragikus kimenetelű esetek száma. A szén-monoxid érzékelők ugyanis még az előtt jeleznek, hogy a felgyülemlett gáz egészségre ártalmas mennyiségben lenne jelen a lakásban.

Hol vegyünk megbízható szén-monoxid érzékelőt?

Lehetőleg ne szupermarketben. A szakemberek a tüzeléstechnikai szakboltokat javasolják. Azokban ugyanis szinte biztos, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által biztonságosnak ítélt berendezések kaphatók csak. Hogy melyek ezek a készülékek?
Érzékelő

Az NFH természetesen a megbízható szén-monoxid érzékelők és kifogásolhatóan működő berendezések listáját is nyilvánosságra hozza. Ez utóbbi kategóriába nem csak azok tartoznak, amik a veszélyhelyzetben elmulasztották a jelzést, hanem azok is, amik akkor is riasztottak, amikor nem is volt valós probléma. Hogy melyek azok a szén-monoxid érzékelők, amik biztosan megfelelnek az elvárásoknak és melyek azok, amelyek nem, a fogyasztóvédelem oldalán megtekinthető. Itt minden évben közlik az aktuális listát.
Fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálattal érintett szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája

De attól még, hogy van egy megbízható szén-monoxid riasztónk, nem tettünk meg mindent a veszélyhelyzet időben történő érzékelése érdekében

A fogyasztóvédelem ahhoz is ad tanácsot, hogy miként célszerű elhelyezni a készülékeket a lakásban. Először is jobb, ha nem magunk kísérletezünk, inkább kérjük szakember tanácsát.

A szén-monoxid érzékelőt egyébként célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől. Lehetőleg úgy, hogy olyan helyiség felé nézzen, ahol rendszeresen tartózkodnak a lakók. A készülék ideális magassága 1,5-2 méter. A szegélyektől, a falak sarkaitól pedig minimum 30 centiméter távolságot hagyjunk el. Fontos, hogy tudjuk: minden megbízható készüléknek rendelkeznie kell egy teszt gombbal. Ezzel ellenőrizhetjük le, hogy a szén-monoxid érzékelő valóban működik-e. Lényeges továbbá, hogy a szén-monoxid érzékelőknek is van szavatossági idejük. Ha egy berendezés meghaladta ezt az élettartamot, mindenképpen cseréljük le.

A fogyasztóvédelem hangsúlyozza továbbá azt is, hogy nem szabad kizárólag a szén-monoxid érzékelőre bízni az életünket. A fűtőberendezések, a gázkészülékek rendszeres ellenőriztetését, karbantartását nem szabad így se megspórolni. Gondoskodni kell továbbá arról, hogy kéményseprő is elvégezze a rendszeres ellenőrzést.

Ránk ez utóbbiakban számíthat. A szén-monoxid érzékelő beszerzésében nem tudunk segíteni, de annak a beüzemelését bátran ránk bízhatja. Mi a fogyasztóvédelem és a katasztrófavédelem tanácsainak megfelelően fogjuk azt felszerelni. De ami még ennél is fontosabb, hogy a beüzemeléskor a gázkészülékeket is ellenőrizzük. Illetve, ha szükséges, javítjuk a készüléket. És ez az, ami igazából életet ment. A karbantartás az, amin sokan spórolnak, pedig nem szabadna. Főleg, hogy a Magyarországon használt gázos berendezések nagy százaléka elavultnak számít. Ami nem egyenlő azzal, hogy ezek kidobásra érettek. A régi készülékek ugyanis megfelelő karbantartás mellett évtizedekig biztonságosan működtethetők. És ha már a gázkészülékek életkorát előhoztuk: a szén-monoxid érzékelő megvásárlását akkor se halogassuk, ha teljesen új a gázkészülékünk. Hiba ugyanis bárhol lehet. Fontos tudatosítani: a szén-monoxid érzékelő minden - gázos berendezést használó - lakásnak kötelező tartozéka kell, hogy legyen.

Egy szén-monoxid érzékelő beszerzésén ne múljon a család biztonsága!

Még egyszer tehát összegezzük, mit tehetünk azért, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a gázos berendezések használata.

Évente legalább egyszer ellenőriztessük a gázkészülékeinket. Ha szükséges, javíttassuk meg azokat. Amennyiben bármilyen hibát észlelünk azokon, azonnal hívjunk szakembert.

A gázkészülék típusától, korától függetlenül szerezzünk be szén-monoxid érzékelőt. Azt lehetőleg tüzeléstechnikai szakboltban vásároljuk meg. Méghozzá a fogyasztóvédelem által meghatározott pozitív berendezési lista alapján. Csak olyan szén-monoxid érzékelőt vegyünk, ami szerepel a hatóság felsorolásában. Ha már rendelkezünk szén-monoxid riasztóval, ellenőrizzük le, hogy az nincs-e véletlenül a negatív listán. Valamint azt, hogy nem járt-e le a szavatossági ideje. Ha bármelyik teljesül, haladéktalanul cseréljük. A készülék felszereléséhez pedig kérjük szakértő tanácsát.

Budapesten, Pest megyében akár minket is hívhat. A szén-monoxid érzékelő felszerelésében, továbbá a gázkészülék karbantartásában, javításában is számíthat ránk.

Gebe László: +36 30 949 2052

Gebe logó

Itt keressen minket! : Gázszerelő Budapest

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Érzékelő
Érzékelő
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-05-24 12:47:34