logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

A gázkészülék szerviz


akkor is segít

ha mi már lemondtunk a berendezésről


Gázkészülék szervíz? Van még ilyen szolgáltatás? Vagy ha elromlott egy gázkészülék, akkor az mehet is a kukába? Egy biztos, a mai készülékek már nem nevezhetők örök életűeknek.

A gázkészülék szerviz segít a régi készülékeken

Sokszor hallani, hogy általában öt év, amíg egy műszaki berendezés kifogástalanul működik, aztán sorban jönnek elő a hibák. Ezt hozta a fogyasztói társadalom… A gyártóknak ugyanis nem az az üzlet, hogy valaki megjavíttatja a készüléket, hanem az, ha újat vesznek. Persze egyesek hozzáteszik ehhez, hogy ezáltal a gyártó iránti bizalom is csökken. Miért tennék ezt a fogyasztókkal? Mert egyszerűen így alakult ki a világ. Lehetne örök életű gázkészüléket vagy akár televíziót is gyártani, csak az drágább lenne, mint a többi készülék. Az pedig kinek kéne? Ha ugyanis valaki vásárol, kétségtelenül az árat nézi. No, de ne nézzük ilyen borúsan a dolgot.
Gáztűzhely

A tapasztalt szerelő, a gázkészülék szervíz ugyanis segíthet, hogy öt év után se kelljen kidobni a berendezést

És ezzel válaszolunk is a bevezetőben feltett kérdésre: Létezik még gázkészülék szervíz? Igen. Csak nem mindenki vállal ilyen munkát. Meg a fent említett, fogyasztásra ösztönző szokások is inkább azt erősítik bennünk, hogy hagyjuk a régit, vegyünk inkább új gázkészüléket. Ez hibás megközelítés. Több szempontból is. Anyagi oldalról mindenképpen. Ritkán romlik el ugyanis úgy egy gázkészülék, hogy annak a javítása többe kerüljön, mint egy újnak a beszerzése. Másrészt egyszerűbb is egy javítással foglalkozó gázszerelő telefonszámát bepötyögni a telefonba, mint felkutatni, megvásárolni és felszereltetni egy új vízmelegítőt - mondjuk. Bár az, hogy egyszerű tárcsázni a gázszerelő számát, relatív. Akkor biztosan egyszerűbb a dolgunk, ha megtaláltuk azt a szakembert, akit gázkészülék szerviz esetén is hívhatunk. Merthogy - ahogy erre fent is utaltunk - nem minden gázszerelő foglalkozik javítással. Új, pontosabban 5-10 éves gázkészülék szerelésére még csak-csak vállalkoznak a szakik, de a jó öreg vízmelegítők, bojlerek, tűzhelyek már többeknek feladják a leckét. Pedig… Ezek azok a készülékek, amik valóban örök életűek. Úgy össze vannak rakva, hogy apróbb alkatrészek cseréjével újra működőképessé varázsolhatóak. Persze a rendszeres karbantartás ezeknél sem árt. Az viszont kétségtelen, hogy ha kap egy kis odafigyelést, akkor egy 30 éves gázos vízmelegítő ugyanúgy szolgál minket, mint egy korszerűbb társa.

A gázkészülék szerviz telefonszáma jól jöhet akkor is, ha új a készülékünk és akkor is, ha már “ezer éves” vízmelegítő dolgozik nekünk

Új készülék esetén a beüzemelésben és a gazdaságos működés beállításában lehet szükségünk gázszerelő segítségére. Pár éves készülékeknél előfordul, hogy az úgynevezett “finomhangolások” miatt szólnak nekünk. Előjöhetnek ugyanis a kezdeti időben is olyan hibák, amik csak a használat során jelentkezhetnek. Ezek általában olyan problémák, amiktől ugyan még működik a gázkészülék, de hosszú távon zavaró lehet a rendszer hiányossága. Aztán az öt évnél idősebb gázkészülékeknél jön elő olyan hiba, amikor már biztosan a gázkészülék szerviz telefonszámát kell tárcsázni. Öt-tíz éves berendezésnél - főleg, ha nincs rendszeres karbantartás - esélyes, hogy az elhasználódott alkatrészek cserére szorulnak. Aztán vannak a 20-30, vagy még ennél is idősebb gázkészülékek. Ezekről sokan már lemondanak, pedig nem kell. Még a legreménytelenebb helyzetben is megmenthető egy ilyen, “ezer éves” gázkészülék. Mi már csak tudjuk. Ugyanis több mint negyven éve szerelünk gázkészülékeket. Láttunk már olyan berendezéseket, amikről más már lemondott, mi mégis adtunk egy esélyt a javításnak. Szerencsére. Hiszen így több százezres kiadást spóroltunk a lakás tulajdonosának.

Hogyan javította meg a vízmelegítőt a gázkészülék szervíz?

Egészen pontosan az történt, hogy a lakás felújításakor hívtak minket. Egy régi FÉG vízmelegítő volt az, amit javítani kellett. A gombok hiányoztak róla, nem gyújtott be, el volt koszolódva a fúvóka, teljesen vízköves volt. Rengeteg hibát mutatott. Látszott, hogy régóta nem használták, illetve amikor használatban volt, akkor se gondoskodtak a karbantartásról. Szóval fel volt adva a lecke. Mi leszereltük, elvittük a készüléket a szervizbe. A cserélendő alkatrészeket újakkal helyettesítettük, megtisztítottuk a vízkőtől és tettünk egy próbát. Felszereltük a felújított lakás újjávarázsolt fürdőjébe. Beüzemeltük, beállítottuk a hőfokot és átadtuk. És, hogy ez a javítás miért jelentett több százezer forintos spórolást az ügyfélnek? Azért, mert ha nem tudtuk volna megjavítani, akkor új gázkészüléket kellett volna vennie. Ami még hagyján, hiszen egy lakásfelújítás során nem ez a legnagyobb tétel. Az igazi problémát az jelentette volna, hogy a kéményt is ki kellett volna bélelni. Az új készülék ugyanis nem szerelhető fel csak úgy. Bár egyesek szerint ezt nem a lakástulajdonosnak kell fizetnie, hanem a társasháznak. De ez örök vita. Nem véletlenül, hiszen több százezer forintos tételről van szó. Így viszont se a közös költségből, se a lakástulajdonos megtakarításából nem kellett áldozni a kémény bélelésére.
Ami pedig a vízmelegítőt illeti, a teljesen letisztított burkolattal gyönyörűen illik a felújított fürdőbe. De, ami még ennél is fontosabb, megbízhatóan működik. Mindig van megfelelő mennyiségű, hőmérsékletű melegvíz, ráadásul rendkívül biztonságos. És ezt utóbbit külön ki kell, hogy emeljük. Hiszen ha egy kókler gázszerelő jön hozzánk, nem biztos, hogy erre is figyel. Mivel mi gázkészülék karbantartással is foglalkozunk, nálunk a biztonsági ellenőrzés is prioritás. És itt érkeztünk el egy nagyon fontos dologhoz. Hiába működik megfelelően a gázkészülék, a karbantartást nem szabad megspórolni. Részben azért, mert így megnövelhető a berendezés élettartama. Másrészt azért, mert így biztosak lehetünk abban, hogy nincs és nem is lesz szén-monoxid szivárgás. Nyilván ez utóbbi prioritás a régi készülékek esetében, de az élettartam növelő karbantartás a pár éves berendezéseknél is fontos.

Lényeg a lényeg: gázkészülék szervíz létezik ma is, és van is rá igény. Legalábbis kell, hogy legyen. A karbantartás miatt mindenképpen, meg hát miért is dobnánk ki egy olyan gázkészüléket, ami még javítható?

Ön hogy látja? Ha gázszerelőt keres Budapesten - akár készülék javításra, akár karbantartásra -, hívjon minket!

Gebe László: +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Gáztűzhely
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-01-31 15:27:39