logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Takarékosan a gázenergiával!


Magas fűtésszámla?

Takarékosan a gázenergiával! A kazán, de más is okozhatja a magas fűtésszámlát

Beindult a kazán, melegíti a vizet, nyugodtak lehetünk, nem fogunk fázni a lakásban. Ez így nagyon egyszerű és kényelmes. Csakhogy. A kazán ugyan teszi a dolgát, azaz fűt, de egyáltalán nem lehetünk nyugodtak, ha nem gondoljuk végig, hogy fűtés és fűtés között óriási különbségek vannak. Mégpedig a fűtés, közelebbről a kazán működésének hatásfokát nézve. És az bizony érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. Lehet, hogy akkor lesz csak igazán melegünk, amikor meglátjuk a fűtésszámlát…?

A kazán egy adott fűtési szezonban csak nagyon rövid ideig, általában pár napig, esetleg egy-két hétig működik teljes terheléssel

Akik autót vezetnek, a legtöbb típusnál pontosan nyomon követhetik, hogy mennyi a jármű fogyasztása az adott pillanatban. Nem meglepő, hogy mondjuk, kettes fokozatban jóval többet jelez a műszer, mint ötödikben. Kényelmes tempóban, óránként 90 kilométeres sebesség mellett kisebb értéket mutat a kijelző, mint amikor elindulunk, vagy a kettes fokozatból hármasba kapcsolunk. Nyugodt autózásnál kevesebb üzemanyagra van szüksége a motornak, mint amikor gyorsítunk. Ez így természetes mindenki számára.

Valami hasonlót kell elképzelnünk a hőtermelő berendezések, azaz a kazánok, a cirkók működése során is. A kazán hatásfoka az, ami megmutatja számunkra, hogy mekkora energia felhasználással működik a berendezés. Igen ám, csakhogy a kazán egy adott fűtési szezonban csak nagyon rövid ideig, általában pár napig, esetleg egy-két hétig működik teljes terheléssel, azaz – az autó motorjára lefordítva – ötödik sebességben, tehát kényelmes és takarékos üzemmódban. Csak amikor huzamosabb ideig nagyon hideg van. Egyébként pedig a kazán – 200-240 napon át – csökkentett terheléssel, részleges hatásfokkal szolgáltatja a meleget. Autós nyelven harmadik-negyedik fokozatban megy. Ennek megfelelően a kazán úgynevezett kiterheltsége az üzemelés idején 50 százalék alá is csökkenhet.

Ha ezeket az értékeket minden egyes napra vonatkozóan összeadjuk, majd elosztjuk a fűtési napok számával, megkapjuk az átlagos hatásfokot. A kazán ténylegesen tehát nem a készülékhez mellékelt tájékoztatóban megadott hatásfokon üzemel, hanem ezt az átlagos hatásfokot kell alapul venni. Ennek megfelelően, ha a kazán gyárilag megadott hatásfok értéke például 92 százalék, ami egyébként jó értéknek tekinthető, ettől még előfordulhat, hogy a berendezés éves átlagos hatásfoka csupán 70 százalék vagy még annál is kevesebb. Jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak a korábbi években gyártott hazai kazánok. A valóban minőségi kazánok katalógusaiban, gépkönyveiben ezért aztán már nem a hatásfokra, hanem az éves hatásfokra vonatkozó adatokat adják meg.

A szükségesnél kétszer nagyobb kazán a leghidegebb időben sem fog teljes terheléssel üzemelni, hanem csak 50 százalékos kiterheltséggel.

De miért lényeges ez a fogyasztó szempontjából?

Egyszerű a magyarázat. Sokan gondolkodnak úgy, hogy ha nagyobb kazánt vásárolnak, biztosan nem lesz gondjuk a fűtéssel. Nem is lesz, ám azzal nem számolnak, hogy a kelleténél nagyobb hőtermelő berendezés – éppen a fent részletezett hatásfok-eltérések miatt – veszteségesen fog üzemelni.

Íme, egy riasztó adat.

Egy, a szükségesnél mondjuk, kétszer nagyobb kazán a leghidegebb időben sem fog teljes terheléssel üzemelni, hanem csak 50 százalékos kiterheltséggel, amihez precíz számítások szerint mindössze 81 százalék hasznosítási fok tartozik. A fűtési idény legtöbb napján ez a kiterheltség akár jóval 50 százalék alatt is mozoghat, ennek megfelelően a hasznosítási fok még a 81 százalékot se éri el. És így gyűlik a veszteség napról napra. Mindez pedig fölösleges költéshez vezet, nem beszélve a környezetszennyezésről. Gondosabb és előrelátóbb tervezéssel a fűtésköltséget is csökkenthetjük és a környezetünket is jobban óvhatjuk. A lényeg tehát, hogy pont akkora teljesítményű kazánt vásároljunk, amekkorára szükségünk van. Se nagyobbat, se kisebbet.

Van persze még más megoldás is. Vásároljuk a legkorszerűbb berendezéseket! Az úgynevezett alacsony hőmérsékletű és a kondenzációs kazánok például olyan kialakításúak, hogy esetükben a kiterheltség csökkenésével nem, vagy csak nagyon kis mértékben mérséklődik a hasznosítási fok. Ennek eredményeképpen az éves átlagos hatásfok nagyjából azonos a teljes terheléshez tartozó hatásfok értékkel. Ezt számos technikai újítás teszi lehetővé, ezért ezeknek a kazánoknak az ára is magasabb. Ha azonban előrelátóan gondolkodunk és utána számolunk, a megtakarítható gáz árában ez az árkülönbség pár év alatt megtérül.

Mindamellett azért arra is érdemes figyelni – ha már a hatékony energiafelhasználásról beszélünk -, hogy amennyiben egy fokot változtatunk a lakás hőmérsékletén, az mintegy 8 százalékkal változtatja meg az éves energiafelhasználást. Leegyszerűsítve: aki 20 fok helyett folyamatosan 24 fokra fűti fel az otthonát, nagyjából 30 százalékkal magasabb számlával számolhat.

Ha a kazán óránkénti ki-bekapcsolásainak a száma tíz fölött van, az komoly problémát jelez, amiről érdemes a szakembert is tájékoztatni

És néhány apróságnak tűnő körülményről még nem is beszéltünk. Azt már tudjuk, hogy a túlzott energiafogyasztás oka lehet a rossz minőségű kazán – persze ne tegyük mindenért felelősség a berendezést – és a túlságosan magas belső hőmérséklet. Emellett számolni kell azzal is, hogy a nem megfelelően záródó ablakok miatt ugyancsak magasabb gázszámlára kell készülnünk. De ez még nem minden.
Gázkazán


Léteznek olyan veszteségforrások, amiknek az okait a szakemberek is csak alaposabb vizsgálódás, esetleg műszeres mérés alapján tudják feltárni, beazonosítani. Ilyen például a kazán karbantartásának a hiányából fakadó problémák sora. Az elszennyeződött égő, az égéstermék lerakódásokkal szennyezett hőcserélő, az elvízkövesedett hőátadó felület mind-mind olyan problémák, amik a hatásfok csökkenésével járnak, és amiknek a következtében felesleges többletenergia felhasználás történhet.

A nem tökéletes, más kifejezéssel oxigénhiányos égés megint egy olyan körülmény, ami nem csak gazdaságtalan, de bizonyos esetekben balesetveszély forrása is lehet. Ez leggyakrabban új vagy felújított épületekben fordul elő, ahol jó hőszigetelő képességű, fokozott légzárású nyílászárókat építettek be. Ezek olyannyira tömören zárnak, hogy egyáltalán nem engedik be a kazán megfelelő légellátáshoz szükséges levegőt. Ennek híján az égés rossz hatásfokú, és közben mérgező szén-monoxid is termelődhet. Ennek az állapotnak a tartós vagy időnkénti előfordulását műszeres méréssel csak szakember tudja kimutatni.

Veszteségforrás lehet az is, ha a kazán túl gyakran kapcsol ki, illetve be. Ilyenkor ugyanis a készülék az üzemi hőmérséklet eléréséig az optimálisnál gyengébb hatásfokkal működik, ráadásul elégetlen gáz távozik a kéménybe. Ha az óránkénti ki-bekapcsolások száma tíz fölött van, az bizony komoly problémát jelez, amiről érdemes a szakembert is tájékoztatni.

A gáz túlfogyasztását okozó tényezők ráadásul egymásra rakódnak, így ha mindent figyelembe veszünk, akkor könnyen előfordulhat, hogy hibás kazánnal és számos egyéb tényező hatására egy hagyományos épület, lakás ötször, de akár hatszor is több energiát fogyaszthat, mint egy jó fűtőberendezéssel felszerelt hőszigetelt épület. Ugye, micsoda különbség!

Ha ön is úgy érzi, hogy túl magas a gázszámlája, hívjon minket! (+36 30 949 2052) Segítünk kideríteni, hogy mi okozhatja a többlet energia felhasználást, s ha kell, gondoskodunk is arról, hogy kevesebbet fizessen. Nagy hozzáértéssel, negyven évi szakmai tapasztalattal.

Gebe László : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Gázkazán
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-06-06 15:56:05