logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Az öreg gázszerelő


és a konvektor

Az öreg gázszerelő és a konvektor - Ez nem egy mese címe


Az öreg gázszerelő és a konvektor. Ez lehetne akár egy mese címe is. De nem az. Bár valamelyest mesébe illő az, amikor a gázszerelő a konvektor pattanásából, a láng színéből is tudja, hogy mi lehet a készülék problémája. Egy, az évtizedek óta a szakmában lévő gázkészülék szerelő ilyen.

A gázszerelő pillanatok alatt feltárja a hibát - Ez az a képesség, amire a gázkonvektor tulajdonosoknak szükségük van.

Ami érthető, hiszen kinek van arra ideje, hogy órákon keresztül a gázkészülék szerelő mellett gubbasztva várja azt, hogy a szaki rátaláljon a konvektor működési hibájára. Merthogy sajnos ilyen is van. Azok a gázszerelők, akik még kevés készüléket szereltek, érthető módon lassabban találnak rá a hibára. Ha egyáltalán rátalálnak... Illetve nem is a hiba az, amit meg kell fejteni, hanem a javítási mód az, amire rá kell jönni. Sőt, a fiatal gázszerelők közül sokan vannak úgy, hogy le is mondanak a készülékről. A kiszállás után pár perccel megállapítják, hogy nincs más választás, új konvektort kell venni. Tény, hogy ez gyors eljárás, de mondanunk sem kell: jóval drágább is, mintha az öreg szaki javítaná meg a készüléket. Részben azért, mert a diagnózist felállító gázkészülék szerelő szakembert is ki kell fizetni, aztán venni kell egy új konvektort és be is kell üzemelni azt. Nem akarunk senki se megrémiszteni, de így lesz egy rosszul megválasztott szakember pár ezer forintos javítási díjából százezres kiadás.

Ennyit meg is spórolhat önnek a gázszerelő.

Méghozzá az a bizonyos öreg szaki. Hiszen ő nem azzal kezdi, hogy keresztet vet a régi konvektorra. Az ugyanis, aki már negyven éve van a szakmába, tudja: attól még, hogy koros egy konvektor, nem feltétlenül kell megválni tőle. Sőt, minél idősebb egy készülék, annál nagyobb az esély arra, hogy újra beüzemelhető lesz. Ellentmondásosan hangzik, de igaz. Régen ugyanis még úgy készítették el a gázkészülékeket is, hogy azokat meg lehessen javítani. Ma viszont már hamar mondhatjuk egy készülékre, hogy cserére érett. Az öreg gázszerelő persze csak a legvégső esetben mond ilyet. Először előveszi az évtizedek alatt felhalmozódott tudást, és tüzetesen átvizsgálja a készüléket. Ami nála nem órákat jelent. Hiszen, ahogy arra már korábban utaltunk, a tapasztalt gázkészülék szerelő apró hangokból, kattanásokból, a láng színéből is tudni fogja, hogy merre keresse a hibát. Illetve nem csak azt tudja, hogy merre keresse, hanem azt is, miként javítsa azt meg.

Persze attól még, hogy a gázszerelő pikk-pakk megszereli a készüléket, nem veszi félvállról a meghibásodást.

Pont, hogy a tapasztalat mondatja vele: a kapkodás nem vezet jóra. Meghát mégiscsak egy olyan berendezésről van szó, ahol gázzal bánnak. A gáz pedig nem veszélytelen. Félni nyilván nem kell tőle, de a körültekintő hozzáállást nem spórolhatjuk meg. A gázszerelő tudja ezt, így nem csak a hiba javítására koncentrál. Ha már megjavította a konvektort, azt is megnézni, hogy biztonságosan működik-e. Nem szivárog-e a szén-monoxid és nem szökik-e sehol a gáz. Ezt egyébként kérni sem kell. Legalábbis az öreg gázkészülék szerelőtől. Hiszen neki a biztonság az első. Az más kérdés, hogy megbízói oldalról célszerű inkább rákérdezni a biztonsági ellenőrzésre, minthogy kimaradjon...
Kovektor

Ha minket hív, kérnie sem kell. Nálunk természetes, hogy a javítás mellett a működési biztonságot is ellenőrizzük.

Meg persze a hatékonyságot is. Mert az, hogy működik a konvektor, csak egy dolog. Az, hogy biztonságosan működik, az már egy másik dolog - bár ez a legfontosabb. De számít az is, hogy milyen hatékonysággal melegít a készülék. Azzal ugyanis nincs kisegítve az ügyfél, ha egy olyan készüléket adunk át neki, ami ugyan fűt, de a többszörösét fogyasztja a gáznak, mint a hiba megjelenése előtt. Befektetésnek ez semmiképpen nem tekinthető, és még “tűzoltásnak” is nagyon gyengécske megoldás. Hiszen a javítás költsége és a pluszban felhasznált gázért fizetett összeg együtt már rövid távon kiadhatja egy új készülék árát. Szóval lényeges, hogy a hatásfokra is odafigyeljen a szerelő. És ez megint egy olyan dolog, amit az öreg szakitól nem kell kérni. A beüzemeléskor nem csak annyit néz meg, hogy ég-e a láng, melegít-e a konvektor, hanem azt is, hogy azt milyen fogyasztás mellett teszi. Tény, hogy mindez plusz időt emészthet fel. De mivel az öreg gázszerelő gyorsan megtalálja a hibát és gyorsan meg is javítja azt, még az ellenőrzéssel és a kalibrálással együtt sem megy el sok idő.

Mi van akkor, ha az öreg gázszerelő nem tud házhoz menni?

Sajnos ez is előfordul. Hiszen a szakértelmet sokan igénylik, ezért elfoglalt az öreg gázkészülék szerelő. Időnként megesik, hogy nem tud azonnal házhoz menni. De a tapasztalt szakember tudja, hogy ha nem gondol a jövőre, a szakmája is eltűnik a semmibe. Éppen ezért olyan kollégák betanításával is foglalkozik, akik tőle tanulnak és megértik azt, hogy az öreg konvektor nem vén konvektor. Illetve azokat a trükköket is elsajátítják, amiknek a segítségével pillanatok alatt beazonosíthatják a hibát és meg is javíthatják a készüléket. De azt is átadja a gázszerelő, hogy a biztonság az első. Akkor is ellenőrizni kell, ha nem kérik. Illetve a takarékos üzemmód is prioritás.

Talán már ön is rájött. Az öreg gázszerelő nálunk dolgozik. Így ha minket hív, könnyen lehet, hogy ő javítja meg a konvektorát. Ha viszont éppen nem érne rá, akkor se aggódjon, hiszen a mellette tanult, elhivatott szakemberek fogják orvosolni a hibát.

Hívjon minket, ha gázszerelőt keres Budapesten, Pest megyében!


Itt keressen minket! : Gázszerelő Budapest

Gebe László: +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Kovektor
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-01-31 15:17:56