logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Gázszerelés szakértelemmel


Biztonsága nálunk jó kezekben van

Gázszerelés szakértelemmel – Hogy veszélytelen, olcsó és kényelmes legyen a fűtés

Kétségtelen, hogy a legmodernebb, egyben a leginkább energiatakarékos, egyszersmind környezetbarát fűtési rendszerek gázzal működnek. A gázról pedig mindenki tudja, hogy veszélyforrást jelent. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy óvakodni kellene a gázüzemű fűtési berendezések használatától. Arra viszont saját magunk és mások biztonsága érdekében fokozottan ügyelni kell, hogy ezt a veszélyt a minimálisra csökkentsük. Erre részben maguk a berendezések gyártói is törekednek, hiszen különféle biztonsági elemekkel szerelik fel a készülékeket. Ez azonban még mindig kevés, hiszen minden felhasználónak megvan a maga felelőssége. Ezt pedig jogszabályok is előírják.

Veszélyforrások, amikre fokozottan kell figyelnie a fogyasztónak

Az egyik ilyen jogszabályi kötelezettség például előírja, hogy a csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának (felhasználó, fogyasztó) a kötelessége. Ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, továbbá azok legalább ötévenkénti műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Gázkazán szerelés

Mi tehát a fogyasztó feladata?

Nézzük meg először is a veszélyforrásokat, hogy közelebb jussunk a kérdés megválaszolásához.

Tehát a veszélyforrások:
 1. Ilyen lehet például a csatlakozó vezeték szivárgása. A kötelező műszaki biztonsági felülvizsgáltkor tehát figyelni kell a csatlakozó vezeték elhelyezésére, a nyomvonalra, a vezeték műszaki állagára, annak tömörségére, valamint a korrózió elleni védelme.
 2. Veszélyes lehet a fogyasztói vezeték szivárgása. Itt is meg kell győződni arról, hogy szabályos-e a vezeték elhelyezése, milyen annak a műszaki állapota, illetve a tömörsége.
 3. Veszélyforrás maga a karbantartás nélküli gázkészülék. Ugye azt senki se gondolhatja, hogy elegendő védelmet nyújtanak a berendezésekbe beépített biztonsági elemek. Egyrészt azok is meghibásodnak, másrészt a karbantartás nélküli készülékek előbb érik el az öregkort, így a megbízható és takarékos működésük is kérdésessé válhat.
 4. Veszélyt jelenthetnek a fokozott zárású nyílászárók. Mégpedig azért, mert általuk csökken a lakásban a levegő utánpótlása, holott a gázkészülékek legtöbbjéhez levegő szükséges.
 5. A nem az előírások szerint történő készülékhasználat, a szabálytalan bekötések, a berendezések nem előírásszerű elhelyezése, az égéstermékek nem megfelelő elvezetése, a szellőzés hiánya mind-mind veszélyt idézhet elő.
 6. Végül: a rossz műszaki állapotú kémény az egyik legtöbbször emlegetett veszélyforrás. Ilyenkor az égéskor keletkező veszélyes anyagok nem áramolnak ki a lakásból, és ennek mindenki tudja a következményeit.

Ön mit vár el egy megbízható gázszerelőtől?

A fogyasztónak tehát egyértelmű a feladata: fel kell tárni és meg kell szüntetni ezeket a veszélyforrásokat. Ezt persze egyedül aligha képes megtenni, ezért szakemberhez kell fordulnia. A gázkészülékek használói az iménti felsorolásból fakadóan okkal várhatják el a gázszerelőtől, hogy
 • mindig elérhető legyen, ha valamilyen műszaki vagy más jellegű hibát tapasztal a tulajdonos, olyat, amit csak a gázszerelő tud elhárítani,
 • magabiztos és szakmailag jól felkészült legyen a gázszerelő, ismerje a jogszabályi előírásokat éppúgy, mint a veszély elhárításához szükséges tennivalókat,
 • a gázszerelő a munkavégzése során tartsa szem előtt a biztonságot, azaz ne feltétlenül a legolcsóbb megoldást részesítse előnyben, hanem azt, ami a veszély végleges elhárítását szolgálja,
 • adjon korrekt tájékoztatást a gázszerelő a lakás használójának a feltárt hibáról, a javítás lehetőséges módjáról és természetesen a felmerülő költségeiről is,
 • illetve az is elvárható a gázszerelőtől, hogy gázkivitelezések során a szakmai tanácsaival segítsen a gáz- és fűtési rendszer tervezésében, a szükséges engedélyek beszerzésében, a lebonyolításban és a minőség-ellenőrzésben.

Az Ön gázfűtése és ezzel együtt a biztonsága nálunk jó kezekben van

Van egy jó hírünk, ha ilyen gázszerelőt keres: az Ön gázfűtése és ezzel együtt a biztonsága nálunk jó kezekben van! A Gebe Kft. szakemberei megfelelnek a legmagasabb szakmai követelményeknek, ráadásul az ügyfélbarát szolgáltatásra vonatkozó elvárásoknak is. A gázkészülékek rendszeres felülvizsgálatán kívül segítünk a készülékek javításában, azok cseréjében, a fűtési rendszer tisztításában, kezelésében is. Teljes bizalommal ránk bízhatja a teljes fűtéskorszerűsítést a tervezéstől a kivitelezésen át az átadásig és a minőségellenőrzésig.

Elvégezzük az időszakosan előírt műszaki biztonsági felülvizsgálatot a magánszemélyek, a társasházak és közületek részére egyaránt. Budapesten és Pest megyében keressen minket! További részletek itt: Gázkészülék-fűtésszerelő

Tisztelettel ajánljuk a figyelmébe, hogy az elhanyagolt, nem megfelelően karbantartott, rossz állapotú készülékek használata nem csak veszélyforrást jelent, hanem az energiafogyasztás során akár 5-15 százalékos többletköltséget is. Mit kell tennie ennek elkerülése érdekében? Erről itt tájékozódhat részletesen: Fűtőberendezések karbantartása
Gázkonvektor

Milyen veszélyforrás lehet a gázkonvektor?

Ha már biztonság, érdemes külön is foglalkozni a gázkonvektorokkal. A gázszerelő tapasztalatai szerint ugyanis ezeknél a készülékeknél fordulhat elő a leggyakrabban, hogy a kelleténél kevesebb figyelmet fordítanak a karbantartásukra.

Az égéstermék elvezetése és az égéshez szükséges levegő bevezetése alapján alapvetően két csoportba sorolhatjuk a konvektorokat: kéményes és kémény nélküli, azaz parapetes változatok.

A kéményes gázkonvektorok égéstermékének elvezetése értelemszerűen a kéménybe történik, és ezzel nem mondunk semmi újdonságot. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy az ilyen készülékek az égéshez szükséges levegőt a lakásból nyerik, ezért rendkívül fontos a helyiség megfelelő szellőzése. Ez a konstrukció ebből a szempontból veszélyesnek mondható, szerencsére az újabb gázkonvektorokba a gyártók már beépítették azt a bizonyos biztonsági érzékelőt, ami az égéstermék visszaáramlása esetén lekapcsolja a készüléket. Nem árt tudni, hogy az ilyen érzékelő beépíthető a régebbi készülékekbe is, ezáltal biztonságosabbá tehető azok üzemeltetése. A szakavatott gázszerelő véleménye szerint minden gázkonvektor típusnál fontos a rendszeres karbantartás, de a kéményes berendezések karbantartása kiemelten fontos feladata az üzemeltetőnek.

A parapetes a gázkonvektorok a fentiekkel ellentétben a szabadból nyerik az égéshez szükséges levegőt, és a füstelvezetés is a szabadba történik. Ezáltal ezek a készülékek lényegesen nagyobb biztonsággal üzemeltethetőek. A legveszélyesebb gázféleség, a szénmonoxidnak a lakótérbe jutása itt nem jelent veszélyforrást. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezeket a gázkonvektorokat egyáltalán nem kell karbantartani. A szakember, azaz gázszerelő általi rendszeres karbantartás ugyanis nem csak a biztonság miatt szükséges, hanem ezáltal tökéletesebb lesz az égés, tehát a készülékek működése kisebb gázszámlát eredményez.

A Gebe Kft. gázszerelői nagy szakértelemmel végzik a konvektorok javítását, cseréjét és rendszeres karbantartását

A készülékek cseréjével kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy a gázkonvektorok áthelyezése, cseréje általában engedélyköteles. Ettől csak akkor mentesülünk, ha a régivel megegyező típusú gázkonvektort szerelünk fel. A gázkészülékek telepítését, cseréjét szabályzó rendeletek sűrűn változnak, ezért mindenképp ajánlatos a csere, illetve az áthelyezés tervezésekor kikérni a gázszerelő szakember véleményét. Forduljon hozzánk bizalommal!

Hívjon minket, ha szakértő gázszerelőre van szüksége!

Gebe László : +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Gázkonvektor
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-12-02 16:46:31