logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

Cirkó fűtés típusai


Mikor célszerű a cirkó fűtés?

Mutatjuk, mikor célszerű cirkó fűtés kiépítésében gondolkodnia

Jó választás a cirkó fűtés vagy manapság már más típusú rendszert ajánl a cirkó szerelő? Mik az előnyei, mik a hátrányai? Egyáltalán gazdaságos megoldás? Ezer kérdés, amire választ vár az, aki fűtéskorszerűsítést fontolgat. Mi most segítünk egy kicsit az eligazodásban. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a cirkó fűtésről.

Kezdjük is egy általános meghatározással. Mi is pontosan a cirkó fűtés?

Az elnevezésből könnyedén ki lehet következtetni, hogy milyen megoldásról van szó. Ez egy gázkazános megoldás, ami gáz elégetésével felmelegített vizet, azaz a fűtővizet szivattyú segítségével keringeti a lakás, ház radiátoraiban, padlófűtésében. A hőleadás itt megy végbe. Majd ha mindez megtörtént, a víz visszaáramlik. Természetesen a folyamat körkörös.

Ez csak a fűtés. Viszont a cirkós kazánok közül választhatunk olyat is, ami használati melegvizet is termel. Ezeket kombi kazánoknak nevezzük.

Miért olyan jó választás a cirkó fűtés? - Mit mond a cirkó szerelő?

Először is azt, hogy nem véletlenül tartják az egyik legközkedveltebb fűtési megoldásnak. Biztonságos és gazdaságos. Két olyan tulajdonság, ami már önmagában képes meggyőzni azokat, akik bizonytalanok az ideális fűtési megoldás megtalálását illetően. Igaz, nem olcsó és nem is egyszerű a kiépítése, de hosszú távon mindenképpen megtérül a befektetés. A cirkó fűtés egyértelműen növeli az ingatlan értékét. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül kényelmes a használata, ezáltal igencsak komfortos fűtésnek számít. A kombi megoldások ráadásul extrán gazdaságosak. Ugyanis míg a tartályos víztárolókban folyamatosan melegen kell tartani a vizet, addig ezeknél csak akkor kell fűteni a vizet, amikor használjuk azt. Mindezek mellett halk a működése, a korszerűbb kivitelek már akár okostelefonról, egy alkalmazás segítségével is vezérelhetők.

Persze mint mindennek, a cirkó fűtésnek is vannak hátrányai

Egy jó cirkó szerelő ezeket is elmondja. A rendszer hátránya például, hogy egyszerre nem képes több feladatot elvégezni. Vagyis vagy fűt vagy melegvizet ad. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a téli szezonban, a fűtési időszakban a csap megnyitása után nem jön azonnal melegvíz. Igaz, mindez kiküszöbölhető egy úgynevezett szabályzókörrel. A komfort üzemmódnak nevezett megoldással folyamatosan azonos hőmérsékleten tartható a kifolyó víz. Hátrány továbbá, hogy egyszerre több helyiségben nem használható melegvíz vételére a rendszer. Ugyanis vagy a nyomás, vagy a hőmérséklet nem lesz megfelelő.
Cirkó

Cirkó fűtés típusai

Az alaptípusokról már írtunk. Viszont égési folyamat szerint is van választási lehetőségünk.

Nézzük is ezeket.

Először is létezik nyílt égésű cirkó. Ezek a berendezések az égéshez szükséges oxigént a környezetükből veszik. Innen az elnevezés. Az égés során keletkező füstgáz pedig kéményen keresztül távozik. A nyílt égésterű cirkón még egy gyújtónyílás is található.

A zárt égésű cirkó kazán már teljesen zárt. Az égéshez szükséges oxigént a házon kívülről egy különálló csövön keresztül szívja be. Vagyis a környezetének az oxigénjét egyáltalán nem használja. Illetve természetesen a füstgáz is lakáson kívülre távozik. A berendezés rendkívül biztonságos.

Aztán ott vannak a kondenzációs cirkók. Ha valami gazdaságos, akkor ez a fűtő berendezés az. A hagyományos cirkó kazánokhoz képest ezeknál 10-20 százalékos plusz teljesítményre számíthatunk. Mivel ezek még a füstgázzal távozó hőt is képesek hasznosítani. Padlófűtéses megoldásokhoz kifejezetten ajánljuk. És nem csak mi, általában a minden cirkó szerelő így vélekedik.

Még a füstgázelvezetést érintően is van választásunk

A cirkó fűtés nyílt és zárt rendszerű megoldásainál is választhatunk kéményes vagy parapetes égéstermék elvezetést.
  • Előbbi a kéményes égéstermék elvezetés esetében érdemes tudni, hogy a kémény minősége jelentősen befolyásolja a nyílt égésterű cirkók működésének hatásfokát.
  • A parapetes kivitelről pedig azt kell tudni, hogy ezeknél a füst a falon lévő kivezetőn keresztül távozik. Ahol a kéménnyel nem megoldható a füstgáz elvezetés, ez a megoldás segíthet.
Fontos, hogy milyen cirkó fűtést választunk, de a gazdaságos és biztonságos működés feltétele az éves karbantartás is.

Erre évente legalább egyszer áldozzunk. Ha a karbantartásra nem sajnáljuk az időt, nagy mértékben csökkenthetjük kazánunk gázfelhasználását. Vagyis sokkal kevesebbe fog kerülni a fűtés.

Mi történik egy általános éves karbantartás során?

A cirkó szerelő kitisztítja az égőtálcát. Kitisztítja a kazán tűzterét. Erre azért van szükség mert ha eltávolítjuk a szennyeződéseket, növekszik a berendezés hőfelvevő képessége, ezáltal kisebb lesz a fogyasztás. A cirkó szerelő ellenőrzi továbbá a vezérlőegységet, összehangolja a fűtésben résztvevő berendezéseket. Ellenőrzi továbbá a gáztömörséget. Erre biztonsági okokból van szükség.

Melyik fűtési megoldás lesz számomra a megfelelő?

A fentieket olvasva az gondolhatnánk, hogy minden lakásba ideális választás a cirkó fűtés. Ez sajnos nem így van. Egy őszinte cirkószerelő ezt is el kell, hogy mondja. A legideálisabb kisebb családi házakba. Ahol 2-3 embernél nem élnek többen, kifizetődő lehet a működtetése. Legyen szó fűtésről vagy használati melegvíz előállításáról. Ideális lehet továbbá olyan lakásokba, ahol fal- vagy padlófűtés adja a meleget. Ezek a hőleadók ugyanis alacsonyabb hőfokú vizet igényelnek. Ha már többszintes családi házról van szó, a cirkó fűtés nem ajánlott. Ha 25 kW-nál nagyobb a hőigény, sokkal jobban járunk az öntöttvas állókazánnal.

Mennyibe kerül a kialakítása?

Az ár, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

A végső összeg számos tételből adódik össze. A cirkó fűtéshez szükséges kazán ára csak egy dolog. Ehhez jön hozzá a többi alkatrész díja, a kivitelezés ára és még a kötelezően befizetendő összegek. Úgy mint a MEO díja, amit a gázműveknek kell kifizetnünk. De ott van még a kémény kialakításának vagy korszerűsítésének a díja is. Illetve az ehhez kapcsolódó ellenőrzési kötelességek.

Nagyjából (ebbe nincs benne a kémény kiépítési költsége, a tervezés és a MEO átadás) egyébként egy kétszobás lakás esetén egy cirkó fűtés kiépítése (irányár) 1.400.000 ezer forint körül alakul. Háromszobás lakásoknál, házaknál már ez az összeg 1,6 millió forinttól 2 millió körül alakul, vagy több.

Mit kell tudnunk az engedélyezésről?

Amennyiben újra szeretnénk cserélni egy régi gázkazánt, engedélyeztetésre van szükség. Ez kétféle lehet. Ha az új berendezésnek nem nagyobb a teljesítménye a réginél és a vezetékekben, a csövezésben nem történik változtatás, az enegedélyezés egyszerűsített. Persze a szerelést nem végezheti el akárki. A beüzemeléshez jogosultsággal rendelkező szakembert kell hívni. Az ő felelőssége és feladata, hogy bejelentse az új készüléket. A biztonsági és műszaki előírásokat a gázszolgáltató ellenőrzi, a kéményt pedig a helyileg illetékes kéményseprő cég.

Amennyiben nagyobb teljesítményű kazánra cserélnénk a régit, már gáztervet is kell készíteni. Amit aztán a gázszolgáltatóval engedélyeztetni kell. A kivitelezés csak akkor kezdődhet, ha ezt az engedélyt megkaptuk. De ebben az esetben is csak jogosultsággal rendelkező cirkó szerelő végezheti el a feladatokat.

Ez utóbbi kicsit komplikáltabb. Viszont azt gondoljuk, a cirkó fűtés megéri az áldozatot. Ha sikerül a rendszer kiépítése, gazdaságos, biztonságos rendszerünk lesz. Ha kis lakásunk, házunk van, ennél jobb fűtési rendszert aligha talál. Főleg ha az otthona jól szigetelt.

Hogy döntött? Kiépíttetné ön is cirkó fűtést az otthonába? Ha válasz igen, és megbízható, tapasztalt cirkó szerelőre van szüksége, hívjon minket. Pest megyében, Budapesten keressen minket.

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logó

Kérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Cirkó
Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-12-02 17:26:16