logó Gázkészülék-fűtésszerelő
Gázkészülék és fűtésszerelés gyorsan, olcsón Budapesten.

A gázkészülék szerelő


életet menthet

Időben megtalálja azokat a hibákat, amik akár szén-monoxid mérgezéshez is vezethetnek

A gázkészülék szerelő életet menthet. Persze nem azt mondjuk, hogy a gázkészülék szerelő hős lenne. Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy sok család lehet hálás a gázkészülék szerelőnek azért, hogy időben felfedezte azt a meghibásodást, ami idővel szén-monoxid mérgezéshez is vezethetett volna. Az ilyen típusú mérgezés pedig sajnos végzetes kimenetelű is lehet. A szén-monoxid ráadásul nagyon alattomos. A mérgezés tüneteinek megjelenésével nem is biztos, hogy egyből a gázkészülékkel vagy a kéménnyel kapcsolatos problémákra gyanakszunk. Merthogy a gázkészülék hibája és a kémény rossz szellőzése okozhat főként gondokat. Hogy pontosan mit?

A gázkészülék szerelő életet menthet

Főleg az influenzára hasonlító tüneteket okoz a szén-monoxid mérgezés: fejfájás, szédülés, álmosság, hányinger. És mivel ezek máskor is előfordulhatnak velünk, nem biztos, hogy egyből szén-monoxid mérgezésre gyanakszunk. Emiatt írtuk az előbb azt, hogy alattomos dologról van szó. Illetve érdemes azt is tudni, hogy a kezdetben enyhe tünetek hamar válnak súlyossá. A mérgezés nem fokozatosan gyakorol hatást a szervezetre. A szédülés, a fejfájás, a hányinger után szinte egyből jelentkezhet izomgörcs és eszméletvesztés is. Ami már könnyen válhat végzetessé, hiszen, ha nem vagyunk a tudatunknál, képtelenek vagyunk a gáz elzárására és a helyiség kiszellőztetésére, így a légzés is leállhat, bekövetkezhet a halál.

Ezt ne kockáztassuk, inkább tegyünk róla, hogy a gázkészülék szerelő évente leellenőrizze a gázkészülékeket a lakásban. De ne csak a vízmelegítőt nézessük meg vele. Tény, hogy a legtöbb szén-monoxid mérgezés a fürdőben következik be, de ez nem azt jelenti, hogy más helyiségekben nem leselkedik ránk a veszély. Hasonló problémát tud okozni a nem megfelelően karbantartott gáztűzhely vagy a konvektor is.

Legyen kéznél a gázkonvektor szerelő telefonszáma!

Gebe László: +36 30 949 2052

Ahol gázt használnak, ott sajnos fennáll a szén-monoxid mérgezés veszélye is. Már amennyiben nem hívunk időközönként gázkészülék szerelőt. Ha ugyanis nem tökéletes az égés, illetve nem 100 százalékos a szén-monoxid távozása, ott veszélyben vagyunk. Persze vannak alternatív megoldások, amikkel túlélhetjük az ilyen helyzeteket. De azért talán sokkal nyugodtabban aludhatunk, ha a gázkészülék szerelő, a gázkonvektor szerelő elvégezte az éves karbantartást a készülékeken.

A gázkészülék szerelő ellenőrzi a gázkészülékeket

Hogy mit értünk alternatív megoldások alatt? A nyílászárókba épített szellőző rendszert és a szén-monoxid jelzőt. Ha ezekkel rendelkezünk, a legrosszabbtól valószínűleg nem kell tartanunk. Vagyis nem lesz végzetes kimenetelű a szén-monoxid mérgezés. A szellőzőn ugyanis részben képes távozni a visszaáramló égéstermék, a jelzőberendezés pedig figyelmeztet, ha a helyiségben a szén-monoxid mennyisége az egészségre ártalmas szintet ér el. Ami nagyon hasznos dolog, de ettől még a hiba jelentkezik és okozhat galibát. Sokkal biztonságosabb és ésszerűbb megoldás, ha hívjuk a gázkészülék szerelőt, és a lehető legkisebbre csökkentjük a gázkészülék meghibásodásának a lehetőségét. De nem csak ez az egyetlen érv a rendszeres karbantartás mellett. A régi, korszerűtlen készülék ugyanis sokkal több gázt fogyaszt. Azaz a melegvíz előállítása, a sütés-főzés vagy a lakás melegen tartása sokkal többe fog kerülni. Ha a gázkészülék szerelő kitisztítja a berendezéseket, kicseréli az elhasználódott alkatrészeket, megnézi, hogy nincs-e szivárgás, az eszköz működése is sokkal hatékonyabb lesz. Meg a szén-monoxid szivárgásának, illetve a gáz belégzésének az esélye is minimálisra csökken. Amennyiben ez utóbbi mégis megtörténik és szerencsénk van, ha időben észleljük a bajt, az alábbiakat tegyük meg.
  • azonnal szellőztessünk
  • kapcsoljuk ki a készüléket
  • szüntessük meg a gázellátást
  • lélegezzünk friss levegőt
  • hívjunk mentőt
A szén-monoxid mérgezés tüneteit nem szabad félvállról venni, hiszen attól még, hogy nem következik be halál, kialakulhat agykárosodás, bénulás és látászavar. Ráadásul a mérgezés a csecsemőkre, az idősebbekre és a várandós anyukákra nézve nagyobb veszélyt jelent. Illetve azt se állíthatjuk, hogy mindenkinél hasonló a végkimenetele a szén-monoxid mérgezésnek. Hiszen a szervezet tolerancia szintje egyénenként eltérő lehet.

Szóval lehet, hogy Önnél egy erős fejfájás utal a mérgezésre, míg másnál már eszméletvesztés is bekövetkezett - vagy fordítva. Ezt nem tudhatjuk, ezért szükséges a gázkészülékek rendszeres karbantartása. Főként a régi berendezésekre érvényes mindez, de az új eszközök két-három évenkénti karbantartás is “előírás”. Legalábbis javasolt.

Azt még fontosnak tartjuk megemlíteni: attól még, hogy régi a gázkészülék, a felújítással szinte újjá varázsolható. Ebből kiindulva egy korszerűsített gázkészüléket se veszélyesebb használni.

Ha rendszeres a karbantartás, igazi szakember a gázkészülék szerelő, nem kell feltétlenül újat venni

Egy régi készülék is képes évtizedekig biztonsággal, költséghatékonyan üzemelni.

Egy azonban biztos: óriási felelőtlenség a gázkészülék karbantartásán spórolni. Merthogy valójában nem is spórolunk vele. Hiszen az ellenőrzés, illetve a gázkészülék javításának az árát hamar visszahozza a költségtakarékosabb üzemelés. Nem mellesleg így a szén-monoxid mérgezéstől sem kell tartanunk.

Ha gázkészülék ellenőrzéshez, karbantartáshoz, javításhoz, esetleg bekötéshez keres szakembert, hívjon minket! Több mint negyven éves szakértelemmel rendelkezünk. Mondhatni: mindent láttunk már. Nem véletlenül írtuk a bejegyzésünk elején, hogy a gázkészülék szerelő életet menthet. Nem egyszer fedeztünk már fel olyan problémát, ami akár rövid időn belül szén-monoxid mérgezéshez vezethetett volna.

Ne várja meg, hogy bekövetkezzen a baj! Keressen minket!

Gebe Kft. : +36 30 949 2052

Gebe logóKérje személyre szabott árajánlatunkat: Árajánlat

További hasznos információk: Gebemester

Gebe logó

Szerző: w3gebemester

Közzétéve: 2019-01-21 10:47:12